UPDATE 11 martie. Organizația Mondială a Sănătății declară infecția COVID19 pandemie. Care este riscul de transmitere SARS-CoV-2 în Europa, conform Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor?

  • Health literacy
  • Prevenție



UPDATE 11 martie 2020. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat infecția COVID19 pandemie, în contextul creșterii numărului de cazuri la peste 124.000 în peste 110 țări și teritorii din toată lumea și din cauza riscului crescut de continuare a răspândirii infecției la nivel global.

Conform, OMS, pandemia reprezintă răspândirea unei boli la nivel global. Aceasta se produce în momentul în care un virus nou, de exemplu, apare și se răspândește în toată lumea, situație în care majoritatea oamenilor nu au imunitate față de această nouă infecție. Virusurile care au provocat ultimele pandemii au originat de la virusuri animale. Ultima pandemie declarată a fost cea provocată de virusul H1N1 în 2009. Aceasta este prima pandemie provocată de un coronavirus. 

abonare

nivel risc EU EEA ECDC infecție coronavirus
ECDC atenționează cetățenii UE în legătură cu riscul SARS-CoV-2

Riscul cetățenilor din spațiul european, în contextul pandemiei COVID-19: estimările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor

Pe măsură ce infecția cu virusul SARS-CoV-2 evoluează și apar noi cazuri de îmbolnăviri și decese, experții Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) evaluează situația și descriu nivelul de risc. Conform ultimelor estimări, de pe 25 martie, riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19 este moderat pentru populația generală, însă foarte ridicat pentru persoanele vârstnice, care suferă și de alte boli. În plus, riscul ca sistemele de servicii de sănătate să fie suprasolicitate de numărul de cazuri de infecție este ridicat. Urmăriți pagina oficială ECDC pentru cele mai recente estimări ale gradului de risc.

UPDATE 2 martie 2020. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) estimează că riscul persoanelor din Europa de a fi infectate cu noul coronavirus SARS-CoV-2 este mediu spre ridicat. Riscul de a suferi de COVID19 este însă scăzut-moderat în regiunile fără cazuri confirmate, cu un număr scăzut de cazuri provenite din afara regiunii, sau cu transmitere locală limitată, fiind ridicat în zonele cu transmitere locală susținută. De asemenea, față de estimarea anterioară, elaborată în februarie, riscul este mediu-crescut ca furnizorii de servicii medicale să se confrunte cu o presiune superioară capacității.

UPDATE 24 februarieInfecția respiratorie (COVID-19) cu noul coronavirus, denumit SARS-CoV-2, continuă să afecteze persoane la nivel mondial, majoritatea cazurilor fiind în China. Organismele internaționale urmăresc atent situația și aplică măsurile necesare controlului răspândirii. Printre acestea, se numără și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Agenția Europeană responsabilă pentru controlul bolilor infecțioase, care a evaluat gradul de risc aferent apariției de noi cazuri în UE.

Riscul cetățenilor europeni de a dezvolta COVID-19 este scăzut spre moderat

ECDC estimează că riscul de a dezvolta infecția cu SARS-CoV-2, denumită COVID-19, este scăzut-moderat în Uniunea Europeană. Această previziune se bazează pe faptul că este necesar un contact epidemiologic cu o persoană din zonele afectate (precum China) pentru a confirma infecția, iar acest risc este în continuare prezent, pe măsură ce numărul de cazuri din afara UE crește (în țări precum China, Coreea de Sud, Japonia).

Boala poate evolua similar situației din nordul Italiei, unde s-au înregistrat un număr mare de cazuri, într-un timp scurt, într-o regiune geografică restrânsă. Astfel, riscul de a apărea clustere de cazuri de infecție este moderat-ridicat, conform ECDC. Impactul asupra sistemului medical local ar putea fi moderat spre mare, iar asupra persoanelor la risc, internate în unitățile afectate (vârstnici, persoane cu polimorbidități) poate fi sever.

Regiunile cu un număr ridicat de cazuri, precum China, sunt periculoase, inclusiv pentru cetățenii UE care se află în această perioadă acolo. Impactul depinde, însă, de promptitudinea autorităților locale și de starea fiziologică preexistentă a persoanelor.

În contextul epidemiei de gripă sezonieră, infecția cu SARS-CoV-2 ar putea afecta într-un grad scăzut spre moderat unitățile sanitare din Uniunea Europeană, deoarece majoritatea țărilor se află pe panta descendentă a curbei epidemiologice (numărul de cazuri noi de gripă este în scădere, la fel ca nivelul de solicitare al serviciilor medicale de specialitate).


Primele recomandări ale Ministerului Sănătății pentru controlul cazurilor de COVID-19

Societatea umană se confruntă astăzi cu o densitate și o mobilitate a populației unică în istorie, ceea ce ne conferă oportunități de a călători și de a colabora internațional, însă aduce și anumite dezavantaje. Printre acestea se numără și riscul declanșării unor epidemii, în anumite condiții – de aceea, organisme internaționale precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au misiunea de a analiza potențialii agenți patogeni și de a emite atenționări.

participanti ash sala congres
Densitarea crescută a populației în secolul XXI conferă un risc crescut de transmitere a bolilor infecțioase.
Sursa foto: ASH19

Cel mai recent eveniment de acest tip este reprezentat de un număr ridicat de cazuri de pneumonie, majoritatea din China, cu o cauză confirmată: o tulpină de Coronavirus (2019-CoV, denumită ulterior de OMS SARS-CoV-2), pentru prima oară identificată la oameni. Ca o consecință a acestor evenimente, Organizația Mondială a Sănătății depune eforturi de a studia această boală și de a implementa măsurile necesare controlului numărului de cazuri, iar Ministerul Sănătății a emis o serie de recomandări.

Comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, reunit pe data de 22 ianuarie, a elaborat o serie de recomandări, destinate limitării riscului de infecție coronavirus. Acestea sunt conforme cu recomandările OMS de a spori vigilența la nivel național. În plus, acesta va publica buletine informative referitoare la coronavirus, care pot fi urmărite și pe RaportuldeGardă. 

Pentru aeroporturi, se recomandă:

  • instalarea de scannere termice pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38 grade Celsius;
  • Distribuția de pliante de informare pentru aeroporturi și expunerea de afișe informative;
  • Asigurarea permanenței de asistență medicală  și de materiale de protecție în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, pentru pasagerii ce prezină simptomatologie respiratorie/febră;

Pentru unitățile sanitare se recomandă:

  • Redactarea definiției de caz conform recomandării OMS și informarea tuturor unităților spitalicești;
  • Unitățile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI „Matei Balș”și SCBIT „Victor Babeș”;
  • Redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase;
  • Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale;
  • Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balș” (pentru izolare), care va redacta și protocolul de diagnostic și tratament.
harta cazuri confirmate coronavirus wuhan 27 februarie 2020
Distribuția geografică a cazurilor confirmate de infecție respiratorie cu coronavirus Wuhan, raportate pe 27 februarie 2020 de către Organizația Mondială a Sănătății. Majoritatea cazurilor de infecție sunt limitate la China și țări apropiate. Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate în provincia Hubei, unde se află orașul Wuhan, sursa virusului.

Pentru capacitatea de identificare și diagnosticare rapidă a cazurilor au fost achiziționate testele de diagnostic recomandate de OMS, de către Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” și spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj și București. Institutului Național de Sănătate Publică va avea atribuțiile de transmitere a definițiilor de caz, publicarea de sfaturi pentru călători, elaborarea de alerte de călătorie către zonele afectate.

Alertele de cazuri de infecție de la Cluj, Timișoara, Constanța și București au fost infirmate. În plus, singura suspiciune de infecție coronavirus din România a fost infirmată, în urma investigațiilor efectuate în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Similar OMS, Ministerul Sănătății încurajează respectarea regulilor de igienă, pentru a limita răspândirea virusurilor precum gripa sau coronavirus:

  • Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor;
  • Folosirea batistelor pentru strănut sau tuse;
  • Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.

Experții OMS răspund la cele mai frecvente întrebări despre noua tulpină coronavirus. Apel la respectarea regulilor de igienă individuală

sfaturi OMS WHO coronavirus
Experții WHO au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coronavirus, exprimate de publicul de pe Twitter.

UPDATE 27 ianuarie. Experții OMS răspund la cele mai frecvente întrebări ale publicului, cu privire la 2019-CoV. Până în acest moment, infecția respiratorie cu coronavirus a condus la o mortalitate scăzută, de 3-4%. 

Cum se transmite virusul? Virusul s-a transmis inițial de la un animal la om, ulterior s-a transmis interuman, la persoanele cu contact prelungit (în interiorul familiilor sau de la pacient la cadru medical).

Pot fi asimptomatice persoanele infectate? Au fost observate cazuri rare de pacienți care, deși nu aveau simptome, erau purtători ai virusului și au transmis infecția mai departe. De asemenea, persoanele în perioada de incubare (care durează între 2 și 10 zile) pot transmite infecția.

sfaturi OMS WHO coronavirus
Experții WHO au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coronavirus, exprimate de publicul de pe Twitter.

Sunt antibioticele eficiente împotriva coronavirus? Acest agent patogen fiind un virus, antibioticele nu prezintă nicio eficiență. Tratamentul se axează pe simptomele respiratorii. În acest moment, există studii în desfășurare pentru identificarea unui tratament și unui vaccin specifice.

sfaturi OMS WHO coronavirus
Experții WHO au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coronavirus, exprimate de publicul de pe Twitter.

Cum deosebim coronavirus de gripa obișnuită? Structura genetică a virusului a fost identificată, iar teste de biologie moleculară, efectuate pe probe ale pacientului, pot identifica agentul patogen. Mulți dintre pacienții care s-au prezentat în unitățile sanitare cu simptome respiratorii au fost diagnosticați cu gripă, fiind sezonul în care aceasta cauzează în mod normal numeroase cazuri.

De ce nu a fost declarată situația de urgență la nivel internațional? Informațiile obținute până în acest moment nu indică o situație de urgență internațională. În China situația prezintă un risc crescut, iar OMS monitorizează situația permanent.

Coletele expediate din China prezintă risc de infecție? Virusurile nu supraviețuiesc suficient pe suprafețe, obiectele transportate din China nu pot transmite infecția altor persoane.

Care este grupa de vârstă cu cel mai mare risc? Majoritatea pacienților sunt adulți, foarte puțini copii au fost infectați. Persoanele în vârstă, care prezintă și alte boli (precum astm bronșic, diabet, boli cardiovasculare) prezintă riscul de a dezvolta o formă severă a bolii.

sfaturi OMS WHO coronavirus
Experții WHO au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coronavirus, exprimate de publicul de pe Twitter.

A suferit virusul mutații? Cercetători din mai multe țări studiază probe de la persoane infectate la nivel mondial, care nu au relevat până în acest moment diferențe între virusuri, care să indice mutații.

Animalele de companie prezintă risc de transmitere a infecției? Nu există date care să demonstreze transmiterea de la animalele de companie (câini, pisici) la om, însă și în această situație respectarea regulilor de igienă este esențială.

sfaturi OMS WHO coronavirus
Experții WHO au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coronavirus, exprimate de publicul de pe Twitter.

Experții WHO au subliniat, încă o dată, importanța regulilor de igienă individuală, care ne protejează atât de noul coronavirus, cât și de infecțiile respiratorii cunoscute, precum răceala și gripa:

  1. Spălarea frecventă și riguroasă a mâinilor, cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde;
  2. Acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse sau strănut;
  3. Prepararea termică riguroasă a cărnii și a ouălor, evitarea contactului cu animale sau deplasarea în piețe agroalimentare;
  4. Evitarea contactului cu persoane cu manifestări respiratorii (tuse, strănut).
Metode prevenție 2019-CoV WHO
Metodele de prevenție propuse de Organizația Mondială a Sănătății pentru evitarea infectării cu 2019-nCov.

De asemenea, este important de menționat că Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din 2018 asupra riscului apariției unei pandemii cu un patogen necunoscut la acel moment, prin introducerea pe lista de priorități, a Bolii X – un îndemn către cercetare și dezvoltare nu doar în aria medicală, ci și între diversele domenii care au rol în menținerea siguranței sănătății, o metodă în plus de prevenție pentru cazurile neașteptate de boli.

Code for Romania Task Force, în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență, a început elaborarea unui ecosistem de 6 soluții digitale de luptă contra efectelor COVID-19. Acesta va funcționa ca punct central de informare despre situația din România și urmează să fie lansat public în următoarele zile. Primul site lansat este stirioficiale.ro, sursa oficială de informare pentru public și reprezentanții media, care face referire la situația în plină desfășurare, cauzată de răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.

Citește și: