#CES2020. Primul ghid oficial: când, cum și în ce scop medical trebuie folosite ceasurile și brățările inteligente?

  • Health literacy
  • Medicina digitală
  • Prevenție



Odată cu apariția primului telefon inteligent, cu mai bine de 10 ani în urmă, ritmul în care au apărut inovațiile în acest domeniu a crescut exponențial de la an la an. De la împărtășirea facilă a propriilor creații cu ceilalți consumatori, până la tranzacțiile bancare ultra-rapide, telefoanele inteligente si aplicațiile lor au revoluționat industrii întregi .

Noul trend – pe măsură ce smartphone-ul în sine nu mai apare ca fiind revoluționar în ochii noilor generații – este reprezentat de tehnologiile digitale ușor de purtat pentru monitorizarea sănătății, care includ dispozitive și aplicații de înregistrare a activității fizice sau de realitate virtuală, ceasuri și ochelari inteligenți. Această industrie a devenit una dintre cele mai rapide din punctul de vedere al apariției de noi tehnologii de la an la an.

abonare

În acest context, Asociatia Consumatorilor de Tehnologie (Consumer Technology Association) și Societatea Heart Rhythm (HRS) au creat și lansat un ghid de sănătate digitală, singurul de acest fel lansat până acum, care recomandă cele mai bune practici pentru utilizarea wearables în gestionarea sănătății personale, inclusiv detectarea și monitorizarea biometriei cardiovasculare.

Wearables (cunoscute și ca fashion technology / tech togs / fashion electronics) sunt tehnologii digitale inteligente, ușor de purtat, care se integrează perfect în ținuta de zi cu zi și monitorizează diferiți parametri de sănătate.

Lucrarea a fost prezentată în cadrul CES 2020, cel mai influent eveniment tehnologic din lume. Ghidul pune accentul pe oferirea de informații cu privire la înțelegerea dispozitivelor și gestionarea datelor personale de sănătate pe care acestea le înregistrează, către persoanele care utilizează astfel de tehnologii.

„Colaborarea dintre HRS și CTA este oportună și importantă atât pentru consumatori, cât și pentru medicii clinicieni. Prevalența bolilor cronice este în creștere, iar tehnologiile care pot fi purtate îi ajută pe oameni să își monitorizeze sănătatea pentru un diagnostic precoce și o mai bună gestionare a condiției fizice. În plus, acestea oferă utilizatorului informații care încurajează un stil de viață mai sănătos”, a spus Dr. Andrea Russo, președinte HRS.

Informații text privind tehnologiile wearable
5 sfaturi oferite în Guidance for Wearable Health Solutions pentru consumatori

„Sănătatea digitală schimbă viața în mai bine – oferind îngrijiri mai personalizate, rezultate mai bune și scăzând costurile. Soluțiile purtabile reprezintă unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere tehnologică, iar pe măsură ce mai mulți consumatori stochează informații despre sănătatea personală, un document de îndrumare creat de ambele industrii (tehnologică și de sănătate) este mai important ca niciodată pentru a oferi claritate asupra potențialelor beneficii pentru sănătate și stil de viață”, a spus Rene Quashie, vice-președinte de sănătate digitală, CTA.

Dezvoltat și revizuit de medici, avocați ai pacienților, companii de tehnologie și organizații de servicii de sănătate, CTA și HRS au creat acest ghid pentru a răspunde la întrebări comune ale consumatorilor care dețin astfel de tehnologii în prezent – sau doresc să dețină.

Iată câteva dintre aceste întrebări și răspunsurile oferite în ghid:

Am tehnologia; cât de des ar trebui să-mi verific ritmul cardiac?

Este important să ne amintim că majoritatea oamenilor nu trebuie să își monitorizeze continuu ritmul cardiac din motive clinice și nici nu au activitate fizică constantă. Majoritatea tehnologiilor de acest fel sunt potrivite în primul rând pentru fitness (exercițiu fizic) și wellness (starea de bine generală). În al doilea rând, acestea nu înlocuiesc dispozitivele medicale prescrise de un medic. De exemplu, medicul dumneavoastră s-ar putea să vă ofere un dispozitiv de monitorizare al tensiunii arteriale timp de 24 de ore sau un dispozitiv de monitorizare EKG pe care să îl purtați mai multe zile.

Ce înseamnă un ritm cardiac ridicat?

Multe dispozitive purtabile pot detecta și înregistra ritmul cardiac pentru dvs. și pot ajuta la identificarea anormalităților în timp. Ritmul cardiac poate fi ridicat sau scăzut din mai multe motive. De exemplu, dacă sunteți răcit sau aveți febră, este posibil să observați o creștere a ritmului cardiac. Schimbările bruște ale ritmului cardiac sau apariția unei porțiuni de ritm cardiac neregulat pe unele ceasuri inteligente pot semnala într-adevăr un ritm cardiac anormal. Trebuie să vă adresați medicului dacă observați modificări în ceea ce vă privește.

Ce fac cu datele?

Majoritatea dispozitivelor vin cu o aplicație mobilă care colectează și urmărește datele pentru dvs. Aceste aplicații vă vor ajuta să înțelegeți ce înseamnă datele și să le urmăriți în timp. Dacă observați schimbări semnificative de-a lungul timpului sau repetarea evenimentelor, este posibil să aveți probleme de sănătate. Colectarea de date de-a lungul timpului îl va ajuta pe medicul dvs. să înțeleagă ce se întâmplă și să decidă asupra cursului de acțiune, dacă este cazul.

Dr. Nassir Marrouche, autorul principal al ghidului, a adăugat: „În acest document ne-am propus să evidențiem această nouă intersecție între tehnologia de consum și sănătate. Vrem ca oamenii să fie conștienți de ce au de oferit aceste articole de purtat, cum pot crește cunoștiințele despre sănătatea cuiva, dar și de modul în care clinicienii sunt optimiști cu privire la informațiile pe care le pot aduce datele dispozitivelor purtabile”.

Conform unei statistici din 2016, prezentată în document, consumatorii de astfel de tehnologii și-ar dori să urmărească pe viitor:

  • 55% tensiunea arterială, iar jumătate dintre acești 55% și-ar dori să își monitorizeze și nivelul de stres;
  • 49% și-ar dori să își monitorizeze sănătatea inimii;
  • 33% și-ar dori să își monitorizeze nivelul glicemic din sânge.

Două treimi dintre utilizatori consideră că aceste tehnologii le-au influențat în mod pozitiv sănătatea și activitatea. Însă există o diferență între percepția utilizatorilor și datele rezultate în urma cercetărilor: unele studii arată că dispozitivele purtabile fitness nu duc la pierderea în greutate, la reducerea colesterolului sau a tensiunii arteriale, la mai puține cazuri de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, ori la o viață mai lungă. Dar premisa de bază rămâne și se manifestă puternic printre medicii clinicieni: pacienții mai bine informați și conștienți pot avea rezultate mai bune din punct de vedere al sănătății.

O altă problemă adresată în ghid este securitatea datelor înregistrate cu ajutorul dispozitivelor. Deși există o legislație în vigoare, aceasta are nevoie de actualizări continue, datorită ritmului accelerat în care această industrie evoluează. Documentul notează că numeroase organisme de reglementare, precum Food and Drug Administration sunt implicate în securitatea datelor colectate cu ajutorul acestor tehnologii.

Citește și: