Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

#AHA18. O cină bogată în calorii este asociată cu un risc ridicat de apariție a diabetului și a hipertensiunii arteriale

mm
11 Nov 2018
1083 Views

Potrivit unui studiu prezentat la Chicago la Congresul Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018, o cină foarte bogată în calorii este asociată  cu un risc de apariție a diabetului și a hipertensiunii arteriale în rândul indivizilor hispanici. Recent, AHA a lansat o declarație care subliniează necesitatea studiilor privind asocierea în  populație dintre timpul de masă și riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Studiul a vizat comunitatea hispanică, astfel au fost selectați 12.708 subiecți cu vârstă cuprinsă între 18 și 76 de ani. Cercetătorii au raportat că mai mult de jumătate dintre indivizi (56,6%) consumă, în medie, 35,7% din caloriile zilnice după ora 18, lucru asociat cu efecte metabolice adverse.

abonare

În urma corelării tuturor datelor s-au extras următoarele concluzii:

  • fiecare procent de creștere a numărului de calorii dupa ora 18 (care reprezintă aprox. 20 de calorii dintr-o dietă de 2000 de calorii) – a fost asociat cu o creștere a glicemiei și, evident, a riscului de instalare a diabetului (cu 19% mai mare față de persoanele care își gestionează corect caloriile – 93,7 vs 93 mg/dL glicemia a jeun);
  • consumul de 30% sau chiar mai mult din totalul zilnic de calorii după ora 18 a fost asociat cu un risc cu 23% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială (TA sistolică de 118,7 vs 117,5 mmHg și TA diastolică de 72,2 vs 71 mmHg);
  • mâncatul noaptea nu a fost asociat cu supraponderalitatea.

“Există dovezi tot mai importante că este relevant nu doar ce și cât mâncăm, ci și în ce moment al zilei mâncăm. În cadrul acestui studiu principala concluzie este aceea că mâncatul după ora 18 scade sănătatea cardiovasculară “, a declarat Nour Makarem, autor principal al studiului

Aceasta este prima cercetare care observă că o cantitate mai mare de calorii seara este asociată cu dezvoltarea factorilor de risc pentru două dintre cele mai comune boli întâlnite: diabet și hipertensiune arterială.

Citește și:

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.