Site icon Raportul de gardă

Standardele și recomandările experților ASCO cu privire la utilizarea telemedicinei în oncologie

Experții ASCO (American Society of Clinical Oncology) au efectuat o analiză amănunțită a literaturii de specialitate cu privire la utilizarea telemedicinei în oncologie (inclusiv a tehnologiilor și sistemelor de telecomunicare), precum și utilizarea altor metode electronice de livrare a serviciilor de sănătate și de împărtășire a informațiilor medicale cu pacienții, la distanță. Drept rezultat, aceștia au elaborat o serie de recomandări și standarde care să ghideze cadrele medicale și să îmbunătățească relația medic-pacient.

Cel mai adesea, serviciile de telemedicină sunt văzute drept o componentă pozitivă la nivelul sistemului de sănătate, reprezentând o modalitate de reducere a costurilor pentru pacienți, de eliminare a nevoii de deplasare la unitățile medicale și de creștere a accesului la serviciile de îngrijire medicală. Totuși, există și situații în care pacienții nu dispun de mijloacele tehnologice necesare (telefon mobil sau un instrument cu care pot lua legătura cu medicii de la distanță), nu au acces la internet sau suficient semnal pentru a putea participa la videoconferințe cu caracter medical.

Chiar și în zonele în care adoptarea telemedicinei este stimulată financiar, implementarea și utilizarea acesteia este în continuare scăzută. Documentul ASCO exemplifică acest lucru în cazul Universității Thomas Jefferson, unde medicii erau rambursați pentru consultațiile medicale la distanță și chiar și în acest caz numai 1% din totalul pacienților oncologici erau consultați prin mijloace de telemedicină, înaintea pandemiei. Totuși, în aprilie 2020, odată cu instaurarea măsurilor de distanțare socială, rata acestora a crescut cu 52%.

Documentul elaborat de experții ASCO oferă recomandări și standarde medicale cu privire la 6 întrebări principale:

Standardele și recomandările propuse de experții ASCO sunt clasificate în 6 grupe specifice domeniului oncologic. În prima grupă este încadrată selecția pacienților, criteriile pe baza cărora s-ar putea face această selecție, precum și implementarea telemedicinei în oncologie. Cea de-a doua grupă concentreză relația medic-pacient, descriind necesitatea ca o astfel de relație să existe înaintea livrării serviciilor de telemedicină. A treia categorie include rolul grupurilor de experți în ceea ce privește livrarea serviciilor medicale avansate, pe când a patra categorie vizează rolul profesioniștilor medicali aliați. Cea de-a cincea grupă detaliază conferințele multidisciplinare în oncologie, iar ultima categorie cuprinde recomandări cu privire la telestudii și la participarea virtuală a pacienților în studiile clinice oncologice.

Standardele și recomandările experților ASCO privind telemedicina

Selecția pacienților și implementarea telemedicinei în oncologie

Definirea relației medic-pacient

Furnizorii de servicii medicale avansate

Profesioniști aliați din domeniul sănătății

Conferințe virtuale multidisciplinare oncologice

Telestudii sau participarea virtuală a pacienților în studii clinice oncologice

Citește și:

Exit mobile version