#AHA18. Defibrilatoarele externe automate, cost-eficiente în salvarea de vieți

  • Health literacy



Defibrilatoarele externe automate (AEDs) accesibile în locurile publice reprezintă unelte eficiente din punct de vedere al costurilor pentru salvarea de vieți și creșterea ratei supraviețuirii în cazurile de stop cardiac, conform unor studii prezentate în cadrul American Heart Association’s Resuscitation Science Symposium 2018.

Într-un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii, cercetătorii au comparat cost-eficiența între existența unor defibrilatoarele externe automate publice și lipsa acestora, în cazurile de stop cardiac ce au avut loc în afara spitalului.

abonare

Estimând costurile la nivelul de trai din 2017, cercetătorii au descoperit că instalarea unui AED într-un loc public, comparativ cu alternativa neinstalării acestuia, este mai puțin costisitoare și contribuie la creșterea speranței de viață a populației. Costul pentru un AED public pe un an, de aproximativ 50.000$, a fost considerat rezonabil. Plasarea de defibrilatoare externe automate a fost considerată eficientă chiar și în locurile în care cazurile de stop cardiac sunt relative rare. Rezultatele cercetării susțin instalarea de defibrilatoare externe automate la scară largă în Statele Unite ale Americii și în țări similare.

Într-un studiu realizat în Japonia, care a examinat utilizarea defibrilatoarelor externe automate în locurile publice, cercetătorii au constatat că aceasta a fost asociată cu rezultate mai bune în cazul pacienților cu ritm cardiac șocabil.

Dintre 1. 743 de adulți eligibili, identificați din registrul orașului Osaka, ce au suferit un stop cardiac într-o locație publică, 336 victime (19,3%) au beneficiat de prim ajutor cu un AED, înainte ca personalul medical să ajungă la fața locului. Aproape 30% dintre acești pacienți au supraviețuit o lună cu urmări favorabile din punct de vedere neurologic, comparativ cu 9,7% care nu au avut un AED la dispoziție.

The American Heart Association (AHA) susține montarea de defibrilatoare externe automate în locuri publice precum stadioane, aeroporturi, gări, instituții de învățământ, hoteluri, complexe de birouri și mall-uri. Asociația recomandă ca:

  • persoana care achizitionează defibrilatorul extern automat să informeze serviciile medicale de urgență cu privire la existența acestuia;
  • un medic să efectueze o supraveghere a acestuia în vederea asigurării controlului calității;
  • persoanele responsabile de folosirea defibrilatorului extern automat sa fie instruite cu privire la utilizarea corectă a acestuia.
Instruire pentru utilizarea unui defibrilator extern automat efectuată pe un manechin
Instruire pentru utilizarea unui defibrilator extern automat efectuată pe un manechin. Sursa: American Heart Association

Despre AED

Un defibrilator extern automat este un dispozitiv portabil, care oferă un șoc electric prin piept până la inimă. Șocul poate opri bătăile neregulate ale inimii (aritmie) și poate permite reluarea unui ritm normal după un stop cardiac brusc.

Defibrilatorul extern automat este un pas critic în cadrul lanțului de supraviețuire propus de AHA:

  • Recunoașterea stopului cardiac și apelarea servicului de intervenție în situații de urgență;
  • Resuscitarea cardio-pulmonară cu accent pe compresiile toracice;
  • Defibrilarea rapidă;
  • Servicii medicale de urgență de bază și avansate;
  • Îngrijire post-externare.

Respectarea acestui lanț poate îmbunătăți semnificativ șansele de supraviețuire și recuperare pentru victimele unui stop cardiac.

Citește și: