#ESMO18. Medicina personalizată, accesibilă unui număr mai mare de pacienți cu cancer

  • Altfel despre Cancer
  • Medicina personalizată



Aproape un sfert dintre pacienții cu cancer avansat, tratați în centrele Rețelei de Tratament Comprehensiv al Cancerului (NCCN) din Statele Unite ale Americii, primesc medicație inovativă țintită mutațiilor ADN ale tumorilor acestora. Rezultatele studiului prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică (ESMO) arată extinderea medicinei personalizate de la centrele înalt specializate de tratament al cancerului la alte instituții ce oferă îngrijiri medicale, unde pot fi tratați mai mulți pacienți.

„Am arătat că putem studia profilul tumoral la scară largă și folosi rezultatele pentru a alege un tratament țintit pentru pacienți, într-un context comunitar, unde sunt tratați majoritatea pacienților din SUA”- Dr. Ricardo H. Alvarez, Centrele de Tratament al Cancerului din America, Atlanta, SUA.

Studiul a analizat ADN-ul tumoral a 6.177 pacienți cu cancer avansat tratați în perioada 2013-2017. 47% din mutațiile identificate au fost considerate relevante clinic. O sub-analiză a pacienților a arătat că 23% (1169/4490) din aceștia au primit tratament țintit mutațiilor acestora.

abonare

„În spitalele noastre putem identifica pacienții cu cancer avansat, care nu au răspuns la tratamente anterioare. Prelevăm de la aceștia biopsii solide sau lichide, pe care le trimitem la un laborator central pentru analiză și primim rezultatele în mai puțin de 3 săptămâni. Dacă acestea arată mutații ale ADN-ului tumoral care pot fi potrivite unei terapii țintite, începem tratamentul cu un medicament aprobat pentru un alt tip tumoral sau prin înscrierea într-un studiu clinic”- explică dr. Alvarez.

Cele mai comune cancere tratate au fost cel mamar (18%), colorectal (15%) și pulmonar (14%). Cea mai frecventă gene implicată în mutații relevante clinic a fost KRAS (23%), urmată de PIK3CA (15%). Din pacienții cu o mutație tumorală care poate fi țintită, 57% (662/1169) au primit terapii aprobate de FDA (Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor), iar 15% au primit tratament în cadrul unor studii clinice.

„Este încurajator să vedem cum medicina de precizie schimbă modul în care tratăm pacienții din comunitate și următorul nostru pas este să analizăm efectele tratamentului țintit asupra supraviețuirii și calității vieții”- Dr Alvarez.

Despre medicina personalizată

Medicina personalizată reprezintă următoarea etapă, după conceptul clasic de „one size fits all” (același tratament recomandat tuturor pacienților cu o anumită boală) aplicat în medicină. Se bazează pe ideea că fiecare pacient, deși suferă de aceeași boală cu un alt pacient, este unic- factorii genetici, biologici, sociali și de stil de viață influențează starea acestuia de sănătate.

Astfel, medicina personalizată își propune să ia în calcul toate variabilele individuale ale pacienților cu cancer pentru a:

  • Determina riscul fiecărui individ de a dezvolta anumite boli;
  • Detecta bolile într-un stadiu mai precoce;
  • Diagnostica precis boala și stadiul acesteia;
  • Administra cele mai potrivite tratamente.

Citește și:

Sursa foto ESMO Congress 2018