Site icon Raportul de gardă

Creșterea speranței de viață este foarte lentă în secolul ’21, în ciuda progreselor în medicină

În ciuda avansurilor în medicină, creșterea speranței de viață este foarte lentă în secolul '21

Sursă imagine: freepik.com

În ciuda avansurilor tehnologice, medicale și de sănătate publică din ultimii 30 de ani, speranța de viață la naștere a crescut cu numai 6 ani jumătate. Deși durata anilor de viață crește în continuare, acest proces se realizează foarte lent. Comparativ cu modul în care stăteau lucrurile în secolul 20, unde viteza de creștere a speranței de viață se dublase față de secolul 19 (crescuse cu aproximativ 30 de ani), în secolul 21 această viteză de creștere a atins un plafon care, însă, nu este imposibil de depășit.

Informațiile provin dintr-un studiu publicat în jurnalul Nature Aging care a analizat date demografice din perioada 1990-2019, de la 8 dintre cele mai longevive state ale lumii, Hong Kong și Statele Unite ale Americii. Lucrarea sugerează că în lipsa unor măsuri care să încetinească procesele biologice de îmbătrânire, o creștere radicală a speranței de viață în acest secol este imposibilă. Este puțin probabil ca supraviețuirea peste 100 de ani să depășească 15% în rândul femeilor și 5% în rândul bărbaților.

Cele mai mari progrese în longevitate au fost înregistrate în trecut, cu ajutorul avansurilor medicale – descoperirea diverselor metode de combatere a bolilor, intervenții de sănătate publică, vaccinuri etc. Însă și succesul de a prelungi durata vieții poate avea provocările sale, mai ales atunci când timpul câștigat nu este alcătuit din ani de viață sănătoși. Conceptul de „healthspan” reprezintă un parametru care măsoară numărul de ani în care o persoană este sănătoasă, nu doar în viață.

„Ar trebui să ne orientăm atenția către modalități care încetinesc îmbătrânirea și extind anii de viață sănătoși. Există mult spațiu de dezvoltare – pentru reducerea factorilor de risc, eliminarea discrepanțelor și încurajarea populației să adopte stiluri de viață mai sănătoase – toate aceste lucruri pot permite oamenilor să trăiască mai mult și mai sănătos” – afirmă autorul principal al studiului S. Jay Olshansky, UIC School of Public Health.

Până când știința va găsi metode sustenabile de a încetini procesele biologice de îmbătrânire și astfel să crească semnificativ longevitatea, există multe intervenții care pot fi făcute în scopul creșterii calității vieții pe care o avem acum. Sunt acțiuni care pot fi luate atât la nivel individual, precum adoptarea unui stil de viață sănătos (alimentație echilibrată, efectuarea activității fizice cu regularitate, o calitate a somnului îmbunătățită), cât și la nivel de societate și chiar global (combaterea poluării atmosferice, reducerea inegalităților în materie de acces la servicii de sănătate, încurajarea interacțiunilor sociale).

Află mai multe despre cum stilul de viață poate influența procesele de îmbătrânire biologică:

Imagine preluată din studiul „Implausibility of radical life extension in humans in the twenty-first century”, publicat în Nature Aging

Având în vedere trendul ascendent al speranței de viață înregistrat pe parcursul secolului 20, comunitatea științifică estima cum tendințele nu numai că se vor păstra în secolul 21, ci vor fi accelerate. Așteptările erau ca persoanele născute astăzi să poată depăși cu lejeritate vârsta de 100 de ani. În ciuda acestor estimări, în 1990, S. Jay Olshansky autorul lucrării științifice prezentate în acest articol, publica un studiu în jurnalul Science care susținea că omenirea se apropie de un plafon în ceea ce privește speranța de viață, limita situându-se undeva în jurul vârstei de 85 de ani. În același studiu, Olshansky afirma că cele mai semnificative avansuri medicale care pot influența pozitiv speranța de viață au fost deja făcute.

Citește și:

Exit mobile version