#COVID19. Update CDC: imunodeprimarea, factor de risc important, indiferent de vârstă

  • Prevenție



UPDATE 5 aprilie: Vârsta înaintată, comorbiditățile asociate și bolile cronice pre-existente sunt factori de risc consacrați pentru dezvoltarea unei infecții respiratorii grave cu SARS-CoV-2. În plus, persoanele imunodeprimate, indiferent de vârstă, reprezintă un grup vulnerabil pentru agravarea rapidă a infecției. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) continuă evaluarea persoanelor cu risc înalt prin analiza a 7.000 de pacienți cu diagnostic de COVID19 și cunoscuți cu boli cronice.

Rezultatele până la acest moment sunt următoarele:

abonare
  • 10,9% dintre cazurile confirmate au diabet tip 1 sau 2
  • 9,2% au boli cronice pulmonare
  • 9% prezintă afecțiuni cardiovasculare

Din totalul de cazuri confirmate:

  • 78% dintre cei internați la terapie intesivă au cel puțin o afecțiune pre-existentă
  • 71% din totalul de spitalizări reprezintă cazuri de pacienți cu boli pre-existente
  • Aproximativ 94% dintre decese au fost asociate cu o afecțiune cronică

Severitatea infecției respiratorii cu SARS-CoV-2 nu a fost corelată cu stadiul avansat al bolilor cronice diagnosticate anterior.

„Pacientul imunodeprimat nu este neapărat bătrân. Există afecțiuni ereditare care suprimă sistemul imunitar și predispun la forme grave ale infecției. Diabetul, astmul și chiar anumite medicamente au efect imuno-supresor și favorizează agravarea pneumoniei cauzată de coronavirus”, explică dr. Melinda Ring, Northwestern University, SUA.

1 martie 2020: Riscul de a dobândi o infecție virală și de a dezvolta o formă gravă a acesteia este diferit pentru fiecare om, astfel încât există o clasificare ce poziționează anumite categorii de persoane ca fiind mai susceptibile la infecție. Conform CDC (Center for Disease Control and Prevention), cea mai severă pandemie din istoria recentă, gripa cauzată de virusul Influenza A (H1N1) din 1918, a generat cele mai multe decese în rândul adulților tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. În 2015, virusul Zika, pe de altă parte, a fost sursa epidemică principală pentru femeile însărcinate, afectând dezvoltarea sistemului nervos al fătului.

În cazul SARS-CoV-2, acesta reprezintă un pericol mai ales pentru categoria persoanelor în vârstă, explică Dr. Michael Mina, conferențiar la Harvard T.H. School of Public Health.

„Există un prag de vârstă sub care, practic, identificăm cazuri rare de infecție cu noul coronavirus, și anume sub 35 de ani. Mortalitatea crește în intervalul 40-80 de ani”, afirmă Dr. Michael Mina.

Până în prezent, cifrele raportate despre răspândirea infecției cu virusul SARS-Cov-2 sunt următoarele:

  • Aproximativ 80.000 de persoane infectate, majoritatea în China;
  • 2.700 decese (aproximativ 3% din totalul infecțiilor);
  • 80% dintre cazuri au fost declarate ușoare, iar restul de 20% dintre cei diagnosticați au avut simptome moderate sau severe, incluzând dificultate de a respira, pneumonie sau disfuncție de organ.

Prin comparație, virusul SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) care a debutat tot în China, în 2002, s-a răspândit în decursul a 8 luni la aproximativ 8.000 de persoane, cu o rată de deces de aproape 10%. Persoanele cu vârste mai mari de 60 de ani au fost cele mai afectate.

Code for Romania Task Force, în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență, a început elaborarea unui ecosistem de 6 soluții digitale de luptă contra efectelor COVID-19. Acesta va funcționa ca punct central de informare despre situația din România și urmează să fie lansat public în următoarele zile. Primul site lansat este stirioficiale.ro, sursa oficială de informare pentru public și reprezentanții media, care face referire la situația în plină desfășurare, cauzată de răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.

Vârsta înaintată, un factor de risc important în evoluția severă a COVID19

Infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 este majoritar răspândită în categoria de vârstă 30-70 ani. Gradul de contagiozitate este maxim datorită faptului că această grupă de vârstă este cea mai activă, intrând frecvent în contact cu un număr mare de oameni.

Coronavirus categorii infectie severa varsta
SARS-CoV-2: Distribuția în funcție de vârstă a cazurilor de COVID-19, până pe data de 11 februarie 2020 – JAMA 2020

În ceea ce privește tinerii, atât copiii cu vârste cuprinse între 1 și 9 ani, cât și adolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, constituie fiecare 1% dintre cazurile confirmate.

Coronavirus rata deces categorii de varsta
SARS-Cov2: Rata mortalității pe categorii de vârstă – JAMA 2020

Categoria de vârstă între 70-80 de ani a înregistrat 8% dintre decese, în timp ce în rândul bătrânilor cu vârsta mai mare de 80 de ani, mortaliatatea a fost de 15%.

Sexul masculin, cel mai frecvent printre pacienții COVID-19

Bărbații reprezintă mai mult de jumătate dintre cazurile confirmate cu infecția cu SARS-CoV-2  și au o rată de deces de 2 ori mai mare comparativ cu femeile, conform China CDC (Chinese Center fo Disease Control and Prevention). Cu toate acestea, Dr. Michael Mina afirmă că aceste proporții pot fi generate și de faptul că bărbații au fost testați mai frecvent și că nu avem suficiente date pentru a prezenta concluzii semnificative din punct de vedere statistic.

Având în vedere faptul că virusul SARS-Cov-2 s-a răspândit inițial în China, nu este de neglijat profilul populațional. China are cel mai mare procent de fumători din lume, cu o prevalență de 27,7%, dintre care 52,2% în rândul sexului masculin și doar 2,7% pentru sexul feminin. Astfel bărbații sunt în principal cei expuși la dezvoltarea comorbidităților aferente, precum hipertensiunea arterială (HTA), boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC) sau cancerul pulmonar.

Comorbidități pre-existente și mortalitatea COVID-19

Riscul de infecție este mai mare pentru pacienții diagnosticați anterior cu diverse comorbidițăți din sfera bolilor cardiovasculare, diabetului sau BPOC. Ratele de deces în funcție de condiția asociată au fost următoarele:

  • 7,3% pentru diabet;
  • 6,3% pentru BPOC;
  • 6% pentru HTA;
  • 5,6% pentru cancer;
  • 0,5% pentru alte afecțiuni cardiovasculare.

Astfel, este conturată o categorie de risc maxim, cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta o formă severă a infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 – bărbații vârstnici, cu multiple comorbidități.

Profil coronavirus pacient fumator barbat varstnic SARS-CoV-2 COVID-19

Personalul medical, vulnerabil în fața virusului SARS-CoV-2

Aproximativ 1.700 de angajați din sectorul medical au fost infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2 în China de la debutul epidemiei. 15% dintre aceștia au suferit forme severe și critice, fiind înregistrate 5 decese până acum.

Coronavirus riscul de infectie al personalului medical
SARS-CoV-2: Gradul de afectare a personalului medical cu COVID-19 – JAMA 2020

Vulnerabilitatea personalului medical este aferentă contactului zilnic al acestora cu pacienți posibil infectați, aflați în perioada de incubație sau asimptomatici. Particularitatea cazurilor de infecție în rândul cadrelor medicale constă în faptul că deseori vin în contact cu pacienți cu o încărcătură virală importantă. De asemenea, din cauza solicitării caracteristice din sectorul medical, care implică lipsa unui stil de viață sănătos, deprivare de somn și oboseală cronică, susceptibilitatea la infecția virală este crescută. Nu rareori, cei din domeniul medical ajung să aibă cele mai severe forme de infecție, explică Dr. Jeanne Marrazzo, directorul Diviziei de Boli Infecțioase a Facultății de Medicină Birmingham, Alabama, S.U.A.

Soluțiile propuse de Dr. Marrazzo includ stabilirea unui program de odihnă adecvat, un regim alimentar sănătos, exercițiu fizic constant și vaccinarea împotriva agenților infecțioși cunoscuți.

Cunoașterea categoriilor vulnerabile la infecția cu SARS-Cov-2 este esențială pentru instituirea unor măsuri de prevenție adecvate. Spre exemplu, în cazul unui pacient vârstnic, diagnosticat anterior cu o boală cardiovasculară sau pulmonară, un tratament agresiv încă de la debutul simptomatologiei este crucial.

Femeile însărcinate nu reprezintă o categorie vulnerabilă

Un studiu publicat recent în The Lancet a raportat cazurile a 9 femei însărcinate care au fost infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, fără însă a transmite infecția la făt.

„Nu știm încă de ce nu identificăm cazuri clinice la copii mici, însă este probabil ca virusul să nu aibă o rată de proliferare semnificativă la populația infantilă”, explică Dr. Michael Mina.

Deși femeile însărcinate incluse în studiu au prezentat simptomatologie caracteristică pneumoniei, inclusiv febră, mialgie și tuse, nu a fost demonstrată transmiterea intrauterină a infecției la făt.

De asemenea, este important de menționat că Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din 2018 asupra riscului apariției unei pandemii cu un patogen necunoscut la acel moment, prin introducerea pe lista de priorități, a Bolii X – un îndemn către cercetare și dezvoltare nu doar în aria medicală, ci și între diversele domenii care au rol în menținerea siguranței sănătății, o metodă în plus de prevenție pentru cazurile neașteptate de boli.

Citește și: