Site icon Raportul de gardă

O alimentație bogată în vegetale poate scădea riscul de îmbătrânire prematură la supraviețuitorii cancerelor pediatrice

alimente sanatoase

Image by jcomp on Freepik

Legumele verzi, nucile și semințele au fost asociate cu scăderea riscului de îmbătrânire prematură la adulții care au supraviețuit unui cancer în perioada copilăriei, conform unui studiu realizat de cercetătorii din SUA, publicat în Journal of Clinical Oncology.

Studiul, primul de acest fel, realizat pe un grup de 3322 de pacienți supraviețuitori ai unui cancer în perioada copilăriei, a investigat rolul alimentelor vegetale și a diverșilor nutrienți în încetinirea procesului de îmbătrânire. Pacienții incluși au avut vârsta între 18 și 65 de ani și cel puțin 5 ani de la diagnosticul de cancer. Aceștia au fost împărțiți în grupe de risc ( scăzut/moderat/crescut) conform unui index (DAI – Deficit Accumulation Index) care a inclus 44 de semne asociate senescenței.

Îmbătrânirea prematură presupune apariția timpurie a problemelor de sănătate asociate înaintării în vârstă, precum boli cronice sau deficite cognitive, din cauza efectelor pe termen lung a tratamentului antineoplazic.

Pacienților le-a fost monitorizată dieta pe parcursul unui an, folosind un chestionar pentru determinarea obiceiurilor alimentare (consumul de fructe, legume, cereale integrale și cereale rafinate, nuci, semințe).

Studiul a avut ca rezultate:

“Datorită progreselor tratamentelor actuale, pacienții pediatrici care suferă de cancer au speranță de viață mai mare. Studiul nostru este dedicat determinării consecințelor tardive ale acestor tratamente, în special a îmbătrânirii precoce. Cercetăm cum dieta influențează procesul de îmbătrânire, având ca scop dezvoltarea de noi metode pentru ameliorarea acestor efecte. Această cercetare poate aduce beneficii nu doar supraviețuitorilor de cancer pediatric, ci și altor pacienți predispuși la îmbătrânire prematură”, a declarat autorul principal al studiului, Mei Wang, de la Universitatea Washington din St. Louis.

Rezultatele acestui studiu contribuie la înțelegerea aprofundată a impactului anumitor alegeri alimentare asupra sănătății, având ca scop dezvoltarea unor strategii aplicabile pentru îmbunătățirea dietei supraviețuitorilor cancerului din perioada copilăriei.

Citește și

Exit mobile version