#ESMO18. Ipilimumab și nivolumab, eficiente împotriva cancerului de colon dMMR rezecabil

  • Altfel despre Cancer
  • Oncologie



Imunoterapia și-a demonstrat eficacitatea în repetate rânduri, în tratamentul diferitelor tipuri de tumori. La Congresul Societății Europene de Oncologie Medicală 2018 a fost discutat un studiu care prezintă eficacitatea ipilimumab+nivolumab în terapia pre-operatorie a cancerului de colon, rezecabil, ce prezintă repararea deficitară a ADN-ului (dMMR).

Rezultatele studiului

În cadrul studiului au fost urmăriți 14 pacienți cu cancer de colon rezecabil. Dintre aceștia, 7 erau dMMR-pozitivi, iar 7 prezentau repararea ADN-ului în parametri normali (pMMR). Toți pacienții au primit cure de ipilimumab și nivolumab. După maximum 6 săptămâni de la începutul terapiei, s-a efectuat rezecția chirurgicală a tumorii.

abonare
  • Toate tumorile cu deficit de reparate a ADN-ului au răspuns la imunoterapie, iar 4 dintre ele (57%) au avut răspuns complet;
  • Tumorile cu reparare normală ADN nu au răspuns la terapie.

Imunoterapia (precum ipilimumab și nivolumab) acționează prin activarea sistemului imun pentru a lupta împotriva tumorii. Markerul de reparare deficitară a ADN-ului (dMMR) de la nivelul celulei tumorale semnifică o manifestare imunogenică puternică a tumorii, și astfel prezice un răspuns bun la imunoterapii.

Au fost analizați și markeri biomoleculari de la nivelul tumorii imunotratate. S-a observat un infiltrat semnificativ de celule T imune (cu rol de a distruge celulele tumorale), chiar și în tumorile care nu au răspuns la tratament.

„Acesta este primul studiu ce implică inhibitorii punctelor de control în terapia tumorilor de colon rezecabile. Imunoterapia neoadjuvantă în această tumoră prezintă potențialul de a schimba paradigma terapeutică și necesită studii aprofundate. Toți pacienții noștri au avut răspuns complet sau parțial la tratament, chiar după mai puțin de 4 săptămâni de tratament.” afirmă autorul principal al studiului, Dr Myriam Chalabi, de la Institutul Oncologic din Amsterdam, Olanda.

Citește și: