Site icon Raportul de gardă

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Artritelor: în România, 50% din absenteismul la locul de muncă este cauzat de bolile reumatice

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor  (14 octombrie) Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie se alătură eforturilor Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR), aducând astfel în atenție importanța politicilor de sprijin profesional al sutelor de milioane de persoane cu boli reumatice și musculo-scheletale din lume.

Anul acesta, campania Ligii Europene Contra Reumatismului (EULAR) Fără Amânare, Fă o programare – Don`t Delay, Connect Today, cu tema Rămâi activ -Time2Work, are drept țel eliminarea concepțiilor greșite despre pacienții cu aceste afecțiuni și găsirea unor modalități prin care ar putea fi susținuți angajații pentru a rămâne activi.

,,Pentru a evita instalarea deficitului funcțional, bolile reumatice trebuie recunoscute și diagnosticate corect încă de la primele simptome. Cu un diagnostic precoce și tratament adecvat, pacienții cu aceste afecțiuni pot rămâne activi și pot contribui în economie și societate prin cariere îndelungate”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Codreanu, președintele Societății Române de Reumatologie.

“Don’t Delay, Connect Today!” este o campanie europeană, inițiată de EULAR (Liga Europeană împotriva Reumatismului), cu scopul de a atrage atenția asupra importanței diagnosticării la timp a afecțiunilor reumatice și musculo-scheletale pentru a diminua efectele negative ale acestora în viața pacienților și la nivel social și economic.

Impactul economic cauzat în principal de absenteismul la locul de muncă.

Bolile reumatice și musculoscheletale au un impact important atât din punct de vedere social cât și la nivel economic.

“Don’t Delay, Connect Today!” este o campanie europeană, inițiată de EULAR

Ce sunt bolile reumatice?

Bolile reumatice și musculoscheletale includ peste 200 de afecțiuni, dintre care spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică, fibromialgia, lupusul sau guta, care afectează persoane de toate vârstele. Bolile reumatice și musculoscheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică, afectând aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global. Deşi sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă. Printre simptomele acestor boli se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia.

Diagnosticul precoce urmat de tratamentul recomandat de medicul reumatolog sunt esențiale pentru încetinirea procesului de evoluție a acestor afecțiuni, dar din păcate acestea rămân adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte târziu.

Suportul din partea angajatorilor

Cu un diagnostic precoce, un tratament adecvat, dar și cu sprijinul angajatorilor, pacienții cu boli reumatice pot rămâne activi. Măsurile de susținere a angajaților ce suferă de aceste afecțiuni fac de obicei munca mai ușoară, locul de muncă mai sigur și mai accesibil pentru toți angajații.

Munca reprezintă o parte importanta a unui trai sănătos, iar menținerea activă a persoanelor cu boli reumatice este benefică atât pentru sănătatea fizică cât și pentru cea psihică.

Impactul financiar al condițiilor de muncă inadecvate pentru persoanele cu boli reumatice este mult mai mare decât costurile de adaptare a locurilor de muncă la nevoile pacienților, de aceea susținerea angajaților cu boli reumatice face de obicei munca mai ușoară și locul de munca mai accesibil pentru toți angajatorii.

În România hipo.ro, organizatorul evenimentelor Angajatori de Top, se alătură campaniei, mesajele privind susținerea pacienților cu boli reumatice fiind expuse în cadrul evenimentului Angajatori de Top București (25-26 octombrie, Sala Palatului)

Citeste si:

Exit mobile version