Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

UPDATE. Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de Urgență internațională de sănătate publică în privința coronavirusului. Ce presupune și ce trebuie să facem?

mm
22 Jan 2020
8694 Views

UPDATE 30 ianuarie. În cadrul unei nou ședințe dedicate infecției coronavirus, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat situația actuală drept o Urgență internațională de sănătate publică (eng. public health emergency of international concern- PHEIC). Această decizie a venit în urma diseminării virusului la nivel internațional. În acest moment, marea majoritate a cazurilor au fost diagnosticate în China, care a implementat prompt măsuri eficiente de protecție (construcția de spitale modulare, limitarea transportului interurban). Însă, există un risc crescut de apariție de cazuri în țări cu sisteme de sănătate mai puțin pregătite să gestioneze o asemenea situație. Din acest motiv, OMS a declarat starea de urgență, care presupune în primul rând implementarea unor măsuri temporare la nivel național pentru controlul infecției:

 1. Nu este necesară limitarea transportului internațional de persoane și bunuri;
 2. OMS își propune să susțină în mod prioritar sistemele de sănătate naționale deficitare, și este pregătit să ofere asistență;
 3. Pentru un răspuns optim la acest pericol, autoritățile sunt îndemnate să analizeze planurile de gestionare a acestui tip de situație, să identifice punctele slabe și să obțină resursele necesare identificării, izolării și tratării posibilelor cazuri;
 4. Este necesară accelerarea dezvoltării de tratamente, vaccinuri și metode de diagnostic;
 5. Toate organismele implicate sunt încurajate să contribuie cu informațiile și experiența proprie, pentru a descrie o imagine clară a situației;
 6. Combaterea știrilor false, menite să producă panică în rândul publicului, este o prioritate;
 7. OMS încurajează țările să abordeze situația într-o manieră solidară și cooperantă.

Această măsură a fost implementată și în trecut, în cazul infecțiilor gripală H1N1 (2009), poliomielitică (2014), cu virus Ebola (2014 și 2019) și cu virus Zika (2016). În continuare, cea mai eficientă metodă de combatere a răspândirii virusului actual este respectarea regulilor de igienă.

infografic reguli igiena virusuri respiratorii coronavirus OMS

Regulile de igienă, enunțate de Organizația Mondială a Sănătății, care contribuie la limitarea răspândirii coronavirus.

UPDATE 27 ianuarie 2020. În urma monitorizării situației din China în privința infecției coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății a re-evaluat riscul la nivel internațional drept înalt, anterior acesta fiind considerat moderat. Riscul rămâne foarte înalt în China, și înalt în regiunea adiacentă acesteia. În continuare, experții OMS nu consideră necesară declararea stării de urgență, ci monitorizează permanent situația și încurajează respectarea regulilor de igienă personală.

risc mondial ridicat coronavirus WHO OMS

Experții OMS au evaluat situația permament, iar pe data de 27 ianuarie 2020 au declarat un grad ridicat de risc la nivel mondial. Sursa OMS

UPDATE 23 ianuarie 2020 20.30. În urma celei de-a doua ședințe OMS, s-a decis împotriva declarării unei stări de urgență și instituirii de limitări de călătorie. În afara Chinei, nu există dovezi de transmitere interumană. Membrii comisiei au subliniat importanța vigilenței fiecărei țări și respectării regurilor de igienă.

sfaturi igiena Organizația Mondială a Sănătății reducere risc infecție coronavirus

Similar celorlalte tulpini de coronavirus, tulpina Wuhan 2019 cauzează manifestări respiratorii. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății includ sfaturi de igienă, care ne pot proteja de noi tulpini de virusuri respiratorii, dar și de binecunoscutele răceală și gripă. Sursa foto: Organizația Mondială a Sănătății OMS

UPDATE 22 ianuarie 2020. Ședința Comitetului de urgență reunit de către OMS s-a încheiat, iar în cadrul unei conferințe de presă au fost prezentate câteva concluzii preliminare. În primul rând, datorită situației deosebit de complexe, mai sunt necesare discuții în cadrul comitetului, care vor avea loc în zilele următoare. În ceea ce privește declararea stării de urgențănu există suficiente date pentru a lua o astfel de decizie.

Dr Didier Houssin, președintele comisiei, a subliniat nevoia de comunicare între autoritățile responsabile în această situație. De asemenea, a descris limitarea infecției interumane drept o prioritate pentru controlul numărului de îmbolnăviri. În plus, a îndemnat țările implicate să depună eforturi în identificarea cauzei acestei infecții transmise de la animale.

Reuniunea de urgență a Comitetului pentru Infecții Respiratorii din cadrul OMS, pentru a discuta noul coronavirus Wuhan

Reuniunea de urgență a Comitetului pentru Infecții Respiratorii din cadrul OMS, pentru a discuta noul coronavirus Wuhan
Sursa foto: OMS

Societatea umană se confruntă astăzi cu o densitate și o mobilitate a populației unică în istorie, ceea ce ne conferă oportunități de a călători și de a colabora internațional, însă aduce și anumite dezavantaje. Printre acestea se numără și riscul declanșării unor epidemii, în anumite condiții – de aceea, organisme internaționale precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au misiunea de a analiza potențialii agenți patogeni și de a emite atenționări.

Cel mai recent eveniment de acest tip este reprezentat de un număr ridicat de cazuri de pneumonie, majoritatea din China, cu o cauză confirmată: o tulpină de Coronavirus, pentru prima oară identificată la oameni. Ca o consecință a acestor evenimente, Organizația Mondială a Sănătății a reunit, în urmă cu doar câteva ore, comitetul pentru situații de urgență, care urmează să stabilească dacă este vorba despre o epidemie și ce măsuri de control vor fi luate pentru a preveni răspândirea.

abonare
participanti ash sala congres

Densitarea crescută a populației în secolul XXI duce la un risc crescut de transmitere a bolilor infecțioase. Sursa foto: ASH19

Despre Coronavirus

Coronavirus este o specie de virus cu capsulă, aceasta având rolul de a proteja virusul de atacul sistemului imunitar al gazdei. În momentul în care virusul intră în celula-gazdă, acesta produce în mod rapid proteine virale (informațiile genetice fiind codificate sub formă de ARN).  

Aspectul coronavirusului la microscopul electronic

Aspectul coronavirusului la microscopul electronic. Se poate observa de ce poartă denumirea de „corona”- datorită proteinelor de suprafață dispuse sub formă de halou periviral.
Sursa foto: CDC

Majoritatea tulpinilor afectează în mod exclusiv animalele (cămile, lilieci, câini, pisici). Uneori, pot apărea mutații care facilitează transmiterea virusului și la om. În cadrul acestei specii, există mai multe tulpini, printre care câteva responsabile de infecții la oameni:

 1. Coronavirusurile umane 229E și OC43, responsabile pentru răceli obișnuite;
 2. Coronavirusul NL63 – un virus comun în populația umană, responsabil pentru infecții respiratorii;
 3. Coronavirusul HKU1 – responsabil pentru un număr mic de infecții respiratorii;
 4. SARS-CoV (Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus) – responsabil cu un număr ridicat de cazuri în 2002-2003;
 5. MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus) – descoperit la om în 2012, poate fi responsabil de infecții respiratorii grave;
 6. Coronavirusul Wuhan – cel mai recent, descoperit în orașul Wuhan din China în 2019, și care prezintă în acest moment riscul apariției unui număr ridicat de cazuri la nivel mondial.
harta cazuri confirmate coronavirus wuhan 9 februarie 2020

Distribuția geografică a cazurilor confirmate de infecție respiratorie cu coronavirus Wuhan, raportate pe 9 februarie 2020 de către Organizația Mondială a Sănătății. Majoritatea cazurilor de infecție sunt limitate la China și țări apropiate. Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate în provincia Hubei, unde se află orașul Wuhan, sursa virusului.

Primul caz de pneumonie suspectă a fost diagnosticat pe 31 decembrie 2019 în orașul Wuhan, iar coronavirusul a fost identificat drept agent etiologic pe data de 7 ianuarie 2020. Din acel moment până în data de 9 februarie, au fost confirmate 37 558 de cazuri (813 soldate cu decese), dintre care 307 se află în afara Chinei. În Europa au fost diagnosticate 37 cazuri în total, în 9 țări – Germania, Franța, Italia, Finlanda, Spania, Suedia, Marea Britanie, Belgia și Rusia. Printre cei din afara Chinei, vârsta mediană este de 45 de ani, iar 71% dintre pacienți sunt bărbați.

Aceste date sunt raportate de către Organziația Mondială a Sănătății, în fiecare zi. Pentru urmărirea în timp real a cazurilor raportate la nivel mondial, puteți accesa platforma dezvoltată de Centrul pentru Știința și Ingineria Sistemelor (CSSE) din cadrul Johns Hopkins.

nou coronavirus identificat în Wuhan, China- risc pentru călători

Similar celorlalte tulpini de coronavirus, tulpina Wuhan 2019 are manifestări respiratorii. Mai multe cazuri au fost confirmate și în SUA, iar CDC monitorizează atent situația și nivelul de risc adus de acest virus populației.
Sursa foto: CDC

Modul de transmitere al coronavirusurilor este zoonotic – poate fi transmis de la animale la om. În cazul anumitor tulpini, însă, pot apărea mutații care oferă virusului capacitatea de a se transmite de la om la om. În ceea ce privește coronavirusul Wuhan, există dovezi că acesta se transmite și interuman, dar autoritățile nu pot afirma cu siguranță dacă se transmite rapid și facil (un factor de risc adițional pentru epidemii).

Reguli igienă pentru protecția contra infecțiilor respiratorii, cu transmitere de la animale la om

Având în vedere faptul că noua tulpină de coronavirus are origine animală, este important să evităm contactul potențial infectant cu animalele.
Sursa foto; Organizația Mondială a Sănătății OMS

Semnele și simptomele infecției cu Coronavirus

Similar celorlalte tulpini de coronavirus, tulpina Wuhan 2019 cauzează manifestări respiratorii. Pacienții prezintă febră, tuse, dificultăți în respirație, dureri faringiene, congestie și secreții abundente la nivel nazal, stare generală alterată, dureri musculare sau de cap. În cazurile severe, boala poate evolua cu bronșită, pneumonie, sindrom de detresă respiratorie, insuficiență renală și se poate solda cu decesul.

Evoluția virusului până în acest moment sugereazăpersoanele în vârstă, cu multiple comorbidități, cu sistemul imunitar alterat, prezintă un risc ridicat de a dezvolta o formă severă de boală.

Prevenția infecțiilor respiratorii- reguli de igienă susținute de OMS

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății includ sfaturi de igienă, care ne pot proteja de noi tulpini de virusuri respiratorii, dar și de binecunoscutele răceală și gripă:

 1. Spălarea frecventă și riguroasă a mâinilor, cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde;
 2. Acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse sau strănut;
 3. Prepararea termică riguroasă a cărnii și a ouălor, evitarea contactului cu animale sau deplasarea în piețe agroalimentare;
 4. Evitarea contactului cu persoane cu manifestări respiratorii (tuse, strănut).
Reguli igienă pentru protecția contra infecțiilor respiratorii, cu transmitere de la om la om

Similar celorlalte tulpini de coronavirus, tulpina Wuhan 2019 cauzează manifestări respiratorii. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății includ sfaturi de igienă, care ne pot proteja de noi tulpini de virusuri respiratorii, dar și de binecunoscutele răceală și gripă.
Sursa foto: Organizația Mondială a Sănătății OMS

Tratamentul infecțiilor respiratorii cu noua tulpină de coronavirus

Deoarece este un virus nou descoperit, nu există un vaccin contra coronavirusului Wuhan, și de asemenea nu au fost dezvoltate medicamente antivirale specifice acestui agent patogen.

Organizația Mondială a Sănătății a elaborat un ghid de management a cazurilor de infecție cu virusul Wuhan (care poate fi oricând modificat, pe măsură ce autoritățile obțin mai multe informații). Tratamentul unei infecții respiratorii cu coronavirusul Wuhan se bazează pe menținerea funcțiilor vitale ale pacientului, pe perioada infecției, și limitarea contactului cu persoane care pot fi infectate:

 1. Identificarea rapidă a cazurilor de infecție respiratorie, cu suspiciune de coronavirus (călătorie în zona Wuhan, personal medical, forme neobișnuite de boală);
 2. Izolarea cazurilor suspecte (igienă riguroasă, utilizarea măștilor, carantină);
 3. Susținerea precoce a funcțiilor vitale (oxigen administrat respirator, fluide administrate intravenos, antibiotice în cazurile suspecte de etiologie bacteriană);
 4. Monitorizarea atentă a pacientului, pentru semne ale complicațiilor: sepsis, șoc septic, insuficiență respiratorie, luând în calcul și alte boli cronice ale acestuia;
 5. Colectarea de probe, pentru identificarea agentului patogen: sânge și lichide din tractul respirator (spută);
 6. Gestionarea cazurilor grave: insuficiență respiratorie, șoc septic;
 7. Prevenția complicațiilor care pot apărea în decursul infecțiilor acute și grave.

Organizația Mondială a Sănătății a elaborat un ghid complet de gestionare a cazurilor de coronavirus, destinat cadrelor medicale și un set de instrucțiuni de izolare și limitare a contaminării, în cadrul instituțiilor sanitare.

În anumite cazuri, pacienții cu infecții respiratorii moderate sau ușoare,  suspecte de coronavirus, fără alte boli cronice preexistente, pot fi tratați la domiciliu. În acest caz, se recomandă limitarea contactului cu alte persoane, ventilarea încăperilor, igiena riguroasă a mâinilor.

coronavirus tulpina nouă 2019 nCoV China Wuhan

Similar celorlalte tulpini de coronavirus, tulpina Wuhan 2019 cauzează manifestări respiratorii. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății includ sfaturi de igienă, care ne pot proteja de noi tulpini de virusuri respiratorii, dar și de binecunoscutele răceală și gripă.
Sursa foto; Organizația Mondială a Sănătății OMS

Pe măsură ce autoritățile înțeleg mai multe detalii despre comportamentul acestui nou virus, vor publica informații utile în prevenția unei epidemii la nivel internațional. Pentru a rămâne la curent, vă invităm pe pagina Raportuldegardă.ro și pe pagina de facebook.

Citește și: