Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

Platforma unde pot fi urmărite în timp real statistici legate de incidența coronavirusului Wuhan. În Europa sunt înregistrate deja 3 cazuri, toate în Franța

mm
26 Jan 2020
5803 Views

În momentul de față coronavirusul Wuhan afectează 2.019 persoane, fiind înregistrate 56 de decese și 49 de cazuri de recuperare completă. Toate aceste date sunt disponibile online și pot fi accesate în orice moment.

Oamenii de știință de la Centrul pentru Știința și Ingineria Sistemelor (CSSE) din cadrul Johns Hopkins au creat o platformă online în care pot fi urmărite în timp real aspecte legate de incidența coronavirusului Wuhan. Harta interactivă centralizează numărul total de persoane afectate, precum și numărul deceselor și al recuperărilor, fiind actualizată în permanență.

abonare

Persoanele interesate pot vizualiza și monitoriza toate cazurile raportate la nivel mondial și pot urmări incidența din fiecare țară a lumii. Mai mult decât atât, fiecare actualizare este înscrisă într-un fișier Google care poate fi descărcat de oricine.

Pentru realizarea platformei au fost colectate date din numeroase surse precum: Organizația Mondială a Sănătății, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Europa, Comisia Națională de Sănătate a Persoanelor din Republica Chineză și Dingxiangyuan (o rețea de socializare a personalului medical din Republica Chineză care oferă date în timp real despre cazurile apărute).

Cazuri totale persoane infectate decese recuperări

Acuratețea datelor nu este 100%. Există posibilitatea ca anumite persoane să nu știe că sunt infectate și ca atare situația lor nu poate fi raportată.

Principalul scop al acestei platforme constă în informarea populației precum și în prezentarea situației într-un mod cât mai transparent posibil publicului. Trebuie precizat totuși că acuratețea statisticilor nu este 100%, deoarece există posibilitatea ca anumite persoane să nu știe că sunt infectate și ca atare să nu raporteze.

Cu toate acestea, datele puse la dispoziție au o importanță crucială pentru cercetători.

„Am construit această platformă deoarece considerăm că este important ca publicul să înțeleagă exact desfășurarea acestei situații, bazându-se pe surse de date transparente. Pe de altă parte, pentru comunitatea de cercetători, datele vor deveni din ce în ce mai prețioase cu cât vor continua să fie colectate” – afirmă Lauren Gardner, Director în cadrul Johns Hopkins, Centrul pentru Știința și Ingineria Sistemelor.

Deși harta interactivă, creată prin intermediul ArcGis, a fost lansată online recent potențialul său de dezvoltare este uriaș. ArcGis este o platformă bazată pe Cloud care permite cartografierea și analiza diverselor seturi de date în timp real, cu scopul de a genera statistici ușor de interpretat.

2019-ncov incidenta china

Majoritatea cazurilor de infecție sunt în China, însă virusul s-a răspândit în total în alte 13 țări.

În ceea ce privește informațiile generate de harta interactivă creată de cercetătorii de la CSSE pe 22.01.2020, acestea au o importanță majoră. Utilizându-se noi tehnologii și chiar implicând inteligența artificială, oamenii de știință s-ar putea folosi de toate aceste statistici pentru a prezice încotro tinde virusul să se îndrepte sau cât de mult se va extinde.

Accesul la statisticile despre incidența virusului facilitează luarea măsurilor de precauție la nivelul populației

Coronavirusul Wuhan, 2019-nCov, a fost identificat pentru prima dată în Wuhan, China, iar în momentul actual s-a răspândit în 14 țări. Deși majoritatea cazurilor sunt înregistrate în Asia, virusul a infectat și 2 persoane din Statele Unite ale Americii, 4 din Australia și 3 din Europa. În ceea ce privește cazurile din Europa, țara vizată este Franța.

În momentul de față, după întrunirea comitetului pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a decis că nu este nevoie să fie declarată stare de urgență și nici să se limiteze călătoriile.

2019-nCov incidenta Franta

În Europa s-au înregistrat momentan numai 3 cazuri, toate în Franța.

Având la dispoziție o imagine clară cu toate zonele în care s-a făcut simțită prezența virusului, oamenii vor putea să fie mai precauți și să-și ia măsurile de siguranță necesare. Instrucțiunile de bază pentru prevenția infecțiilor respiratorii propuse de către OMS sunt:

  • Evitarea contactului neprotejat cu persoanele bolnave și cu animalele din ferme și cele sălbatice;
  • Spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun după efectuarea diverselor activități;
  • Evitarea consumului de alimente provenite de la animale infectate;
  • Prepararea corespunzătoare a produselor animale înainte de consum;
  • Acoperirea nasului și a gurii în momentul strănutului sau tușitului.
metode-preventie-2019-ncov

Metodele de prevenție propuse de Organizația Mondială a Sănătății pentru evitarea infecțiilor respiratorii.

Citește și: