Site icon Raportul de gardă

INTERVIU. Dr. Adrian Bot, specialist în terapii celulare CAR-T: „La ora actuală, vedem începutul sfârșitului luptei împotriva cancerului”

Imunoterapia cu celule CAR-T reprezintă încununarea a peste două decenii de muncă asiduă a unor cercetători dedicați, facilitată de investiții de peste un miliard de dolari. Unul dintre acești cercetători este dr. Adrian Bot, vicepreședinte și coordonator în științe translaționale la compania farmaceutică Kite, a cărei terapie CAR-T a primit aprobarea FDA cu puțin timp în urmă.

Într-un interviu în exclusivitate cu redacția raportuldegarda.ro, obținut cu ocazia evenimentului „Trăim viitorul cu încredere”, organizat de ARPIM, dr. Adrian Bot a vorbit cu pasiune despre munca echipei sale și s-a arătat optimist cu privire la viitorul oncologiei medicale: „La ora actuală vedem începutul sfârșitului luptei împotriva cancerului. În următorii 5-10 ani vom vedea progrese fantastice în imunoterapie”, a declarat acesta.

Dr. Adrian Bot, vicepreședinte și coordonator în științe translaționale la compania farmaceutică Kite (centru)

– Domnule doctor Adrian Bot, credeți că în viitor imunoterapia va juca un rol mai important în tratarea cancerului sau va rămâne utilă doar pentru tratarea anumitor tipuri de cancer?

– Deci în acest moment se lucrează la celule CAR-T care să atace și tumori solide?

– În timpul conferinței ați menționat că celulele CAR-T sunt utile nu numai în tratarea cancerului. Ce alte boli mai pot fi tratate cu acest tip de terapie?

– Cât durează din momentul în care celulele pacientului sunt prelevate până când ele sunt reintroduse, modificate, în organism?

– Care ar fi costurile per pacient ale unei astfel de proceduri?

– Odată administrate pacientului, cât de mult timp durează până când efectele celulelor sunt observabile?

– Poate imunoterapia cu celule CAR-T să elimine toate celulele canceroase din corp?

– În Franța se experimentează ceea ce ei numesc celule CAR-T off-the-shelf, adică prelevate de la donatori sănătoși și care pot fi administrate imediat pacienților. Credeți că acesta este un pas în direcția potrivită?

– Când vor putea pacienții români să beneficieze de terapii cu celule CAR-T?

Prima terapie cu celule CAR-T a fost aprobată de FDA pe 30 august, pentru tratarea leucemiei acute limfoblastice, la copii și tineri adulți. Citește aici totul despre terapia cu celule CAR-T.

Evenimentul „Trăim viitorul cu încredere” a fost organizat pe 23 noiembrie, de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, și a reunit cercetători internaționali, reprezentanți ai autorităților, ai comunității medicale și ai asociațiilor de business, pentru a dezbate potențiale soluții care ar reduce decalajul dintre România și restul statelor europene în ceea ce privește accesul la tratamente de ultimă generație.

Alte articole relevante:

Celulele CAR-T – cum sunt antrenate celulele umane să lupte împotriva mielomului multiplu

FDA a aprobat prima terapie genică celulară (CAR-T) pentru leucemia limfoblastică acută cu precursori de celule B

Dr. Wanhong Zhao vorbește despre imunoterapia cu celule CAR-T care produce remisiunea mielomului multiplu

Inovațiile care au schimbat pentru totdeauna tratamentul cancerului

 

Exit mobile version