Calitatea somnului, unul dintre cei opt factori esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, adăugată în noul ghid AHA

  • Cardiologie
  • Prevenție



Asociația Americană a Inimii (AHA) a publicat noi recomandări privind factorii esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, incluzând pentru prima dată calitatea somnului printre cele opt elemente esențiale. Ghidul anterior, publicat în urmă cu peste 10 ani, evalua sănătatea cardiacă prin șapte factori: alimentație, activitate fizică, indice de masă corporală, tensiune arterială, fumat, glicemie și colesterolemie. Patru dintre factori (dieta, fumatul, nivelul lipidelor și al glucozei din sânge) au fost actualizați. În plus, noul aviz subliniază rolul sănătății mentale și al factorilor socio-economici și culturali asupra sănătății cardiovasculare.

Adoptarea unor practici de viață mai sănătoase poate reduce riscul de boală cardiovasculară cu aproximativ 80%, aceasta fiind principala cauză de deces la nivel mondial și reprezentând anual unul din 4 decese. Ghidul revizuit recent de către AHA și publicat în jurnalul științific Circulation descrie 8 factori general esențiali pentru un stil de viață sănătos, numiți „Life’s Essential 8” care ar putea ajuta la menținerea sănătății optime a inimii și la prevenirea bolilor cardiovasculare.

abonare

Ce este nou în 2022?

  • Somnul este adăugat și considerat un factor care influențează sănătătatea cardiovasculară;
  • Este creat un nou ghid pentru evaluarea dietei;
  • Este recunoscut rolul negativ al fumatului pasiv și al țigărilor electronice;
  • Au fost ajustate nivelurile colesterolemiei și glicemiei;
  • Fiecare componentă este cuantificată pe o scară de la 0 la 100 pentru calculul scorului general al sănătății cardiovasculare.

AHA oferă un instrument online prin care orice persoană își poate verifica sănătatea cardiovasculară și riscurile asociate, pe o scară de la 0 la 100. Scorurile de 80 și până la 100 corespund unei stări cardiovasculare „sănătoase”; scorurile între 50 – 79 sunt considerate sănătate cardiovasculară moderată, iar scorurile sub 50 corespund unei sănătăți cardiovasculare scăzute.

somn AHA Life’s Essential 8
Asociația Americană a Inimii (AHA) a publicat noi recomandări privind factorii esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, incluzând pentru prima dată calitatea somnului printre cele opt elemente esențiale vieții.

Drumul către o înțelegere mai completă a sănătății cardiovasculare

Primul ghid AHA, publicat în 2010, sublinia la acea vreme conceptul de sănătate cardiovasculară și ajuta la promovarea menținerii, îmbunătățirii sănătății și prevenirii bolilor cardiovasculare, nominalizând șapte factori esențiali („Life’s Simple 7”). Studiile au confirmat validitatea ghidului AHA pentru sănătatea cardiovasculară, însă medicii s-au confruntat cu unele limitări în utilizarea acestuia în practică.

Importanța somnului era clară încă de la publicarea ghidului anterior, însă a fost dificil de stabilit modul de punctare al cantității și calității somnului. Însă cercetările din ultimul deceniu ne-au arătat că somnul este parte integrantă a sănătății cardiovasculare. Ghidul AHA din 2022 notează că atât somnul prelungit, cât și redus, se asociază cu bolile coronariene. În plus, calitatea slabă a somnului este legată de sănătatea psihologică precară și de restul celor 7 elemente esențiale pentru sănătatea cardiovasculară.

Potrivit AHA, majoritatea adulților necesită 7-9 ore de somn în fiecare noapte. Copiii au nevoie de mai mult: 10-16 ore până la vârsta de 5 ani, incluzând somnul de prânz, respectiv 9-12 ore între vârstele 6 până la 12 ani, și 8-10 ore pentru adolescenții între 13 și 18 ani. Somnul adecvat promovează vindecarea, îmbunătățește funcția cognitivă și reduce riscul de boli cronice. Nu numai durata somnului, ci și calitatea somnului prezice în mod independent riscul unui eveniment cardiovascular. Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că schimbarea duratei somnului ajută la modificarea riscului cardiovascular.

