Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de mortalitate prematură

alimente-ultraprocesate-dieta-sanatoasa

Image by freepik

Un nou studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine evidențiază legătura între consumul de alimente ultraprocesate și decesele premature, dar care pot fi prevenite, în diverse țări. Analizând datele din sondaje naționale privind alimentația și informații privind rata mortalității din opt țări (Australia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Mexic, Regatul Unit și Statele Unite), cercetătorii au constatat că riscul de deces prematur crește proporțional cu creșterea frecvenței consumului acestui tip de alimente. Astfel, o creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate este asociată cu o creștere de 3% a riscului de deces din toate cauzele

Alimentele ultraprocesate, conform clasificării NOVA, sunt acele alimente intens procesate, pline de aditivi și cu o valoare nutritivă redusă. Exemple comune includ cerealele pentru micul dejun, băuturile ambalate și carnea procesată, care sunt foarte populare datorită accesibilității lor.


Citește și: STUDIU. O dietă bogată în alimente ultraprocesate crește riscul de cancer colorectal. Peste 25% din aportul caloric al europenilor provine din aceste alimente


Rezultatele analizei sugerează că între 4% și 14% din decesele premature în aceste țări pot fi atribuite consumului acestui tip de alimente, variind în funcție de ponderea acestora în dieta populației. De exemplu, în 2018, în Statele Unite, 124.000 de decese premature au fost asociate cu consumul de alimente ultraprocesate. Aceste descoperiri arată necesitatea implementării unor politici publice și reglementări care să reducă consumul de alimente ultraprocesate, în special în țările cu o rată în continuă creștere a consumului acestor produse, inclusiv în regiunile cu venituri mici și medii.

Cercetătorii subliniază necesitatea promovării unor diete bazate pe alimente naturale, proaspete și minimum procesate, afirmând că reducerea consumului de alimente ultraprocesate este esențială pentru prevenirea creșterii problemelor de sănătate la nivel mondial. De asemenea, se recomandă implementarea unor reglementări stricte și politici fiscale care să descurajeze consumul acestora, având rolul de a reduce impactul negativ asupra sănătății publice globale.

Citește și:

Exit mobile version