#AHA23. 8 obiceiuri esențiale pentru sănătatea cardiovasculară pot încetini îmbătrânirea biologică cu până la 6 ani

  • Health literacy
  • PrevențiePersoanele cu o sănătate cardiovasculară bună sunt cu până la 6 ani mai tinere din punct de vedere biologic, comparativ cu alte persoane de aceeași vârstă cronologică. Adoptarea unei serii de obiceiuri sănătoase (Life’s Essential 8 checklist) se asociază cu încetinirea proceselor de îmbătrânire biologică, așadar cu o longevitate crescută și un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni asociate înaintării în vârstă.

O analiză dezbătută în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) a observat asocieri între sănătatea cardiovasculară și încetinirea proceselor biologice de îmbătrânire. Starea de sănătate a fost determinată pe baza celor 8 factori esențiali ai sănătății cardiovasculare: alimentația, activitatea fizică, indicele de masă corporală, tensiunea arterială, fumatul, glicemia și colesterolemia.

abonare

Stilul de viață influențează semnificativ sănătatea. De la nutriție și activitate fizică, până la calitatea somnului noaptea, adoptarea unor practici sănătoase poate reduce riscul de boală cardiovasculară cu până la 80%. Studii anterioare au demonstrat cum o alimentație precară, bogată în zaharuri și grăsimi afectează calitatea somnului profund și accelerează procesele de îmbătrânire ale organismului.

„Am descoperit că o sănătate cardiovasculară bună este asociată cu încetinirea îmbătrânirii biologice. A fost evidențiată și o asociere dependentă de doză – în timp ce sănătatea inimii crește, vârsta biologică scade. O aderență mai bună la cei 8 factori esențiali ai sănătății cardiovasculare poate încetini procesul de îmbătrânire a corpului. Reducerea îmbătrânirii biologice nu este numai asociată cu un risc scăzut de afecțiuni cronice precum cele cardiovasculare, este însă asociată și cu o viață mai lungă și un risc mai scăzut de deces” – afirmă Nour Makerem, Ph. D, asistent profesor de epidemiologie în cadrul Mailman School of Public Health at Columbia University Irving Medical Center, New York City.

Studiul prezentat în cadrul AHA23 subliniază asocierea dintre 8 factori cheie pentru un stil de viață sănătos și vârsta biologică a unei persoane. Pentru evaluarea proceselor de îmbătrânire biologică, autorii studiului au măsurat vârsta fenotipică. Acest parametru se calculează în funcție de vârsta cronologică plus nouă markeri sangvini ai inflamației, metabolismului și funcționării organelor (glucoza, proteina C-reactivă și creatinina). Accelerarea crescută a vârstei fenotipice indică o îmbătrânire biologică mai rapidă.

Adoptarea celor 8 factori esențiali ai sănătății cardiovasculare se asociază cu încetinirea proceselor de îmbătrânire a corpului

În urma analizării și cuantificării celor 8 factori ai sănătății cardiovasculare (scor ridicat, mediu sau scăzut al sănătății cardiovasculare), precum și a calculării vârstei fenotipice, participanții care au obținut un scor de sănătate ridicat (reprezentând o sănătate cardiovasculară bună) au prezentat o accelerare negativă a vârstei fenotipice. În timp ce, în medie, vârsta cronologică a persoanelor cu o sănătate cardiovasculară optimă era de 41 de ani, vârsta lor biologică era de 36 de ani. Aceeași tendință, însă în sens opus, s-a observat și la persoanele care aveau o sănătate cardiovasculară precară. În cazul acestora, accelerarea vârstei fenotipice a fost pozitivă. În timp ce vârsta lor cronologică, în medie, era de 53 de ani, vârsta biologică era de 57 de ani.

Pași către o alimentație sănătoasă
Sursă infografic: Life’s Essential 8

Printre limitările studiului se numără faptul că parametri cardiovasculari au fost determinați într-un singur moment, într-o singură etapă a vieții participanților. Modificările care au avut loc în sănătatea lor cardiovasculară și nici modul în care aceste modificări impactează vârsta fenotipică în timp nu au fost măsurate și analizate.

Citește și: