#ESMO18. Imunoterapia cu nivolumab și doze mici de ipilimumab ar putea deveni tratamentul de primă linie a cancerului colorectal cu instabilitate microsatelitară mare

  • Altfel despre Cancer
  • Imuno-oncologia



Studiul CheckMate-142 a arătat o rată de răspuns de 60%, cu 7% răspunsuri complete, la pacienții cu tumori colorectale cu instabilitate microsatelitară mare (MSI-H), care nu au primit tratament anterior, la terapia combinată de nivolumab și doze mici de ipilimumab. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul  Congresulul Societății Europene de Medicină Oncologică 2018.

„Combinația de nivolumab și doze mici de ipilimumab are un răspuns clinic durabil și este bine tolerată ca tratament de primă linie a pacienților cu tumori colorectale metastazice MSI-H, ceea ce sugerează posibilitatea folosirii acestei combinații ca tratament de primă linie a acestui tip de pacienți”- Prof Heinz-Josef Lenz, Programul de Cancere Gastrointestinale, Centrul Comprehensiv pentru Cancer al Universității din California de Sud, Los Angeles, SUA.

Despre CheckMate-142

Studiul a implicat 45 de pacienți, iar la 84% dintre aceștia tumorile au scăzut în dimensiuni. Perioada mediană până când a fost înregistrat un răspuns la tratament a fost de 2,6 luni. Deoarece perioada de urmărire mediană a pacienților în studiu a fost de 13,8 luni, nu a putut fi calculată durata mediană de răspuns, până în acel moment. Rata de supraviețuire fără progresie a bolii și rata globală de supraviețuire au fost de 77%, respectiv 83%.

abonare

Față de alte studii, CheckMate-142 folosește o doză mică de ipilimumab, ceea ce duce la o toxicitate mai mică. Reacții adverse legate de tratament, de grad 3 sau 4, au fost înregistrate la 16% din pacienți, iar 7% au întrerupt tratamentul din cauza lor.

Despre MSI-H

Aproximativ 4% din cancerele metastatice colorectale sunt MSI-H, ceea ce înseamnă că celulele tumorale prezintă mutații ale genelor care repară în mod normal ADN-ul. Pacienții cu tumori înalte în MSI au o perioadă de supraviețuire mai mică (14-19 luni) decât supraviețuirea altor pacienți (17-25 luni), atunci când sunt tratați cu citostatice de primă linie.

Despre tratamentul cu nivolumab+ipilimumab

Studiul CheckMate-142 a evaluat eficacitatea a două imunoterapii: nivolumab și ipilimumab.

Nivolumab este un anticorp monoclonal care inhibă PD-1. Acesta funcționează ca un inhibitor de punct de control (checkpoint inhibitor) al reacției imune: limfocitele T nu mai sunt inhibate de receptorul PD-1 de pe suprafața lor, astfel pot ataca mai eficient celulele tumorale. Acest tratament este aprobat în Uniunea Europeană pentru:

  • Melanom malign avansat, în combinație cu ipilimumab;
  • NSCLC diseminat local sau metastatic, care a fost tratat anterior cu chimioterapie;
  • Carcinom cu celule renale avansat, care nu răspunde la alte tratamente;
  • Limfom Hodgkin clasic, care nu este ameliorat de transplant de celule stem sau de alte tratamente;
  • Cancer urotelial diseminat local sau metastatic, care nu răspunde la alt tratament;
  • Cancer pulmonar fără celule mici, care nu a răspunde la chimioterapie;
  • Cancer cu celule scuamoase al capului și gâtului, care nu răspunde la chimioterapie.

Ipilimumab este un anticorp monoclonal, care acționează tot prin blocarea punctelor de control. Acesta inhibă proteina CTLA-4 de pe suprafața limfocitului T, astfel acesta este mai eficient în atacarea celulelor tumorale. Acest tratament este aprobat în Uniunea Europeană pentru:

  • Melanomul malign avansat, în monoterapie sau în combinație cu alte terapii.

Citește și:

Sursa foto ESMO Congress 2018