STUDIU. Postul intermitent, la fel de eficient ca dieta prin limitarea aportului caloric la adulții cu obezitate

  • Prevenție



Postul intermitent cu fereastră de alimentare de 8 ore a determinat o pierdere în greutate similară în comparație cu dieta prin limitarea aportului caloric la adulții cu obezitate, conform unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine. În raport cu grupul de control, după 12 luni de urmărire, scăderea în greutate a fost de 4,6 kg la participanții care au ținut post intermitent și de 5,4 kg la cei care au avut un aport caloric restricționat, fără a exista o diferență semnificativă statistic între cele două intervenții.

Postul intermitent reprezintă o abordare mai atractivă pentru slăbit, deoarece permite menținerea consumului alimentelor preferate și nu necesită contorizarea aportului de calorii. Noul studiu a inclus sesiuni regulate de consiliere a participanților cu dieteticieni, ceea ce a crescut eficacitatea intervențiilor pentru slăbit, în raport cu alte studii care compară efectele strategiilor de pierdere în greutate.

abonare
STUDIU. Postul intermitent și restricția calorică au o eficacitate similară ca strategii de slăbit la persoanele cu obezitate
Sursa foto: Pixabay

Postul intermitent reprezintă o strategie de slăbit care pune accentul pe temporizarea alimentației, fără a monitoriza cum și cât de mult mănâncă o persoană. Există mai multe forme de post intermitent, în funcție de temporizarea ferestrelor de alimentație și a pauzelor dintre acestea, în timpul unei zile și pe parcursul unei săptămâni.

Limitarea numărului de ore în care este permis consumul alimentelor poate să determine, indirect, limitarea aportului caloric, iar acesta ar putea fi, de fapt, principalul motiv pentru care asociază pierderea în greutate. Conform rezultatelor noului studiu, persoanele care au ținut post intermitent au consumat cu 425 de calorii mai puțin pe zi, iar cele care au urmat o dietă de tip restricție calorică au avut un aport cu 405 calorii mai scăzut.

Studiu a fost derulat pe 77 de persoane. Majoritatea participanților au fost de sex feminin, iar greutatea medie a fost de 100 kg. O parte dintre aceştia au ținut post intermitent, alţii au urmat o dietă prin restricție calorică, iar un alt grup nu a parcurs nicio intervenție de slăbit. Studiul a cuprins o fază inițială de pierdere în greutate care a durat 6 luni. Persoanele care au ținut post intermitent au putut consuma orice și-au dorit între orele 12:00 și 20:00, un interval de timp preferat de majoritatea persoanelor care utilizează această metodă de a pierde în greutate.

Grupul care a urmat o dietă de tip restricție calorică a trebuit să își reducă aportul de calorii cu 25% față de consumul de energie total. De asemenea, a primit instrucțiuni ca jumătate din fiecare farfurie de alimente consumate să conțină fructe sau legume, iar jumătate din aportul de energie să fie reprezentat de carbohidrați, 30% de grăsimi și 20% de proteine.

După etapa de pierdere în greutate, a urmat o fază de 6 luni de menținere a greutății. În această perioadă, fereastra de alimentație a fost extinsă la orele 10:00-20:00 la participanții care au ținut post intermitent, iar cei care au urmat dieta de tip restricție calorică au putut să își crească aportul de calorii până la nivelul necesarului de energie calculat, care a reprezentat o scădere cu 15% față de consumul anterior includerii în studiu.

Citește și: