#ESMO17. 75% dintre pacientele cu cancer mamar sau ovarian nu și-au făcut testarea genetică, deși ar fi trebuit

  • Health literacy



Pacientele cu cancer mamar sau ovarian pot beneficia de teste genetice pentru a afla dacă se pot califica pentru a primi unul dintre noile tratamente. Cu toate acestea, mai puțin de una din cinci femei alege testarea genetică, iar mai mult de 75% dintre ele nici nu o consideră o opțiune.

Un studiu realizat în SUA arată faptul că prea puține femei cu cancer de sân sau ovarian aleg să-și facă teste genetice. Acestea nu numai că pot oferi informații în legătură cu posibilitatea pacientelor de a lua un tratament de nouă generație, care să atace celulele tumorale în funcție de mutațiile genetice ale ADN-ului, dar de asemenea pot identifica și șansele de recidivă ale diferitelor tumori.

abonare

„Peste un milion dintre femeile cu cancer mamar sau ovarian care ar fi trebuit să-și facă teste genetice nu au făcut astfel de teste” – afirmă autorul principal al studiului Dr. Christopher Childers de la Universitatea din California, Los Angeles

Studiul s-a concentrat pe femeile care se dovedeau a fi eligibile pentru testarea genetică. Acest lucru a inclus toate pacientele cu cancer ovarian și numai o parte din pacientele cu cancer mamar, selecția celor din urmă făcându-se în funcție de vârsta la care fuseseră diagnosticate. Din numărul celor cu cancer de sân, numai 36% au fost eligibile, iar 15% testate. În cazul celor cu cancer ovarian, doar 11% din participante au efectuat testele genetice.

Surprinzător a fost faptul că mai bine de trei sferturi din numărul total de participante nici măcar nu au discutat posibilitatea efectuării testelor genetice cu medicul curant. Acest lucru a constituit o a doua parte a studiului, cea în care pacientelor li s-a dat un chestionar axat pe comunicarea cu doctorii în legătură cu realizarea acestor teste.

Din totalul de 47.218 de femei care au completat chestionarele, 2,7% aveau cancer de sân, iar 0,4% cancer ovarian. 29% din pacientele cu cancer de sân, eligibile pentru testarea genetică, au discutat această problemă cu medicii, iar 20% au fost sfătuite să urmeze testarea genetică. În cazul pacientelor cu cancer ovarian, numai 15% dintre cele eligibile, discutaseră cu doctorul, iar 13% fuseseră sfătuite să facă testele.

„Dacă pacienta sau oricare alt membru al familiei a avut cancer ovarian, dacă există mai mult de 3 cazuri de cancer mamar în familie sau dacă un bărbat a avut cancer de sân, atunci testarea genetică este întotdeauna necesară” – afirmă Dr. Kevin Hughes, de la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School, Boston

Rezultatele obținute în urma completării chestionarelor sunt oarecum limitate, deoarece acestea s-au bazat în totalitate pe memoria pacientelor și pe cât de bine își puteau aminti discuțiile avute cu medicii. Totuși, datele arată marea nevoie de informare a pacientelor cu cancer mamar și ovarian în privința testării genetice, precum și nevoia testării în sine.

Alte articole relevante:

În cadrul congresului ESC 2017, s-a arătat faptul că statinele pot scădea cu 45% riscul de apariție al cancerului mamar.

Progresia cancerului la sân metastatic, BRCA-pozitiv, poate fi oprită cu medicamentul Olaparib, arată un studiu clinic de fază 3, prezentat la ASCO 2017.

Studiul Lorelei, prezentat în cadrul ESMO 2017, arată cum pot fi micșorate dimensiunile tumorale la pacientele cu cancer de sân ER+/HER 2-.