UPDATE. Al doilea spital modular din Wuhan, China este finalizat. Urmăriți lucrările dedicate controlării coronavirusului

  • Acces la inovație
  • Prevenție



UPDATE 7 februarie 2020. Lucrările la al doilea spital modular dedicat coronavirus din orașul Wuhan, China au fost finalizate. Acesta, denumit Leishenshan, are o suprafață de 20.000 metri pătrați și poate trata 1.600 de pacienți simultan, de către 2.000 de medici. În afară de spitalele dedicate pacienților cu coronavirus, autoritățile au amenajat spații destinate izolării pacienților, în școli, hoteluri și alte spații publice. În Wuhan, orașul-sursă al virusului, se estimează că există 132 de spații de carantină, care pot acomoda 12.500 de pacienți.

Code for Romania Task Force, în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență, a început elaborarea unui ecosistem de 6 soluții digitale de luptă contra efectelor COVID-19. Acesta va funcționa ca punct central de informare despre situația din România și urmează să fie lansat public în următoarele zile. Primul site lansat este stirioficiale.ro, sursa oficială de informare pentru public și reprezentanții media, care face referire la situația în plină desfășurare, cauzată de răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.

abonare
Spital Coronavirus Leishenshan Wuhan Hubei China finalizat
Al doilea spital modular din Wuhan, dedicat coronavirus, este pregătit să primească până la 1.600 de pacienți.

UPDATE 2 februarie 2020. Primul spital modular destinat pacienților cu coronavirus din Wuhan, China, este finalizat. Huoshenshan va putea găzdui de mâine, 3 februarie, 1.000 de pacienți simultan. Personalul spitalului va fi format din 1.400 de medici militari, cu experiență in combaterea epidemiilor de SARS și Ebola, împreună cu 15 specialiști în controlul infecțiilor. Puteți urmări o sinteză a procesului de construcție al spitalului modular.

Wuhan China - Spital modular Huoshenshan coronavirus

Spitalul Dabieshan, din orașul Huanggang (aproape de Wuhan, sursa virusului) este primul spital deschis, exclusiv pentru pacienții cu coronavirus. Acesta a fost finalizat în doar 2 zile, deoarece structura era deja construită, fiind destinată unui spital care urma să fie inaugurat în mai 2020. În câteva zile au fost instalate toate echipamentele necesare îngrijirilor medicale.

Spital Dabieshan din Huanggang, provincia Hubei, China, dedicat coronavirus
Spital Dabieshan din Huanggang, provincia Hubei, dedicat coronavirus, este primul de acest fel inaugurat în China, după doar 2 zile de lucrări de amenajare a clădirii preexistente.

UPDATE 28 ianuarie. Au fost demarate lucrările la încă două spitale dedicate SARS-CoV-2. Acestea sunt localizate în regiuni din China cu un număr ridicat de cazuri, în afara Wuhan: în Zhengzhou, provincia Henan și în Huanggang, aproape de Wuhan. Spitalul modular din Zhengzhou va fi finalizat în 10 zile, în provincia Henan fiind confirmate până în acest moment 168 de cazuri și 1 deces, ceea ce o transformă în a treia cea mai afectată provincie din China.

demarare lucrari spital coronavirus Zhengzhou Henan China
Lucrările au demarat la primul spital dedicat coronavirus din afara provinciei Hubei (sursa infecției) – în orașul Zhengzhou, provincia Henan, China. Sursa foto: People China

Spitalul din Huanggang va fi gata în 2 zile și va avea o capacitate de 1.000 de paturi, deoarece va fi organizat într-o clădire deja existentă. Orașul Huanggang a raportat cel mai mare număr de cazuri din provicia Hubei, după orașul Wuhan: 122 de pacienți confirmați și două decese.

Leishenshan și Hoshenshan, cele mai urmărite construcții medicale

Autoritățile din Wuhan, orașul în care au apărut primele cazuri de infecție cu noua tulpină coronavirus, anunță construcția primului spital dedicat îngrijirii persoanelor afectate de virus (denumit Huoshenshan) și își propun finalizarea lui în doar câteva zile. Lucrările au demarat pe 23 ianuarie, iar data prevăzută pentru funcționarea spitalului este 2 februarie 2020.

construcție spital modular Wuhan China coronavirus
A fost demarată construcția spitalului modular din Wuhan, China, dedicat cazurilor de coronavirus.
Sursa foto: Chinatopix via AP

Planul include o suprafață de 25.000 de metri pătrați, destinată îngrijirii a 1.000 de pacienți simultan, iar spitalul va fi structurat în module mici, echipate cu instrumentele necesare îngrijirii unui pacient izolat. Primele module destinate tratării în izolare a unui pacient sunt instalate pe baza spitalului care tocmai a fost finalizată.

stadiu lucrari spital Wuhan China Huoshenshan
Lucrările avansează la spitalul Huoshenshan din Wuhan, China, primul proiect demarat în vederea tratării în izolare a pacienților cu coronavirus. Primele unități modulare sunt instalate.

UPDATE 25 ianuarie. Autoritățile din Wuhan anunță demararea unui nou proiect menit să controleze infecția coronavirus: un al doilea spital (denumit Leishenshan). La fel ca primul, acesta va urma modelul spitalului modular dedicat SARS, din Beijing, din 2003. Acesta va putea trata 1.300 de pacienți simultan, iar data limită pentru funcționarea spitalului este 5 februarie.

Informații despre construcția celui de-al doilea spital dedicat infecției coronavirus din Wuhan, China
Informații despre lucrările la al doilea spital dedicat infecției coronavirus, din Wuhan, China

Lucrările la rețeaua electrică a celui de-al doilea spital modular dedicat coronavirus din Wuhan au fost finalizate. Cele mai recente date menționează o capacitate prevăzută de 1.600 de paturi, iar data limită pentru funcționarea spitalului Leishenshan rămâne 5 februarie.

Leishenshan branșare electricitate spital coronavirus
Lucrările avansează la cel de-al doilea spital modular destinat coronavirus din Wuhan, China, Leishenshan. Branșarea electrică a fost finalizată.

Similar Huoshenshan, ald doilea spital din Wuhan, Leishenshan, este un spital modular, care urmează planurile spitalului dedicat SARS din Beijing. Aceste două proiecte ambițioase sunt documentate în timp real, prin filmări la fața locului. Conform presei locale, filmările sunt urmărite de milioane de oameni din China, nerăbdători să combată virusul.

stadiu lucrari spital leishenshan wuhan hubei china
Stadiul lucrărilor la cel de-al doilea spital dedicat coronavirus, denumit Leishenshan, din orașul Wuhan. Primele unități modulare sunt instalate.
Sursa foto: Xinhua/Xiao Yijiu

În plus, personalul medical din Wuhan este suplimentat, deoarece numărul de cazuri suspecte și confirmate este în creștere. Trei echipe de medici militari, cu experiență în gestionarea cazurilor de SARS sau Ebola din ultimii ani, însumând 450 de cadre sanitare, au început să îngrijească pacienții din Wuhan. Pe 28 ianuarie a fost anunțată suplimentarea echipelor medicale locale cu încă 6.000 de medici și asistenți medicali.

Finalizare lucrări spital modular Huoshenshan Wuhan China 2 februarie 2020
Primul spital modular din Wuhan, China, Huoshenshan, este finalizat și pregătit să trateze pacienți cu coronavirus.

Experiența spitalelor prefabricate în cadrul epidemiilor

Acest spital va urma planurile spitalului Xiaotangshan din Beijing, construit în 6 zile în 2003, cu ocazia epidemiei SARS. Acesta a reprezentat o performanță în lupta contra infecției: dintre cei 680 de pacienți tratați, opt au decedat, ceea ce reprezintă o rată de mortalitate de 1.18%, în condițiile virulenței crescute a virusului SARS.

construcție spital modular Wuhan China coronavirus
A fost demarată construcția primului spital modular din Wuhan, China, dedicat cazurilor de coronavirus. Sursa foto: Xinhua/Xiao Yijiu

Spitalele prefabricate, sau modulare, sunt utile în cazul unor situații de urgență, în care resursele sanitare locale sunt depășite. În ceea ce privește spitalul dedicat SARS din Xiaotangshan, Beijing, acesta a fost echipat cu resursele necesare controlului unei boli infecțioase: zone separate, dedicate personalului medical și pacienților, incineratoare pentru produsele biologice, sisteme de ventilație cu presiune pozitivă.

Orașul Wuhan – epicentrul evenimentelor legate de coronavirus

Noua tulpină de coronavirus a fost identificată pentru prima oară la pacienți cu pneumonie din Wuhan, provincia Hubei, China. Ridicarea de spitale dedicate face parte dintr-o serie de măsuri, luate de autoritățile locale, drept răspuns la numărul ridicat de îmbolnăviri. 

Mijloacele de transport în interiorul și în jurul orașului Wuhan au fost oprite, începând cu 23 ianuarie 2020, incluzând transportul intraurban (autobuz, metrou), dar și conexiunile aeriene și feroviare. În provincia Hubei, situația este considerată de cel mai înalt nivel de pericol, la fel ca în câteva provincii vecine. 

novel coronavirus 2019-nCoV World Health Organization WHO
Similar celorlalte tulpini de coronavirus, tulpina SARS-CoV-2 cauzează manifestări respiratorii. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății includ sfaturi de igienă, care ne pot proteja de noi tulpini de virusuri respiratorii, dar și de binecunoscutele răceală și gripă.
Sursa foto; Organizația Mondială a Sănătății OMS

În afară de cele două spitale, aflate în construcție, 9 spitale și 61 de clinici din Wuhan au fost declarate responsabile cu gestionarea cazurilor suspecte și confirmate de coronavirus. După ce acestea nu au fost suficiente pentru numărul ridicat de cazuri, și 16 cadre medicale au fost infectate, a fost demarată construcția noului spital. 

De asemenea, este important de menționat că Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din 2018 asupra riscului apariției unei pandemii cu un patogen necunoscut la acel moment, prin introducerea pe lista de priorități, a Bolii X – un îndemn către cercetare și dezvoltare nu doar în aria medicală, ci și între diversele domenii care au rol în menținerea siguranței sănătății, o metodă în plus de prevenție pentru cazurile neașteptate de boli.

Citește și: