Cum se transmite infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2?

  • Acces la inovație
  • Prevenție



aerDe la începutul anului 2020, comunitatea medicală internațională își îndreaptă atenția asupra unui agent patogen emergent – o nouă tulpină de coronavirus, denumită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2 – datorită faptului că este un virus înrudit cu SARS, agentul cauzal al epidemiei din 2003). Infecția cu acest virus conduce la afectarea respiratorie, care poate evolua cu pneumonie sau afectarea întregului organism (boala fiind denumită, pe scurt, COVID-19). Virusul a apărut pentru prima oară în orașul Wuhan, provincia Hubei din China și s-a răspândit la nivel național și, într-o măsură mai mică, la nivel global. Un element esențial în eforturile de control ale infecției este înțelegerea modului în care infecția se transmite – studierea epidemiologiei. 

În condițiile răspândirii virusului SARS-CoV-2 în Europa, ECDC a trasat patru scenarii posibile de evoluție a epidemiei și măsurile necesare în fiecare caz. Citiți mai multe detalii despre etapa epidemiei în care ne aflăm în acest moment și despre măsurile luate de autoritățile române pentru a preveni extinderea infecției.

abonare

La finalul lunii februarie 2020, compania de biotehnologii, Moderna Therapeutics a livrat primele flacoane ale vaccinului său contra COVID-19 către Institutul Național de Sănătate din Statele Unite, care se va ocupa de pregătirea vaccinului pentru testare umană. Această testare va începe în luna aprilie și va fi efectuată pe un număr de 45 de subiecți sănătoși, pentru a evalua siguranța vaccinului. Când ar putea fi produs pe scară largă? Vaccin împotriva COVID-19: 37 de companii au început dezvoltarea, în întreaga lume. Aprilie 2020: primul vaccin în studiu clinic pe oameni.

Code for Romania Task Force, în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență, a început elaborarea unui ecosistem de 6 soluții digitale de luptă contra efectelor COVID-19. Acesta va funcționa ca punct central de informare despre situația din România și urmează să fie lansat public în următoarele zile. Primul site lansat este stirioficiale.ro, sursa oficială de informare pentru public și reprezentanții media, care face referire la situația în plină desfășurare, cauzată de răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.

Trebuie menționat că, odată cu răspândirea noului coronavirus, s-a răspândit și un alt tip de virus – cel mediatic, iar ca o consecință, autoritățile trebuie să își concentreze eforturile și în combaterea infodemiei, nu doar a epidemiei SARS-C0V-2. Mai multe detalii: OMS: Infodemia cu noul coronavirus – virusul mediatic, în paralel cu SARS-CoV-2

Aspectul coronavirusului la microscopul electronic
Aspectul coronavirusului la microscopul electronic, care îi conferă denumirea de „corona”- datorită proteinelor de suprafață dispuse sub formă de halou periviral.
Sursa foto: CDC

Cât de contagios este SARS-CoV-2?

Prin studierea cazurilor de infecție, cercetătorii pot deduce date importante despre virus – perioada de incubație, numărul mediu de persoane infectate de către un bolnav, mortalitatea. Conform OMS, SARS-CoV-2 are următoarele caracteristici:

  • Perioada de incubație este de 5-6 zile în medie, variind între 0 și 14 zile;
  • În cazul transmisiei interumane, există un interval de 4,4-7,5 zile între debutul simptomatologiei la prima persoană și debutul la persoana infectată;
  • Rata de mortalitate este de 2,3% în China;
  • Având în vedere că există și cazuri cu simptome ușoare, care nu se prezintă la doctor, rata reală de mortalitate are valori estimate de 0,3-1%;
  • În medie, un pacient poate infecta alte 1.4–2.5 persoane.
Comparație rata de infectare și mortalitate virusuri - coronavirus, SARS, MERS, poliomielită, Ebola, Zika
Comparație rata de infectare și mortalitate virusuri – coronavirus, SARS, MERS, poliomielită, Ebola, Zika

În ciuda ratelor scăzute de mortalitate, numărul de decese cauzate de SARS-CoV-2 este mai ridicat față de virusurile MERS și SARS, cu care este înrudit. Aceasta se datorează numărului ridicat de cazuri – SARS are o mortalitate de 10%, însă a condus la 8.098 cazuri, iar MERS are o mortalitate de 34%, cu un număr total de cazuri de 2494.

infografic comparație coronavirusuri MERS SARS Wuhan 2019
Infografic ce ilustrează diferențele și asemănările dintre noul coronavirus Wuhan și celelalte două coronavirusuri care au condus la un număr ridicat de cazuri în trecut – MERS și SARS.

Transmiterea aeriană, fecal-orală și verticală

Inițial, COVID-19 a fost o boală zoonotică – o infecție transmisă de la animale la om. Cel mai probabil, sursa a fost o specie de liliac sau de pangolin, iar primele cazuri au apărut în cadrul unei piețe agroalimentare din orașul Wuhan. Ulterior, infecția s-a răspândit de la om la om, iar această transmitere – interumană – este cea mai importantă în diseminarea virusului. Astfel, este important să înțelegem metodele de transmitere pentru a stopa procesul.

În cazul SARS-CoV-2, transmiterea este preponderent pe cale aeriană. Pacienții pot infecta alte persoane prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, care intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală sau nazală. 

Metodele de transmitere coronavirus SARS-CoV-2
Metodele de transmitere coronavirus SARS-CoV-2

Infecțiile respiratorii mai pot fi transmise prin aerosoli – particule formate prin uscarea picăturilor, care pot traversa distanțe mari pâna la următorul pacient. Această formă de transmitere la distanță nu a fost demonstrată în cazul SARS-CoV-2.

O altă metodă de transmitere suspectată în cazul SARS-CoV-2 este cea digestivă. Virusul a fost identificat în 53.42% dintre probele de scaun, provenind de la 73 de pacienți. În plus, probele au rămas pozitive la 23.29% dintre aceștia, după ce nivelul viral de la nivel respirator a devenit nedetectabil. Această observație conduce la ipoteza infectării prin consumul de alimente contaminate cu coronavirus, care nu a fost însă confirmată.

Virusul a infectat și câteva femei în perioada sarcinii, însă în urma urmăririi medicale riguroase postpartum nu există dovezi de transmisie a virusului in utero, de la mamă la făt. Au fost urmărite nouă femei care au născut prin operație cezariană, nou-născuții nu au prezentat probleme de sănătate, iar virusul nu a fost identificat în lichidul amniotic, căile aeriene sau în laptele matern.

infografic reguli igiena virusuri respiratorii coronavirus OMS
Regulile de igienă, enunțate de Organizația Mondială a Sănătății, care contribuie la limitarea răspândirii coronavirus.

De asemenea, este important de menționat că Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din 2018 asupra riscului apariției unei pandemii cu un patogen necunoscut la acel moment, prin introducerea pe lista de priorități, a Bolii X – un îndemn către cercetare și dezvoltare nu doar în aria medicală, ci și între diversele domenii care au rol în menținerea siguranței sănătății, o metodă în plus de prevenție pentru cazurile neașteptate de boli.

SARS-CoV-2 este o infecție cu o rata scăzută de mortalitate, care a condus, însă, la un număr ridicat de îmbolnăviri. În această situație, cea mai importantă măsură este igiena personală, conform indicațiilor OMS:

  1. Spălarea frecventă și riguroasă a mâinilor, cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde;
  2. Acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse sau strănut;
  3. Prepararea termică riguroasă a cărnii și a ouălor, evitarea contactului cu animale sau deplasarea în piețe agroalimentare;
  4. Evitarea contactului cu persoane cu manifestări respiratorii (tuse, strănut).

Citește și: