Site icon Raportul de gardă

Recomandări ASCO: aplicarea lecțiilor învățate pe parcursul pandemiei în managementul cancerului și cercetarea clinică

ASCO recomandari management cercetare oncologica pandemie

Sursa foto: www.americanoncology.com

Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) a emis recomandări pentru a ghida recuperarea comunității oncologice în contextul perturbării activității din cauza pandemiei COVID-19. Raportul „ASCO’s Road to Recovery: Learning from the COVID-19 Experience to Improve Clinical Research and Cancer Care intenționează ca managementul oncologic și oportunitățile de cercetare a cancerului să devină mai accesibile și echitabile prin aplicarea lecțiilor învățate pe parcursul pandemiei. ASCO își propune să abordeze inechitățile de lungă durată în îngrijirea cancerului, care au fost accentuate și evidențiate cu ocazia pandemiei.

Atunci când pandemia se va termina, pacienții merită mai mult decât o revenire la modul în care se desfășurau lucrurile înainte. Avem ocazia să oferim o îngrijire mai bună tuturor celor care suferă de cancer, bazându-ne pe lecțiile pe care le-am dobândit în timpul pandemiei”, a declarat președintele ASCO, Dr. Lori J. Pierce, FASTRO, FASCO. „Îngrijirea cancerului este marcată de aceleași inechități ca și societatea noastră în general. Pentru a ieși mai puternici din această pandemie, trebuie să ne asigurăm că fiecare pacient poate beneficia de progresele realizate în cercetarea și îngrijirea cancerului.”

Restabilirea echilibrului pentru managementul cancerului în vremea pandemiei COVID-19. (A) COVID-19 provoacă paradigma managementului cancerului. (B) Testarea extinsă, distanțarea socială, programele de vaccinare și noile terapii pentru COVID-19, telemedicina și prioritizarea anumitor terapii oncologice sunt modalități sugerate pentru a restabili echilibrul îngrijirii oncologice. Sursa foto: www.cell.com

Pandemia a produs modificări în îngrijirea și cercetarea cancerului

Pandemia COVID-19 a pus o presiune semnificativă asupra sistemului medical oncologic. Furnizorii de servicii medicale și cercetătorii au fost nevoiți să se adapteze rapid pentru a minimiza întreruperile survenite în managementul pacienților cu cancer – adesea sub coordonarea sau sprijinul factorilor decidenți și a autorităților. Până în prezent, majoritatea pacienților care primeau deja tratament au continuat să îl primească datorită extinderii rapide a telemedicinei, implementării noilor protocoale de siguranță și altor pași pentru prevenirea expunerii la COVID-19. În mod similar, pacienții deja înscriși în studii clinice au reușit în mare măsură să își continue participarea.

Însă pacienții nou diagnosticați cu cancer s-au confruntat uneori cu întârzieri în începerea tratamentului. De exemplu, în funcție de starea pandemiei la nivel regional, multe spitale și guverne locale au amânat intervențiile chirurgicale elective pentru cancer. Au fost, de asemenea, întreruperi în înscrierea în studii clinice și în lansarea de noi studii.

Aceste perturbări au împiedicat pacienții să primească terapii noi, promițătoare și, probabil, vor întârzia progresele viitoare. Există, de asemenea, îngrijorări semnificative cu privire la întârzierile în screeningul pentru diverse forme de cancer.

„Am rezistat pandemiei într-o măsură remarcabilă, cu întreruperi gestionabile ale îngrijirii pacienților existenți”, a afirmat președintele ASCO, Dr. Howard A. Burris, FACP, FASCO. „Însă pentru pacienții nou diagnosticați sau pentru cei care necesitau includerea în studii clinice, a fost o perioadă deosebit de dificilă. Le suntem datori pacienților să acționăm mai departe pe baza a ceea ce am învățat și să îi sprijinim mai bine acum și după ce pandemia se va încheia.”

Ce ar trebui să facă pacienții cu cancer în această perioadă, aflați de la Conf. Dr. Șerban Negru, medic oncolog, care a vorbit în Podcast #VociCuAutoritate COVID-19:

Recomandările se adresează celor mai multe aspecte ale managementului cancerului 

Recomandările ASCO se încadrează în două mari categorii: furnizarea îngrijirilor oncologice și cercetarea clinică a cancerului. Punctele esențiale ale recomandărilor sunt următoarele: 

Cercetarea clinică oncologică: 

ASCO solicită instituțiilor de cercetare, sponsorilor studiilor și autorităților de reglementare să transforme sistemul de studii clinice într-unul mai rezistent, mai flexibil și mai accesibil pacienților:

Managementul cancerului:

ASCO face apel la factorii decidenți, finanțatori, clinicieni și alții să se bazeze pe strategiile care au contribuit la satisfacerea celor mai urgente nevoi ale pacienților în cele mai grave momente ale pandemiei:

„De luni de zile, furnizorii de servicii medicale oncologice navighează un teritoriu neexplorat, fără dovezi sau resurse suficiente”, a concluzionat Dr. Burris. „Îndemnăm întreaga comunitate oncologică să se mobilizeze, astfel încât să ne recuperăm în urma acestei pandemii și să avansăm cu un sistem medical mai puternic și mai echitabil de îngrijire a cancerului.”

O privire de ansamblu asupra impactului COVID-19 asupra pacienților oncologici. Reprezentare grafică realizată de editorul Raportuldegardă.ro – Ruxandra Schitea

Citește și:

Exit mobile version