Site icon Raportul de gardă

Utilizarea testelor genetice în prevenția cancerului. Care sunt neoplasmele pentru care se aplică?

Altfel despre depistarea precoce a cancerului- utilizarea testelor genetice

Altfel despre depistarea precoce a cancerului- utilizarea testelor genetice

Cancerul apare ca urmare a unei modificări în ADN-ul celulelor normale ale organismului – modificare care le permite să se înmulțească și să se răspândească în întregul organism. Aceste mutații pot apărea de-a lungul vieții unei persoane (sub influența unor factori cancerigeni – precum tutunul, razele solare), sau se pot găsi în organism de la naștere (mutațiile genetice moștenite). Dacă o persoană prezintă mutații genetice care predispun la cancer, nu înseamnă în mod automat că persoana va dezvolta cancer. Semnificația mutațiilor constă în faptul că predispun la un risc crescut de a dezvolta cancer de-a lungul vieții.

Astfel, este util să detectăm în mod precoce anumite modificări ale ADN-ului, care cu timpul pot determina celula să degenereze malign. Această detecție se realizează prin teste genetice pentru mutații care predispun la cancer.

Daca o persoană află astfel că este predispusă la un anumit tip de cancer, se recomandă efectuarea de teste de detecție precoce mai frecvente sau anumite tratamente chirurgicale sau medicale preventive.

Sursa foto: Ichemepresident

Există o predispoziție spre cancer în familia mea?

Institutul Național al Cancerului din Statele Unite ale Americii recomandă testare pentru un sindrom ereditar predispozant la cancer la persoanele care:

Cele mai frecvente sindroame care predispun la cancer

Se estimează ca între 5 si 10% din totalul cazurilor de cancer sunt cauzate de mutații moștenite. Pentru cele mai frecvente sindroame care predispun la cancer s-a identificat gena mutantă și s-au dezvoltat teste specifice care o identifică.

© 2018 Helix OpCo LLC

Sindromul ereditar de cancer mamar și ovarian

Cea mai cunoscută formă de cancer ereditar este cauzată de mutații în genele BRCA1 sau BRCA2. Se estimează că o femeie din 1.600 prezintă această mutație. Purtătoarea unei astfel de mutații prezintă un risc de a dezvolta cancer mamar sau ovarian de-a lungul vieții de 80%. Acest sindrom creste riscul pentru numeroase tipuri de cancer, atât la femei, cat si la bărbați (de exemplu: prostată, pancreas, cancer de piele).

Când se recomandă testarea genetică pentru mutații BRCA?

Ce este de făcut? Pentru femeile ce au confirmată existența acestei mutații, prin testare genetică, se recomandă:

Screening

Intervenții chirurgicale preventive

Sursa foto usnews.com

Sindromul Lynch și Polipoza familială adenomatoasă

Aceste două sindroame cresc în mod semnificativ riscul de a dezvolta cancer colorectal, dar și alte tipuri de cancer (endometru, ovar, intestin, stomac, creier etc). Între 3 si 5% dintre toate cazurile de cancer colorectal sunt cauzate de sindromul Lynch, iar polipoza familială cauzează sub 1%.

Genele responsabile sunt MSH2, MLH1, MSH6, PMS2, EPCAM (pentru sindromul Lynch) și APC (pentru Polipoza Familiala).

Când se recomandă testarea genetică pentru sindroame predispozante la cancer colorectal?

Ce este de făcut? Unei persoane diagnosticate cu sindrom Lynch, prin testare genetică, i se recomandă să efectueze screening regulat:

Pacienții cu sindrom Lynch pot efectua intervenții chirurgicale preventive:

Ce este de făcut în cazul Polipozei Familiale?

O persoană cu polipoză familială, diagnosticată prin testare genetică pentru gena APC si prin prezența a peste 100 de polipi la colonoscopie, are risc de aproape 100% de a dezvolta cancer colorectal. Astfel, excizia chirurgicala preventiva a colonului este considerată un pas esențial în managementul acestei boli. În urma colectomiei se recomandă:

CITEȘTE ȘI:

 

Exit mobile version