Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

UPDATE. Poziția autorităților naționale și internaționale cu privire la noul coronavirus. Citește declarația Ministrului Sănătății

mm
27 Jan 2020
5162 Views

Societatea umană se confruntă astăzi cu o densitate și o mobilitate a populației unică în istorie, ceea ce ne conferă oportunități de a călători și de a colabora internațional, însă aduce și anumite dezavantaje. Printre acestea se numără și riscul declanșării unor epidemii, în anumite condiții – de aceea, organisme internaționale precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au misiunea de a analiza potențialii agenți patogeni și de a emite atenționări.

participanti ash sala congres

Densitarea crescută a populației în secolul XXI conferă un risc crescut de transmitere a bolilor infecțioase.
Sursa foto: ASH19

Cel mai recent eveniment de acest tip este reprezentat de un număr ridicat de cazuri de pneumonie, majoritatea din China, cu o cauză confirmată: o tulpină de Coronavirus (2019-CoV), pentru prima oară identificată la oameni. Ca o consecință a acestor evenimente, Organizația Mondială a Sănătății depune eforturi de a studia această boală și de a implementa măsurile necesare controlului numărului de cazuri, iar Ministerul Sanatatii a emis o serie de recomandări.

abonare

Comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, reunit pe data de 22 ianuarie, a elaborat o serie de recomandări, destinate limitării riscului de infecție coronavirus. Acestea sunt conforme cu recomandările OMS de a spori vigilența la nivel național. În plus, acesta va publica buletine informative referitoare la coronavirus, care pot fi urmărite și pe RaportuldeGardă. 

Pentru aeroporturi, se recomandă:

 • instalarea de scannere termice pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38 grade Celsius;
 • Distribuția de pliante de informare pentru aeroporturi și expunerea de afișe informative;
 • Asigurarea permanenței de asistență medicală  și de materiale de protecție în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, pentru pasagerii ce prezină simptomatologie respiratorie/febră;

Pentru unitățile sanitare se recomandă:

 • Redactarea definiției de caz conform recomandării OMS și informarea tuturor unităților spitalicești;
 • Unitățile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI ”Matei Balș”și SCBIT ”Victor Babeș”;
 • Redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase;
 • Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale;
 • Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balș” (pentru izolare), care va redacta și protocolul de diagnostic și tratament.
harta cazuri confirmate coronavirus wuhan 28 ianuarie 2020

Distribuția geografică a cazurilor confirmate de infecție respiratorie cu coronavirus Wuhan, raportat pe 28 ianuarie 2020 de către Organizația Mondială a Sănătății. Majoritatea cazurilor de infecție sunt limitate la China și țări apropiate. Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate în provincia Hubei, unde se află orașul Wuhan, sursa virusului.

Pentru capacitatea de identificare și diagnosticare rapidă a cazurilor au fost achiziționate testele de diagnostic recomandate de OMS, de către Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” și spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj și București. Institutului Național de Sănătate Publică va avea atribuțiile de transmitere a definițiilor de caz, publicarea de sfaturi pentru călători, elaborarea de alerte de călătorie către zonele afectate.

Alertele de cazuri de infecție de la Cluj, Timișoara, Constanța și București au fost infirmate. În plus, singura suspiciune de infecție coronavirus din România a fost infirmată, în urma investigațiilor efectuate în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Similar OMS, Ministerul Sănătății încurajează respectarea regulilor de igienă, pentru a limita răspândirea virusurilor precum gripa sau coronavirus:

 • Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor;
 • Folosirea batistelor pentru strănut sau tuse;
 • Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.
sfaturi OMS WHO coronavirus

Experții WHO au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coronavirus, exprimate de publicul de pe Twitter.

UPDATE 27 ianuarie. Experții OMS răspund la cele mai frecvente întrebări ale publicului, cu privire la 2019-CoV. Până în acest moment, infecția respiratorie cu coronavirus a condus la o mortalitate scăzută, de 3-4%. 

Cum se transmite virusul? Virusul s-a transmis inițial de la un animal la om, ulterior s-a transmis interuman, la persoanele cu contact prelungit (în interiorul familiilor sau de la pacient la cadru medical).

Pot fi asimptomatice persoanele infectate? Au fost observate cazuri rare de pacienți care, deși nu aveau simptome, erau purtători ai virusului și au transmis infecția mai departe. De asemenea, persoanele în perioada de incubare (care durează între 2 și 10 zile) pot transmite infecția.

sfaturi OMS WHO coronavirus

Experții WHO au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coronavirus, exprimate de publicul de pe Twitter.

Sunt antibioticele eficiente împotriva coronavirus? Acest agent patogen fiind un virus, antibioticele nu prezintă nicio eficiență. Tratamentul se axează pe simptomele respiratorii. În acest moment, există studii în desfășurare pentru identificarea unui tratament și unui vaccin specifice.

sfaturi OMS WHO coronavirus

Experții WHO au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coronavirus, exprimate de publicul de pe Twitter.

Cum deosebim coronavirus de gripa obișnuită? Structura genetică a virusului a fost identificată, iar teste de biologie moleculară, efectuate pe probe ale pacientului, pot identifica agentul patogen. Mulți dintre pacienții care s-au prezentat în unitățile sanitare cu simptome respiratorii au fost diagnosticați cu gripă, fiind sezonul în care aceasta cauzează în mod normal numeroase cazuri.

De ce nu a fost declarată situația de urgență la nivel internațional? Informațiile obținute până în acest moment nu indică o situație de urgență internațională. În China situația prezintă un risc crescut, iar OMS monitorizează situația permanent.

Coletele expediate din China prezintă risc de infecție? Virusurile nu supraviețuiesc suficient pe suprafețe, obiectele transportate din China nu pot transmite infecția altor persoane.

Care este grupa de vârstă cu cel mai mare risc? Majoritatea pacienților sunt adulți, foarte puțini copii au fost infectați. Persoanele în vârstă, care prezintă și alte boli (precum astm bronșic, diabet, boli cardiovasculare) prezintă riscul de a dezvolta o formă severă a bolii.

sfaturi OMS WHO coronavirus

Experții WHO au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coronavirus, exprimate de publicul de pe Twitter.

A suferit virusul mutații? Cercetători din mai multe țări studiază probe de la persoane infectate la nivel mondial, care nu au relevat până în acest moment diferențe între virusuri, care să indice mutații.

Animalele de companie prezintă risc de transmitere a infecției? Nu există date care să demonstreze transmiterea de la animalele de companie (câini, pisici) la om, însă și în această situație respectarea regulilor de igienă este esențială.

sfaturi OMS WHO coronavirus

Experții WHO au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coronavirus, exprimate de publicul de pe Twitter.

Experții WHO au subliniat, încă o dată, importanța regulilor de igienă individuală, care ne protejează atât de noul coronavirus, cât și de infecțiile respiratorii cunoscute, precum răceala și gripa:

 1. Spălarea frecventă și riguroasă a mâinilor, cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde;
 2. Acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse sau strănut;
 3. Prepararea termică riguroasă a cărnii și a ouălor, evitarea contactului cu animale sau deplasarea în piețe agroalimentare;
 4. Evitarea contactului cu persoane cu manifestări respiratorii (tuse, strănut).
Metode prevenție 2019-CoV WHO

Metodele de prevenție propuse de Organizația Mondială a Sănătății pentru evitarea infectării cu 2019-nCov.

Citește și: