#ESMO17: STUDIU. Taselisib accelerează micșorarea dimensiunilor tumorale la pacientele cu cancer de sân ER+/HER 2-

  • Health literacy



Administrarea de taselisib împreună cu letrozol înaintea intervenției chirurgicale a îmbunătățit semnificativ rezultatele pentru pacientele cu cancer de sân în fază incipientă, care prezintă ER pozitiv și HER 2 negativ. Datele au fost descoperite în urma desfășurării studiului Lorelei și prezentate cu ocazia întâlnirii anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală, de la Madrid.

„Am reușit să identificăm o reducere a dimensiunilor tumorii după doar 16 săptămâni de tratament, comparativ cu pacienții care au primit letrozol + placebo. Orice micșorare a tumorii este un lucru pozitiv pentru pacienți, deoarece asta înseamnă că tratamentul a avut efect într-o perioadă scurtă de timp”,  declarat Dr. Cristina Saura, de la Spitalul Universitar Vall d’Hebron – Barcelona.

Autorii studului Lorelei au subliniat că acesta este primul studiu randomizat care demonstrează o creștere semnificativă a ratei de răspuns la administrarea taselisib (un inhibitor selectiv PI3K) pentru această categorie de pacienți.

abonare

Studiul a inclus 334 de paciente aflate în perioada postmenopauză, cu cancer de sân operabil, în stadiile I-III, care prezentau ER+/HER2-. Tuturor le-a fost analizat țesutul tumoral în căutarea mutației PIK3CA, iar apoi au fost împărțite 1:1 în două grupuri. Grupul de intervenție (166 de paciente) a primit terapie cu letrozol în combinație cu taselisib, iar grupul de control (168 de paciente) a primit letrozol + placebo. Tratamentul le-a fost administrat timp de 16 săptămâni cu scopul de a le micșora dimensiunea tumorii înainte de operație.

Studiul a demonstrat că rata de răspuns în micșorarea tumorii a fost mai bună – 50% la pacienții care au primit taselisib, comparativ cu 39% pentru grupul de control. În măsurarea ratei prezenței celulelor tumorale după ce tumora a fost îndepărtată chirurgical, nu s-a observat nicio diferență majoră.

Cele mai întâlnite efecte adverse grave, asociate cu administrarea de taselisib au fost problemele de tip gastrointestinal și infecțiile. Deși, în grupul de intervenție, o pacientă a decedat, specialiștii au considerat că nu a fost o urmare a administrării medicamentului.

„Mai multe date ale studiului Lorelei și ale studiilor de fază III pentru cancerul de sân avansat sunt așteptate pentru a evalua mai precis rolul PIK3 în cancerul de sân”, a concluzionat Prof. Dr. Sibylle Loibl, Șeful Grupului German de Cancer de Sân, participant al ESMO 2017.

Ultima veste bună pentru pacientele cu cancer de sân a venit în luna august a acestui an, când în Europa a fost aprobat ribociclib + letrozol pentru tratarea cancerului de sân local avansat sau metastatic HR pozitiv/ HER2 negativ.

Cancerul de sân a fost un subiect dezbătut și la întâlnirea care a avut loc în luna iunie a acestui an, a Societății Americane de Oncologie Clinică de la Chicago. Alte două studii demonstrau atunci eficiența inhibitorilor enzimelor PARP în tratarea cancerului de sân metastatic BRCA-pozitiv, respectiv eficiența talazoparib pentru același tip de cancer.