#AHA18. Practica Yoga utilizată în reabilitarea cardiovasculară îmbunătățește considerabil calitatea vieții pacienților

  • Health literacy



Reabilitarea cardiovasculară este o etapă foarte importantă prin care trebuie să treacă pacienții care au suferit un infarct miocardic acut. Această perioadă presupune întreprinderea activităților fizice, modificarea stilului de viață (renunțarea la fumat, abordarea unor obiceiuri sănătoase) precum și reducerea stresului fie prin medicație, fie prin consiliere psihologică.

Un studiu realizat în India și-a propus să evalueze eficiența reabilitării cardiovasculare pe bază de yoga, în comparație cu eficiența celei care utilizează un standard de tratament îmbunătățit. Rezultatele au arătat că practica yoga îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților și îi ajută să-și reia într-un timp mai scurt activitățile pe care le realizau înaintea evenimentului cardiovascular.  

abonare

Studiul Yoga-CaRe a mai demonstrat că nu există diferențe semnificative în ceea ce privește rezultatele clinice între cele două grupuri de pacienți analizate, datele fiind dezbătute cu ocazia Congresului Societății Americane a Inimii (AHA) din acest an.

Sursă imagine: heart.org

Desfășurarea studiului

Oamenii de știință au analizat date provenite de la aproximativ 4.000 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, care în urmă cu 14 zile suferiseră un infarct miocardic acut. Pacienții au fost repartizați în două grupuri, jumătate au primit o formă îmbunătățită a standardului de tratament în reabilitarea cardiovasculară, iar cealaltă jumătate a participat la o formă de reabilitare cardiovasculară bazată pe practica yoga.

Grupurile de studiu au fost monitorizate timp de 3 luni, la finalul cărora au fost analizate și comparate următoarele aspecte:

  • Timpul trecut până la apariția primului eveniment cardiovascular (deces, un alt infarct miocardic, accident vascular cerebral);
  • Calitatea vieții;
  • Reluarea activităților zilnice întreprinse înaintea infarctului;
  • Renunțarea la fumat;
  • Aderența la medicația prescrisă.

Structura sesiunilor din grupul de studiu, în primele 3 săptămâni, s-a bazat pe educarea pacienților în legătură cu stilul de viață și felul în care și-l pot îmbunătăți. Ulterior au fost învățați tehnici de respirație și meditație, urmând ca de la jumătatea perioadei de studiu să participe la sesiuni practice de Yoga.

Sursă imagine: pexels.com

Datele obținute nu au subliniat diferențe semnificative între cele două grupuri din punct de vedere al rezultatelor clinice. În ceea ce privește calitatea vieții, însă, grupul care a avut acces la programul de yoga a înscris un rezultat mai bun. Mai mult decât atât, pacienții care au practicat yoga au putut reveni la activitățile zilnice pre-infarct într-un timp mai scurt, comparativ cu cei care au primit un standard de tratament îmbunătățit.

Studiul Yoga-CaRe a demonstrat că reabilitarea cardiovasculară pe bază de practici yoga conduce la îmbunătățirea studiului de viață și reluarea rapidă a activităților pre-infarct, având potențialul de a fi o alternativă la standardul de tratament.

Citește și: