#ESMO17: Și tumorile mamare de dimensiuni reduse pot recidiva, din cauza profilului genetic de risc înalt

  • Imuno-oncologia



Tumorile de dimensiuni reduse, mai puțin de 1 cm, pot ridica probleme majore dacă nu sunt tratate corespunzător în cazul pacientelor cu cancer la sân în fază incipientă. Cu toate că pot prezenta risc clinic relativ scăzut de recidivă, este foarte importantă testarea tumorilor și din punct de vedere genetic.

În cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică din 2017 a fost prezentat studiul MINDACT bazat pe controversa apărută în cazul administrării terapiei adjuvante femeilor care suferă de cancer la sân în fază incipientă și care au tumori cu diametrul mai mic de 1 cm. Motivul controversei este faptul că, în general, astfel de tumori nu recidivează și astfel nu pun în pericol viața pacientului.

abonare

„24% din tumorile de dimensiuni reduse au o biologie agresivă, fapt ce arată că nu toate tumorile mici sunt la fel” – afirmă Dr. Fatima Cardoso, Director of the Breast Unit, Champalimaud Clinical Center, Portugalia.

Studiul MINDACT a inclus 6.693 de femei cu cancer de sân în primă fază, fie fără invazie a ganglionilor limfatici, fie cu invazia a 1-3 ganglioni. Din acest număr, aproximativ 12% din paciente aveau o tumoră primară, cu dimensiuni reduse, mai mici de 1 cm (pT1abpN0). Toate tumorile erau mici, în ganglionii limfatici nu se mai găsea nicio urmă de cancer, iar riscul clinic de recidivă era foarte scăzut.

Totuși, în ciuda acestui fapt riscul genetic era foarte mare și ca atare, persoanele au fost distribuite în mod randomizat pentru a face chimioterapie sau nu. După 5 ani de la efectuarea acestui tratament, datele au arătat că în cazul celor ce urmaseră chimioterapia, boala nu recidivase, șansele pentru un trai fără metastaze și fără boala în sine crescând. Astfel, rezultatele au demonstrat că unul din patru cazuri, care s-a dovedit a avea risc genetic crescut, a beneficiat mult în urma chimioterapiei.

Conform Adjuvant! aproximativ 46% din numărul total de participante, deși aveau un risc clinic crescut de recidivă, nu necesitau chimioterapie. Pe de altă parte, același număr de paciente prezentau un risc foarte scăzut din punct de vedere genetic, conform MammaPrint – test genetic care ajută în prezicerea rezultatelor clinice în cazul bolnavelor cu cancer la sân în fază incipientă.

„Substratul biologic al tumorilor trebuie luat în considerare în momentul în care ne decidem asupra aplicării tratamentelor auxiliare. De asemenea, nu putem uita nici vârsta pacientului, comorbiditățile sau modul de evoluție al bolii” – Dr. Evandro de Azambuja, Director al Medical Support Team, de la Institutul Jules Bordet, Belgia.

Acest studiu înfruntă convingerile legate de tumorile de mici dimensiuni, oferind rezultate clare, care evidențiază faptul că acestea pot fi foarte agresive și trebuie monitorizate. De asemenea, datele arată legătura dintre fundalul genetic al unei tumori și gradul de pericol propus de aceasta, după cum afirmă autorii studiului.

În Europa a fost aprobată de curând o nouă terapie pentru persoanele bolnave de cancer la sân în fază avansată – terapia cu Ribociclib (Kisqali) care a demonstrat că poate reduce progresia bolii sau riscul de deces în 43% din cazuri.

În cadrul ASCO (American Society of Clinical Oncology) 2017 s-au discutat studii despre posibile tratamente în cazul cancerului de sân avansat, astfel încât:

  • Tratamentul cu Olaparib încetinește progresia cancerului la sân metastatic – în 60% din cazuri s-a observat o micșorare a tumorii
  • Pertuzumab duce la creșterea gradului de supraviețuire în cazul cancerului mamar HER-2 pozitiv