#EHRA2019. Studiu: Monitorizarea la distanță a pacienților cu insuficiență cardiacă scade rata de spitalizare

  • Cardiologie
  • Medicina digitală



O metodă de monitorizare la distanță a pacienților cu insuficiență cardiacă și dispozitive cardiace implantabile, care a scăzut rata de spitalizare față de monitorizarea standard (37,1% versus 45,5%), a fost prezentată în cadrul congresului Asociației Europene a Ritmului Cardiac 2019. Sistemul este atât de eficient, încât a primit rambursare din partea sistemului de sănătate din Polonia.

 „Studiul arată că monitorizarea de la distanță a defibrilatoarelor implantate la pacienți cu insuficiență cardiacă duce la tratament prompt atunci când apare o problemă și previne spitalizarea”- autorul principal, Dr Mateusz Tajstra, de la Centrul al Bolilor Cardiace, Zabrze, Polonia.

600 de pacienți cu insuficiență cardiacă și dispozitiv de defibrilare intern sau de resincronizare cardiacă au fost randomizați în două grupuri: monitorizare standard, prin întâlniri periodice și cel de monitorizare la distanță. Pe parcursul perioadei de urmărire de 12 luni, specialiștii au înregistrat decesele de orice cauză și spitalizările din motive cardiovasculare.

abonare

Rata de decese de orice cauză sau internări cardiovasculare (obiectivul primar al studiului) a fost semnificativ mai mică în grupul de monitorizare la distanță (39,5%), față de grupul de monitorizare standard (48,5%, p=0,032). La subanalize a fost descoperit că această diferență a fost datorată scăderii ratelor de internare, rata mortalității fiind similară între cele două grupuri.

„Abordarea noastră pragmatică a facilitat răspunsuri clinice rapide pe baza datelor furnizate de către dispozitive. S-au redus astfel decompensările cardiace, momente de agravare bruscă a simptomelor care necesită adesea spitalizare. Chiar dacă în Polonia nu există rambursare pentru monitorizarea la distanță, rezultatele noastre au convins autoritățile să plătească pentru acest serviciu”- Dr. Tajstra.

Monitorizarea la distanță a fost realizată dintr-un birou din cadrul spitalului, deschis timp de 10 ore, în timpul săptămânii. Două asistente de electrofiziologie au monitorizat transmisiile dispozitivelor, au contactat pacienții dacă erau nevoie de informații suplimentare și au decis acțiunile următoare. Rezidenții cardiologi au analizat suspiciunile de aritmii sau de malfuncție al dispozitivelor și au luat măsuri dacă erau necesare. Un clinician cardiolog și electrofiziologist erau disponibili pentru a gestiona cazuri dificile.

Insuficiența cardiacă și dispozitivele implantabile

În țările dezvoltate, aproximativ 1-2% din adulți au insuficiență cardiacă (sindrom clinic caracterizat de dispnee, fatigabilitate și edeme). O cauză comună a deceselor la aceștia sunt tahiartimiile ventriculare. De aceea, la pacienții cu risc de dezvolta aritmii cu potențial letal, este recomandată implantarea de defibrilatoare interne cardiace sau de dispozitive de resincronizare cardiacă.

Numărul de pacienți cu insuficiență cardiacă și dispozitive implantabile este în creștere, iar spitalizările și vizitele în ambulator sunt comune.

Citește și:

Foto feature Matthew Henry pe Burst.