„Noua recomandare privind durata somnului reflectă cele mai recente rezultate în materie de cercetare: somnul are impact asupra sănătății generale, iar persoanele cu modele de somn mai sănătoase gestionează mai eficient factorii care țin de stilul de viață, precum greutatea, tensiunea arterială sau riscul de diabet de tip 2. În plus, progresele obținute în modurile de cuantificare a duratei somnului, precum dispozitivele portabile, oferă acum oamenilor posibilitatea de a-și monitoriza acasă în mod facil și de rutină obiceiurile de somn.”, a declarat președintele AHA, Dr. Donald Lloyd-Jones.

somn AHA Life’s Essential 8
Asociația Americană a Inimii (AHA) a publicat noi recomandări privind factorii esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, incluzând pentru prima dată calitatea somnului printre cele opt elemente esențiale vieții.

Ghidul inițial descria cei șapte factori esențiali pentru sănătatea cardiovasculară drept slab, intermediar sau ideal. Însă utilizarea acestor încadrări, în defavoarea unui sistem continuu de punctare, a făcut ca ghidul AHA să fie mai puțin sensibil la schimbările produse în timp sau la diferențele dintre indivizi. Pentru a remedia acest lucru, AHA a dezvoltat o modalitate pentru a cuantifica nivelurile fiecărui factor de sănătate sau comportament pe o scară de la 0 la 100. Scorul mediu al celor opt componente de sănătate este apoi utilizat pentru a măsura sănătatea cardiovasculară generală.

În ceea ce privește dieta, actualizarea din 2022 se concentrează pe aportul de alimente integrale și pe modelele de alimentație sănătoasă. În plus, având în vedere diferențele culturale, noul ghid de sănătate cardiovasculară notează că există mai multe strategii diferite și modele diferite de alimentație, subliniind beneficiile dietei mediteraneene și DASH („Dietary Approaches to Stop Hypertension”), care s-a dovedit că reduc riscul de boală cardiovasculară.

O altă noutate este adăugarea hemoglobinei glicate alături de glicemie, deja inclusă în ghidul original, ceea ce oferă o măsură mai cuprinzătoare a sănătății cardiovasculare. HbA1c reflectă nivelurile de glucoză din sânge din ultimele 2-3 luni și se asociază cu risc crescut de boală cardiovasculară.

Ghidul AHA din 2010 recomanda utilizarea nivelurilor de colesterol total pentru evaluarea sănătății cardiovasculare, incluzând astfel HDL, LDL, VLDL și trigliceridele. Însă nivelurile crescute de HDL se asociază cu risc mai mic de boală cardiovasculară, în timp ce colesterolul non-HDL (LDL, VLDL, lioproteina a), se asociază cu risc crescut. „Life’s Essential 8” recomandă monitorizarea colesterolului non-HDL, în loc de colesterolul total.

Ghidul precedent includea doar fumatul de țigări drept indicator al sănătății cardiovasculare. Monitorizarea expunerii la nicotină a fost acum extinsă pentru a include țigările electronice și expunerea la fumat pasiv.

Pe lângă acești opt factori, noul ghid AHA subliniază rolul sănătății psihologice și al factorilor sociali în obținerea sănătății cardiovasculare. Stresul și depresia se asociază cu sănătate cardiovasculară precară. În schimb, sănătatea mentală optimă se asociază cu o bună sănătate cardiovasculară, iar factorii sociali, cum ar fi poziția socio-economică, nivelul de educație, locul de muncă, izolarea socială și accesul la asistență medicală pot avea, de asemenea, impact asupra sănătății cardiovasculare.

Citește și: