Site icon Raportul de gardă

Portofelul UE pentru identitatea digitală: Comisia și Consiliul au ajuns la un acord. Când ar putea deveni disponibil?

Pe 8 noiembrie, Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord final privind regulamentul de introducere a portofelelor europene pentru identitatea digitală. Este un nou pas către punerea în aplicare a rezultatelor acordului politic provizoriu la care s-a ajuns pe 29 iunie 2023 cu privire la un cadru juridic pentru identitatea digitală europeană, primul cadru privind o identitate digitală fiabilă și sigură pentru toți europenii.

De asemenea, este un pas important către obiectivele European Digital Decade pentru 2030 privind digitalizarea serviciilor publice. Tuturor cetățenilor UE li se va oferi posibilitatea de a avea un portofel european pentru identitatea digitală, cu care să acceseze servicii online publice și private în deplină securitate și cu protecția totală a datelor cu caracter personal, în întreaga Europă.

Sursa: Comisia Europeană

Etapele următoare

Acordul este acum supus aprobării oficiale de către Parlamentul European și Consiliu. Odată adoptat, cadrul pentru identitatea digitală europeană va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial.

Context

Conform obiectivelor European Digital Decade, până în 2030, toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online, toți cetățenii ar trebui să aibă acces la dosarele lor medicale online, precum și la identificarea electronică securizată care consolidează protecția vieții private.

Portofelul UE pentru identitatea digitală se bazează pe cel mai avansat cadru juridic transfrontalier existent pentru identitățile digitale de încredere: inițiativa europeană privind identificarea electronică și serviciile de încredere (Regulamentul eIDAS). Adoptat în 2014, acesta oferă o bază inițială pentru procedurile transfrontaliere de identificare electronică, autentificare și certificare a site-urilor web în cadrul UE.

Portofelul european pentru identitatea digitală a început să fie testat prin intermediul a patru proiecte-pilot la scară largă, reprezentând investiții de peste 90 milioane EUR, din care 46 milioane EUR sunt cofinanțate de Comisie prin programul „Europa digitală”, într-o serie de situații de uz cotidian care includ permisul de conducere mobil, sănătatea digitală, plățile digitale, educația și calificările profesionale. Proiectele-pilot au demarat la 1 aprilie 2023 și vor contribui la îmbunătățirea specificațiilor tehnice ale portofelului.

Citește și:

Exit mobile version