Site icon Raportul de gardă

#ASCO19. Imunoterapia cu ipilimumab și nivolumab crește ratele de răspuns în carcinomul hepatocelular avansat

Monoterapia cu nivolumab este aprobată în prezent în tratamentul cancerului hepatocelular (HCC) după terapia cu sorafenib. Noi rezultate prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) 2019, arată folosirea terapiei combinate nivolumab+ipilimumab determină o dublare a ratei de răspuns (rată de răspuns 31%) comparativ cu monoterapia cu nivolumab (rată de răspuns 14%).

„HCC continuă să reprezinte o provocare terapeutică. Este adesea diagnosticat în faze avansate. În aceste situații opțiunile terapeutice sunt limitate și în prezent nu includ o combinație imuno-oncologică. Aceste rezultate arată că adăugarea ipilimumab la nivolumab determină un răspuns clinic promițător la pacienții cu HCC avansat”- Conf. Thomas Yau, Universitatea din Hong Kong.

Studiul de fază 1/2, CheckMate-040 a urmărit 148 de participanți (împărțiți în 3 grupuri de tratament combinat, cu dozaje diferite), până la progresia bolii sau până la oprirea tratamentului din cauza toxicității. Durata minimă de urmărire a fost de 24 luni.

Au fost înregistrate rate de răspuns semnificative la toate cele trei grupuri. Pacienții din grupul A (4 doze nivolumab 1mg/kg + ipilimumab 3mg/kg la fiecare 3 săptămâni) au avut cea mai lungă perioadă mediană de supraviețuire globală (22,8 luni) și o rată de supraviețuire globală la 30 de luni de 44%. Durata mediană de răspuns a participanților la studiu a fost de 17,5 luni. În cadrul populației studiate a fost înregistrată o rată de răspuns complet de 5% și o rată de răspuns parțial de 26%. Răspunsul la tratament a fost obținut indiferent de statusul PD-L1.

Terapia combinată a fost bine tolerată, doar 5% dintre participanți oprind tratamentul din cauza reacțiilor adverse. Au fost înregistrate reacții adverse de grad 3 sau 4 la 37% dintre pacienți. Cele mai comune reacții adverse au fost pruritul și rash-ul.

Imunoterapia combinată nivolumab + ipilimumab

Nivolumab este un anticorp monoclonal care inhibă PD-1. Acesta funcționează ca un inhibitor de punct de control (checkpoint inhibitor) al reacției imune: limfocitele T nu mai sunt inhibate de receptorul PD-1 de pe suprafața lor, astfel pot ataca mai eficient celulele tumorale.

Ipilimumab este un anticorp monoclonal, care acționează de asemenea prin blocarea punctelor de control. Acesta inhibă proteina CTLA-4 de pe suprafața limfocitului T, astfel acesta este mai eficient în atacarea celulelor tumorale.

Mecanismul de acțiune al nivolumab și ipilimumab. Sursa foto: Eva Muñoz Couselo, MD, PhD
Hospital Vall d’Hebrón
Barcelona, ABordaje Multidisciplinar del Cancer XI

Citește și:

Exit mobile version