Începând cu 2020, medicii din Germania vor putea prescrie pacienților aplicații digitale, ale căror costuri de utilizare vor fi rambursate

  • Acces la inovație
  • Medicina digitală



Începând cu anul 2020, medicii din Germania vor putea prescrie pacienților aplicații digitale, care vor putea fi rambursate prin sistemul național de sănătate, a anunțat Parlamentul Germaniei. Astfel, companiile de asigurări de sănătate din Germania vor furniza servicii digitale de sănătate pe dispozitive electronice personale, tablete, computere și smartphone-uri. Ministrul sănătății, Jens Spahn, a descris politica drept „prima de acest fel la nivel global”.

Aplicații digitale
Începând cu 2020, medicii din Germania vor putea prescrie pacienților aplicații digitale, ale căror costuri de utilizare vor fi rambursate. Sursa foto: pixabay.com

Exemplele de aplicații care vor fi disponibile pe bază de rețetă includ jurnale digitale pentru diabet, aplicații pentru a sprijini fizioterapia sau tratamentele de psihoterapie și aplicații de măsurare a tensiunii arteriale.

abonare

Noul sistem este posibil prin Legea privind digitalizarea și inovarea (Digital Supply Act). Germania urmează exemplul Statelor Unite ale Americii, care în ultimii ani a introdus un sistem prin care FDA este în măsură să aprobe aplicații care dovedesc reale beneficii clinice în studii.

Noua lege a Germaniei recunoaște că pacienții folosesc deja aplicații de sănătate pentru a-i ajuta să ia medicamente în mod regulat sau să documenteze nivelul glicemiei. În conformitate cu noile reguli, aceste aplicații pot fi prescrise de medicul curant, costurile fiind suportate de asigurarea de sănătate.

Cum va funcționa rambursarea

După ce aplicația care se dorește a fi prescrisă a fost verificată pentru securitatea datelor, protecția datelor și funcționalitate de către Institutul Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (BfArM), aceasta va fi rambursată provizoriu de asigurarea de sănătate pentru un an. În acest timp, producătorul trebuie să demonstreze BfArM că aplicația sa îmbunătățește îngrijirea pacientului. Cât primește producătorul se va negocia cu GKV-Spitzenverband, Asociația Națională a Fondurilor de Asigurări de Sănătate. De asemenea, Germania dorește ca pacienții să poată utiliza servicii digitale, cum ar fi înregistrările electronice ale pacienților cât mai curând posibil.

Conform comunicatului oficial, farmaciile au timp până la sfârșitul lunii septembrie a anului viitor, iar spitalele până la 1 ianuarie 2021 pentru a se afilia la Infrastructura Telematică a țării (TI). Moașele, fizioterapeuții, asistentele, precum și serviciile de asistență medicală și de reabilitare se pot alătura în mod voluntar în TI, iar costurile aferente fiecărei conexiuni vor fi rambursate.

Medicii care nu doresc să se alăture noului program vor trebui să suporte o deducere salarială de 2,5% începând cu 1 martie 2020, iar cei care nu s-au înscris până în iulie 2019 sunt deja supuși unei deduceri de 1%.

Reglementări adiționale pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate

Alte strategii digitale adoptate de Guvernul German vizează informarea pacienților de către medici despre serviciile de consultații video, precum și reducerea bugetului pe care medicii îl primesc pentru transmiterea informațiilor medicale prin fax. Până la data acestor schimbări, medicii primeau mai mulți bani pentru trimiterea de faxuri, decât pentru folosirea e-mailurilor. Aceste reglementări sunt menite să încurajeze extinderea digitalizării în sistemul de sănătate

O dată cu astfel de modificări, o lege separată privind confidențialitatea, care va reglementa datele despre sănătate cu caracter sensibil, urmează să intre în vigoare în ianuarie 2021.

Date oficiale privind digitalizarea la nivel global

Conform unui document al Organizației Mondiale a Sănătății, tehnologiile digitale devin o resursă importantă pentru furnizarea serviciilor de sănătate și pentru sănătatea publică. Tehnologiile wireless mobile sunt deosebit de relevante, datorită ușurinței lor de utilizare și a răspândirii lor. Potrivit UIT, în 2015 existau peste 7 miliarde de abonamente de telefonie mobilă în întreaga lume, peste 70% dintre acestea provenind din țări cu venituri mici sau medii. În multe astfel de țări, oamenii au mai multe șanse să aibă acces la un telefon mobil decât la apă curată, un cont bancar sau electricitate.

Aplicațiile eHealth reprezintă software-ul și serviciile care gestionează, transmit, stochează sau înregistrează informațiile utilizate în livrarea actului medical, la plata sau la păstrarea evidenței. În mod obișnuit, aplicațiile eHealth folosesc Internetul pentru a transmite și stoca date despre pacient, fie pentru un furnizor, fie pentru un plătitor.

În prezent există 121 de țări care au strategii naționale de eHealth, reprezentând începutul unei treceri de la o abordare nesustenabilă bazată pe dezvoltarea unui singur proiect, la o abordare sistematică și integrată, pentru investiții rentabile și parteneriat. În acest context, există posibilitatea ca programele de sănătate digitală să fie implementate sistematic, bazându-se pe soluții standardizate și interoperabile, cu creșterea interesului de a împărtăși informațiile deținute și de a adopta politici care să permită acest lucru.

O proporție din ce în ce mai mare din populație accesează informații și servicii medicale de pe telefonul mobil și o gamă vastă de soluții bazate pe tehnologii mobile – de la SMS la aplicații complexe „smartphone” – au fost dezvoltate pentru a îmbunătăți accesul la informațiile din sănătate. Digitalizarea sistemelor de sănătate nu este scopul final, ci o metodă de a livra serviciile de sănătate care își dovedește eficiența în mod continuu.

Citește și: