#AACR20. COVID-19 la pacienții oncologici: riscul de evoluție severă este de 9 ori mai mare în cazul cancerelor hematologice

  • Altfel despre Cancer



Pacienții cu cancere hematologice sau cei cu metastaze au un risc crescut de evoluție severă COVID-19. Aceștia prezintă mai des forme critice sau severe, care pot necesita internare în secții de îngrijire intensivă și ventilație mecanică. În plus, și tipul de tratament oncologic urmat înainte de debutul simptomelor COVID-19 influențează supraviețuirea. Acestea sunt principalele rezultate ale unui studiul prezentat în cadrul întâlnirii virtuale a Asociației Americane a Studiului Cancerului (AACR 2020) și publicat în Cancer Discovery.

„Pacienții COVID-19 oncologici au risc mai mare pentru toate formele de evoluție severă a infecției”- autorul studiului, Dr. Hongning Cai, de la Zhongnan Hospital of Wuhan University.

Impactul tipului de cancer și a tipului de tratament asupra evoluției COVID-19

Studiul a inclus 105 pacienți oncologici cu COVID-19, tratați în perioada 1 ianuarie – 24 februarie 2020, în 14 spitale din Wuhan. Evoluția acestora a fost comparată cu cea a 536 de pacienți fără cancer, cu COVID-19, îngrijiți în aceleași spital, cu aceeași durată de spitalizare și aceeași medie de vârstă. Cele mai comune tipuri de cancer din studiu au fost:

abonare
  • cancer pulmonar (20,95%);
  • cancere gastro-intestinale (12,38%);
  • cancer mamar (10,48%);
  • cancer tiroidian (10,48%);
  • cancere hematologice (8,57%).
Grafic COVID19 pacienți oncologic risc evoluție severă.
Riscul de evoluție severă (deces, îngrijire în terapie intensivă, simptomatologie severă/critică, necesitate ventilație mecanică) al pacienților cu cancer (portocaliu) vs. fără cancer (albastru).

Față de pacienții fără cancer, cei oncologici au avut:

  • Risc de 2,8 mai mare de simptome severe sau critice și de internare în terapie intensivă;
  • Risc de 14 ori mai mare de a necesita ventilație mecanică invazivă;
  • Risc de 2,3 ori mai mare de deces.

Cea mai mare creștere a riscului pacienților oncologici a fost înregistrată la cei cu cancere hematologice (risc de deces de 9 ori mai mare) și la cei în stadiu IV, metastatic (risc de deces de 5,6 ori mai mare). Diferențele dintre evoluția pacienților fără cancer și a celor cu cancer, dar stadii fără metastaze, nu au fost semnificative statistic.

Risc COVID19 în funcție de tipul cancerului.
Procentul de pacienți care au avut evoluție severă, în funcție de tipul de cancer: hematologic, pulmonar, gastrointestinal și mamar.

Tipul de tratament oncologic urmat în ultimele 40 de zile înainte de debutul simptomelor COVID-19 a fost asociat cu un prognostic mai rezervat, cu excepția radioterapiei. Aceasta nu a determinat diferențe semnificative statistic ale supraviețuirii sau gravității simptomatologiei.

Grafic coloane risc evoluție severă COVID19 în funcție de tratamentul oncologic folosit.
Riscul de evoluție severă în funcție de tipul de tratament oncologic primit (terapie țintită, radioterapie, chimioterapie, chirurgie, imunoterapie) față de pacienții fără cancer.

Pacienții care au urmat imunoterapie, față de cei fără cancer, au avut un risc de 10,6 ori mai mare de a avea simptome critice sau severe și de 9,1 ori mai mare de a deceda. Operațiile oncologice au crescut riscul de evoluție severă și de necesitate a ventilației mecanice de 44,3 ori.

Implicații pentru îngrijirea pacienților oncologici în timpul pandemiei COVID-19

Dr. Cai, autorul studiului, a declarat că rezultatele sugerează că „ar trebui considerată amânarea operațiilor în zonele afectate de pandemie”. Radioterapia poate continua, dar cu creșterea măsurilor de „protecție și urmărire”.

În cazul pacienților oncologici aflați în stadii incipiente, nu se poate afirma dacă aceștia ar trebui să își amâne tratamentul în timpul pandemiei sau dacă imunoterapia agravează evoluția pacienților oncologici cu COVID-19.

În acest moment, experții consideră că nu există suficiente dovezi care să susțină schimbarea sau întreruperea chimioterapiei sau a imunoterapiei la pacienții cu cancer, nefiind recomandată amânarea terapiei oncologice.

În îngrijirea pacientului cu cancer, fiecare caz trebuie evaluat individual, luând în calcul particularitățile pacientului, precum:

  • riscul de recurență tumorală în cazul întârzierii, modificării sau întreruperii tratamentului;
  • numărul de cure de tratament deja efectuate;
  • toleranța pacientului la tratament.

Ce ar trebui să facă pacienții români cu cancer în această perioadă, aflați de la Conf. Dr. Șerban Negru, medic oncolog, care a vorbit în Podcast #VociCuAutoritate COVID-19:

Datele despre evoluția pacienților oncologici cu COVID-19

Studiul prezentat este unul dintre cele mai mari dintre cele publicate până acum, dar încă nu s-au adunat suficiente date pentru a determina modificări ale recomandărilor experților.

infografic pacienți oncologici cancer COVID-19 SARS-CoV-2 ESMO ASCO SNOMR
O privire de ansamblu asupra impactului COVID-19 exercitat asupra pacienților oncologici din România. Reprezentare grafică realizată de editorul Raportuldegardă.ro – Ruxandra Schitea

Comunitatea științifică internațională colaborează și pe această temă, fiind instituite mai multe registre pentru colectarea de date asupra pacienților COVID-19 oncologici.

Tot în cadrul AACR20 au fost prezentate rezultate bazate pe un registru dedicat cancerelor cu localizare toracică – TERAVOLT (Thoracic cancERs international coVid 19 cOLlaboraTion). Acești pacienți au fost considerați a fi în mod particular vulnerabili, prin prezența multiplilor factori de risc precum vârsta înaintată, istoricul de fumător, comorbidități preexistente cardiopulmonare sau terapiile oncologice folosite.

Primele date provin de la 200 de pacienți din 8 țări. Analiza acestora a arătat că din cauza diagnosticului oncologic, pacienții cu cancere toracice sunt internați mai rar în terapie intensivă și au un risc crescut de spitalizare prelungită și mortalitate în urma infecției SARS-CoV-2 (76.0% dintre pacienți au fost spitalizați și 33,3% au decedat, majoritatea nefiind îngrijiți în secții de terapie intensivă).

ESMO-CoCARE și CCC19 bannere
Colaborarea și împărtășirea informațiilor asupra COVID-19, începută de geneticieni, este continuată de oncologi prin realizarea de baze de date internaționale ale pacienților COVID-19 cu cancer.

Realizarea de baze de date nu se limitează, însă, doar la cancerele toracice. ESMO-CoCARE Registry și CCC19 (The COVID-19 and Cancer Consortium) adună în timp real date despre evoluția pacienților COVID-19 oncologici din state din toată lumea (din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada). Scopul acestor proiecte este de a genera metode de scădere a riscului asociat COVID19 al pacienților oncologici. În urma acestora se așteaptă publicarea de analize cu putere statistică mai mare ca cele care au putut fi realizate cu ajutorul bazelor de date naționale.

Citește și: