eHealth: Primele date medicale electronice schimbate între țările Uniunii Europene

  • Medicina digitală



Primele înregistrări medicale digitale ale pacienților au fost schimbate între țările din Uniunea Europeană datorită serviciilor de sănătate electronice transfrontaliere. Aceste servicii îmbunătățesc calitatea și asigură continuitatea îngrijirilor medicale ale cetățenilor europeni, în timp ce aceștia călătoresc peste hotare în cadrul UE, oferind țărilor membre posibilitatea de a face schimb de date medicale într-un mod sigur, eficient și interoperabil.

De asemenea, utilizarea serviciilor de sănătate electronice transfrontaliere va conduce la reducerea costurilor de asistență medicală, de exemplu, prin eradicarea duplicării inutile a diverselor teste și proceduri medicale.

abonare

În prezent, medicii din Luxemburg pot primi dosare digitale ale pacienților (Patient Summaries) care călătoresc și provin din Cehia. Acestea oferă informații generale despre aspecte fundamentale legate de starea de sănătate a pacientului, cum ar fi alergii, medicație curentă, boli anterioare, intervenții chirurgicale și altele, putând fi accesate în mod digital în cazul unei vizite de urgență medicală în altă țară. Astfel, Patient Summaries reprezintă rezumate ale datelor medicale ale pacientului stocate în format electronic, menite să ofere medicilor informații esențiale cu privire la pacient în propria limbă, atunci când pacientul provine dintr-o altă țară a UE și poate exista o barieră lingvistică.

„Felicit Cehia, Luxemburg și Croația pentru că au făcut demersurile necesare pentru cooperarea în dezvoltarea sistemelor electronice de sănătate și sper că alte țări le vor urma în curând. Partajarea Patient Summaries și a ePrescriptions sunt importante pentru siguranța pacientului, deoarece poate ajuta medicii să înțeleagă mai bine istoricul medical al pacientului, poate reduce riscurile de medicație incorectă și poate contribui la o îngrijire medicală mai bună. În situații de urgență, acest lucru poate salva vieți. Comisia își va continua sprijinul pentru a extinde serviciile medicale îmbunătățite pentru cetățenii din Uniunea Europeană” – a declarat Vytenis Andriukaitis, Comisar European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară

Transformarea digitală a sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană
Transformarea digitală a sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană debutează prin deblocarea fluxului de date medicale peste granițele țărilor membre. Sursa: Pixabay

De asemenea, în prezent, Finlanda și Croația fac schimb de prescripții medicale digitale (ePrescriptions): cetățenii finlandezi pot prelua din farmaciile croate medicamentele prescrise electronic de medicul lor din Finlanda. Așadar, ePrescriptions permite cetățenilor UE să își procure medicamentele dintr-o farmacie situată într-o altă țară UE, datorită transferului online al rețetei medicale electronice din țara de reședință în care sunt afiliați, în țara de călătorie. Din luna ianuarie a acestui an, peste 2.000 de pacienți finlandezi au reușit deja să își procure medicamentele din Estonia. Despre sistemul medical digital al Estoniei (e-Estonia), puteți citi mai multe în acest articol.

„Această realizare este un alt pas înainte către aducerea unor beneficii tangibile pentru cetățenii europeni. Într-o piață digitală unică, cetățenii se așteaptă ca registrele lor și rețetele medicale să fie accesibile și utilizabile oriunde s-ar afla. Aștept cu nerăbdare ca mai multe țări să deruleze o astfel de infrastructură, astfel încât aceasta să devină o realitate pentru toți cetățenii” – a adăugat Mariya Gabriel, Comisar European pentru Economie Digitală și Societate.

Aceste servicii electronice sunt posibile datorită „My health @ European Union”, infrastructura serviciului informatic eHealth, care conectează serviciile naționale de eHealth, permițându-le să facă schimb de date medicale și care este finanțată de către European Commission’s Connecting Europe Facility. Normele de protecție a datelor sunt respectate cu strictețe – pacienții trebuie să își acorde consimțământul înainte de accesarea acestor servicii. 22 de state membre fac parte din această infrastructură și sunt așteptate să facă schimb de prescripții digitale și date medicale electronice ale pacienților până în 2022. Șapte state membre (Finlanda, Estonia, Cehia, Luxemburg, Portugalia, Croația și Malta) lansează progresiv aceste schimburi până la sfârșitul anului 2019.

Citește și: