INFOGRAFIC. Care sunt măsurile recomandate de ECDC pentru controlul infecției determinate de coronavirusul SARS-CoV-2?

  • Health literacy
  • Mass-media



Pe 30 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de urgență internațională în ceea ce privește infecția cu coronavirusul Wuhan. Acest lucru presupune implementarea unor reguli temporare în abordarea și controlul infecțiilor.

Printre aceste măsuri se regăsesc: accelerarea dezvoltării de tratamente, vaccinuri și metode de diagnostic, combaterea știrilor false, abordarea situației de către autorități într-o manieră solidară și cooperantă.

abonare

Cu toate că majoritatea cazurilor de infecție sunt în China, virusul se răspândește rapid, în Europa înregistrându-se 25 de cazuri la momentul actual. Pentru a împiedica această răspândire la nivel European și pentru a facilita procesul de tratare, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a propus un model de management al persoanelor intrate în contact cu virusul.

Contactul direct sau metoda de expunere care prezintă cel mai înalt risc de infecție se întâlnește în următoarele cazuri:

  • o persoană care locuiește în același spațiu cu cineva infectat;
  • o persoană care s-a aflat în proximitatea cuiva infectat sau care interacționează direct cu acesta;
  • personalul medical care se ocupă cu tratarea cazurilor de infecție;
  • personalul din laboratoarele care se ocupă cu studiul specimenelor 2019-nCoV;
  • persoanele care se află la bordul unei aeronave în care există cineva infectat cu coronavirusul Wuhan.

Contactul ocazional sau metoda de expunere care prezintă un risc scăzut de infecție se întâlnește în cazul persoanelor care se află în zone în care se bănuiește că există cazuri de 2019-nCoV.

Infograficul de mai jos ilustrează pașii care trebuie urmați în managementul unei persoane care a intrat în contact cu coronavirusul Wuhan.

Managementul contactului cu coronavirusul Wuhan
Expunerea la acest virus se poate clasifica în expunere de risc înalt și expunere de risc scăzut. În funcție de această metodă, managementul persoanei aflate în contact cu virusul este diferit.

Imediat după ce un caz de infectare este confirmat, trebuie identificat și clasificat modul prin care persoana respectivă a intrat în contact cu virusul. În funcție de tipul expunerii și de gravitatea acesteia:

  • persoana va fi monitorizată individual – dacă este vorba despre o expunere de risc scăzut;
  • persoana va fi monitorizată de cadre medicale – dacă este vorba despre o expunere de risc înalt. Mai mult decât atât, cel vizat va trebui să evite călătoriile și interacțiunile sociale.

Monitorizarea se va face pentru cel puțin 14 zile de la ultimul contact cu un individ infectat.

Dacă persoana urmărită prezintă febră sau manifestări respiratorii în această perioadă atunci aceasta va trebui să se izoleze și să apeleze de urgență la personalul medical autorizat. Ulterior vor fi realizate teste de laborator pentru a confirma prezența virusului în organism.

Metode preventive infecții respiratorii
Cele patru reguli de igienă pot fi aplicate în cazul prevenirii majorității infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei.

Pentru evitarea infectării, Organizația Mondială a Sănătății a propus luarea unor metode de precauție simple, aplicabile în cazul majorității infecțiilor virale:

  • spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde;
  • evitarea contactului neprotejat cu persoane infectate;
  • prepararea corespunzătoare a alimentelor de proveniență animală;
  • acoperirea gurii și a nasului în cazul manifestărilor respiratorii (tuse, strănut).

Deși sunt peste 24.500 de cazuri, numărul recuperărilor (1.015) a depășit cu mult numărul deceselor (494) provocate de coronavirusul Wuhan. Toate aceste date și statistici pot fi urmărite pe platforma online dezvoltată de către Centrul pentru Știința și Ingineria Sistemelor (CSSE) din cadrul Johns Hopkins. Harta interactivă este actualizată în timp real, oferind informații legate de incidența, numărul de recuperări și decesele provocate de virus.

Citește și: