#ASCO2017: Talazoparib, rezultate promițătoare pentru pacientele cu cancer de sân avansat BRCA-pozitiv

  • Medicina personalizată



Pfizer a prezentat în cadrul Congresulului Societății Americane de Oncologie Clinică 2017 (ASCO) rezultatele unui studiu de faza a doua, denumit ABRAZO-2. Acesta arată că talazoparib (un compus anticancer experimental numit inhibitor PARP – poli (ADPriboză) polimerază) a demonstrat activitate antitumorală la pacientele cu cancer de sân avansat cu gena BRCA 1 / 2-pozitivă (gBRCA+) .

“În fiecare zi, văd efectele devastatoare ale cancerului mamar avansat cu gBRCA +, una dintre cele mai frecvente forme de cancer mamar moștenit. Mecanisme cum ar fi inhibarea PARP sunt în curs de dezvoltare ca o potențială abordare terapeutică pentru această populație de pacienți”, a declarat Nicholas C. Turner, MD, PhD, medic consultant de oncologie medicală la Spitalul Royal Marsden din Londra, Marea Britanie.

ABRAZO-2 a investigat eficacitatea și siguranța clinică a agentului talazoparib pentru 83 de pacienți cu cancer mamar avansat cu gBRCA +. Obiectivul primar a fost rata de răspuns obiectiv (ORR) prin radiologia independentă. Cohorta 1 a fost formată din 49 de pacienți care au răspuns anterior la chimioterapie pe bază de platină și au dezvoltat ulterior progresia bolii. A fost observat un ORR de 21% la acest grup de pacienți. Cohorta 2 a fost formată din 35 de pacienți care au dezvoltat progresia bolii după cel puțin trei linii de terapie non-platină. Acest grup de pacienți a avut o ORR de 37%. De asemenea, s-a raportat că:

abonare
  • Cele mai frecvente efecte adverse au fost observate la cel puțin 20% dintre pacienți și au constat în: anemie (51,8%), trombocitopenie (32,5%), neutropenie (26,5%), oboseală (44,6%), greață (42,2%), diaree 32,5%), apetit scăzut (24,1%), dispnee (24,1%), alopecie (21,7%), dureri de spate (21,7%) și vărsături (20,5%).
  • Efectele adverse de gradul 3 sau 4 au fost observate la cel puțin 10% dintre pacienți și au constat în: anemie (34,9%), trombocitopenie (19,3%) și neutropenie (14,5%).
  • Nu s-au observat evenimente cardiovasculare semnificative clinic.
  • Rata de întrerupere a tratamentului asociată consumului de medicamente și datorată efectelor adverse a fost de 4%.

“Activitatea observată la pacientele cu cancer de sân avansat cu gBRCA + în studiul ABRAZO este extrem de încurajatoare. Studiul EMBRACA de faza 3 a fost conceput bazându-se pe aceste rezultate pentru a determina dacă talazoparib reprezintă o opțiune de potențial tratament pentru acest tip de cancer mamar”, a declarat Mace Rothenberg, MD, sef de dezvoltare Pfizer Global Product Development.

Un alt studiu, EMBRACA, evaluează talazoparib versus protocolul specific de chimioterapie ales de medici pentru pacienții cu cancer mamar avansat și / sau metastatic cu gBRCA + care au primit între zero și trei regimuri chimioterapice anterioare pentru boala avansată. Înrolarea s-a încheiat, iar rezultatele urmează a fi comunicate în viitorul apropiat.

Talazoparib este un compus anticancer experimental, care este evaluat în cancerul de sân cu gBRCA +, precum și în cazul altor tipuri de cancer cu deficiențe în repararea daunelor ADN (DDR). Studiile preclinice sugerează că talazoparibul are un mecanism de acțiune dublu, cu potențial de a induce moartea celulelor tumorale prin blocarea activității enzimei PARP și prin captarea PARP în locurile de deteriorare a ADN-ului. Talazoparibul nu este încă aprobat pentru punerea pe piață.

Sursa foto: www.ampress.ro