STUDIU. Somnul profund noaptea îmbunătățește controlul glicemic a doua zi și scade riscul de diabet zaharat de tip 2

  • Prevenție



Calitatea somnului este unul dintre cei 8 factori esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, conform noului ghid AHA. Dar ar putea fi unul dintre factorii esențiali și pentru sănătatea metabolică și, prin urmare, să influențeze riscul de diabet? Cu siguranță. Studii anterioare au arătat că o calitate scăzută a somnului, inclusiv prea mult somn, crește riscul de diabet zaharat prin dereglarea controlului glicemic și rezistenței la insulină, însă dincolo de ritmul circadian, mecanismele nu erau pe deplin înțelese.

Un studiu realizat de Universitatea California – Berkeley, publicat în Cell Reports Medicine, arată că un somn de calitate, măsurat prin undele cerebrale asociate somnului profund, fără mișcarea globilor oculari (non-rapid eye movement -non-NREM), determină îmbunătățirea controlului glicemic a doua zi, prin scăderea rezistenței la insulină.

abonare

Conform specialiștilor, rezultatele sunt deosebit de importante pentru controlul diabetului zaharat de tip 2, deoarece somnul este un factor de risc modificabil, iar intervențiile asupra acestui factor se pot traduce în beneficii terapeutice directe, non-invazive.

„Aceste unde cerebrale sincronizate acționează ca un deget care dă un impuls primei piese de domino pentru a iniția o reacție în lanț asociată, de la creier, către inimă, și apoi către exterior, modificând reglarea zahărului din sânge. În special, combinația a două tipuri de unde cerebrale, numite fusuri de somn (apar în prima fază a somnului) și unde lente, prezice o creștere a sensibilității corpului la hormonul numit insulină, ceea ce, în consecință, reduce în mod benefic nivelul de glucoză din sânge”, a explicat, în comunicatul de presă, Dr. Matthew Walker, profesor de neuroștiințe și psihologie la UC Berkeley și autor principal.

Mai mult, rezultatele ar putea contribui la stabilirea calității somnului din noaptea precedentă ca marker al nivelului glicemic de-a doua zi și a nevoii unei persoane de insulină. Monitorizarea calității somnului este facilitată în prezent prin dispozitive de tip wearable, precum brățările fitness.

Peste 600 de persoane au fost examinate în studiu pentru a evalua relația dintre cele două unde cerebrale și predicția controlului glicemic de a doua zi.

„În timpul somnului nocturn, în activitatea electrică statică de la nivelul creierului, se formează asocieri conectate, astfel încât undele cerebrale din somnul profund transmit o recalibrare și calmare a sistemului nervos în ziua următoare. Acest efect de liniștire asociat este legat apoi de o reactivare a sensibilității corpului la insulină, ceea ce duce la un control mai eficient al zahărului din sânge în ziua următoare”, a declarat Prof. Walker.

Citește și: