#ASCO2017: Olaparib încetinește progresia cancerului la sân metastatic, BRCA-pozitiv

  • Acces la inovație



Inhibitorii enzimelor PARP s-au dovedit eficienți în încetinirea progresului cancerului la sân BRCA-pozitiv, conform unui studiu, prezentat la ASCO 2017 (American Society of Clinical Oncology). Olaparib (Lynparza), medicamentul de precizie cu administrare orală reduce șansele progresiei acestui tip de cancer cu până la 42% și poate întârzia agravarea bolii cu 3 luni.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

În urma studiului clinic de faza 3, s-au observat efectele benefice ale olaparib în tratarea cancerului la sân metastatic. Studiul clinic a fost efectuat pe un eșantion de 302 femei bolnave de cancer hormon receptor-pozitiv sau triplu negativ (estrogen receptor-negativ, progesteron receptor-negative și HER2-negative), BRCA pozitiv. Pacientele au fost împărțite în două grupuri și au primit olaparib, administrat oral, respectiv chimioterapie standard, până când starea lor s-a agravat.

abonare

S-a observat o micșorare a tumorii în cazul a 60% dintre pacientele care au fost tratate cu olaparib, în comparație cu 29% în cazul celor tratate cu chimioterapie. De asemenea, după 14 luni s-a observat că șansele de progresie a cancerului au fost cu 42% mai scăzute în cazul pacienților tratați cu olaparib, față de cei tratați cu chimioterapie. De asemenea, timpul median de progresie a cancerului a crescut de la 4,2 luni la 7 luni.

De asemenea, efectele secundare ale olaparib sunt mai puțin severe decât cele ale chimioterapiei. Cele mai comune efecte secundare observate la pacienții tratați cu olaparib au fost greața și anemia. Pe de altă parte, pacienții tratați cu chimioterapie au suferit de anemie, oboseala, iritații la nivelul mâinilor și picioarelor și scăderea numărului de globule albe. Doar 5% dintre cei tratați cu olaparib au fost nevoiți să întrerupă tratamentul, iar calitatea vieții a fost cu mult mai ridicată decât cea a pacienților din al doilea grup.

„Acesta este primul caz în care un inhibitor PARP a avut rezultate mai bune decât tratamentul standard aplicat femeilor cu cancer la sân asociat cu mutații la nivelul genelor BRCA”, a declarat principalul autor al studiului, doctorul Mark E. Robson. „În special, este încurajator faptul că olaparib a fost eficient în tratarea cancerului la sân triplu negativ, cu mutații BRCA. Acest tip de cancer este de multe ori greu de tratat și afectează femeile tinere”.

Până la 3% din cazurile de îmbolnăviri cu cancer la sân apar în cazul persoanelor care moștenesc mutații la nivelul genelor BRCA1 și BRCA2. Aceste schimbări afectează abilitatea celulei de a repara ADN-ul, astfel mărind șansele de apariție a cancerului. Olaparib blochează alte elemente cheie ale sistemului de reparare al ADN-ului, enzimele PARP1 și PARP2, slăbind celulele canceroase.

Olaparib este deja aprobat de agenția guvernamentală americană FDA (Food and Drug Administration) pentru tratarea cancerului ovarian BRCA-pozitiv.