STUDIU. Dieta mediteraneană, posibil efect benefic asupra severității psoriazisului

  • Health literacy



Studiul observațional NutriNet-Sante a evidențiat un efect pozitiv al dietei de tip mediteranean asupra severității psoriazisului. Formele severe de boală au fost cu peste 20% mai puțin probabile la pacienții cu alimentație de tip mediteranean, comparativ cu pacienții cu alimentație diferită.

Programul NutriNet-Sante este un studiu observațional prospectiv lansat în Franța în anul 2009 și aflat în desfășurare, care urmărește evoluția a 35.735 de indivizi, dintre care 3.557 au fost diagnosticați cu psoriazis, iar 878 cu formă severă de boală. Studiul a adunat informații despre factori legați de stilul de viață și de starea de sănătate a subiecților pe baza unui chestionar online. Astfel, cercetătorii au notat obiceiurile alimentare ale pacienților cu psoriazis în funcție de cât de apropiate sunt de dieta mediteraneană.

abonare

După ce au exclus alți factori de risc pentru psoriazis, au descoperit că subiecții cu un scor crescut al aderenței la dieta de tip mediteranean au fost cu 22% mai puțin predispuși la forme severe de psoriazis față de cei a căror dietă a fost alta decât cea mediteraneană, respectiv cu 29% în cazul celor cu o dietă moderat mediteraneană.

Studiul nu a descoperit o asociere între dietă și debutul bolii, însă a evidențiat o relație între severitatea psoriazisului și o serie de alți factori precum: indicele de masă corporală, fumat, nivelul de activitate fizică, boală cardiacă, nivel crescut al trigliceridelor, hipertensiune arterială, diabet și depresie.

„Un studiu observațional precum acesta nu poate arăta dacă dieta mediteraneană determină o îmbunătățire sau există factori comuni care oferă beneficii persoanelor cu acest tip de alimentație. Alte studii au sugerat această conexiune, astfel încât studiul de față oferă o confirmare și ridică niște întrebări interesante și provocatoare. Chiar dacă se va dovedi că dieta mediteraneană poate îmbunătăți simptomele, aceasta nu va fi suficient de eficientă pentru a înlocui ansamblul de opțiuni terapeutice pe care le folosim momentan în tratamentul psoriazisului. Însă medicii ar putea să folosească asta ca pe o terapie adjuvantă”, a afirmat Dr. Jonathan Silverberg, profesor în cadrul catedrei de dermatologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago

Dieta mediteraneană este un tip de alimentație care constă în aportul crescut de fructe, legume, oleaginoase, cereale, pește, fructe de mare, consum moderat de vin și aport scăzut de produse lactate, carne. Dieta se asociază cu scăderea riscului cardiovascular, de boli metabolice, neoplazii, și oferă un grad de protecție față de bolile inflamatorii cronice.

Una dintre cele mai acceptate ipoteze asupra acestei asocieri este legată de cantitatea crescută în dietă a diverșilor compuși cu proprietăți antiinflamatorii, precum antioxidanți și polifenoli. În mod particular, s-a observat scăderea factorilor de risc pentru majoritatea bolilor inflamatorii cronice în cazul aportului crescut de acizi grași mononesaturați găsiți în cantitate mare în uleiul de măsline extravirgin.

Piramida dietei mediteraneene
sursa foto – National Health Corps Pittsburgh

Psoriazisul este o boală dermatologică inflamatorie cronică care afectează 2-4% din populație și se manifestă prin plăci eritemato-scuamoase (pete roșii acoperite de scuame) prezente de obicei în zona coatelor, genunchilor şi scalpului. Cauzele apariției bolii nu sunt cunoscute în totalitate, dar au fost identificați o serie de factori de risc, precum istoricul familial și factorii de mediu: dietă, fumat, stres, obezitate, consum de alcool.

Psoriazisul evoluează în pusee de activitate determinate de un factor declanșator și episoade de remisiune. Există numeroase tratamente eficiente disponibile, însă acestea nu vindecă boala, ci au ca scop mărirea intervalului între episoadele de recurență, cu absența leziunilor. Psoriazisul reprezintă o problemă de sănătate publică, cu impact negativ asupra calității vieții și a integrării sociale a pacienților. Din acest motiv, acționarea asupra factorilor modificabili (dietă, activitate fizică etc.) și modularea răspunsului inflamator sistemic sunt ținte importante ale abordării terapeutice globale a pacienților cu psoriazis.

Citește și: