STUDIU. Dispozitivele wearables, eficiente în screeningul persoanelor la risc de fibrilație atrială și insuficiență cardiacă

  • Medicina digitală



Smartwatch-urile și dispozitivele wearable care beneficiază de funcția de înregistrare a electrocardiogramelor pot interveni în screeningul persoanelor aflate la risc înalt de a dezvolta aritmii sau insuficiență cardiacă. Rezultatele provin dintr-un studiu publicat în The European Heart Journal – Digital Health care a analizat înregistrări EKG de 15 secunde, cu o singură derivație, provenite de la peste 83.000 de participanți. În rândul persoanelor care prezentau bătăi ectopice în acel interval de timp, s-a observat un risc dublu de a dezvolta fibrilație atrială sau insuficiență cardiacă în următorii 10 ani.

Identificarea timpurie a celor aflați la risc cardiovascular înalt permite intervenții medicale precoce și eficiente, administrarea tratamentului cât mai devreme, precum și prevenirea evenimentelor majore care pot pune în pericol sănătatea. În ultimii ani apar din ce în ce mai multe dovezi cu privire la potențialul utilizării dispozitivelor wearable în screeningul cardiovascular. Nu doar că sunt cost-eficiente și accesibile unui segment mare de populație, ci au un nivel ridicat de acuratețe și asigură citiri în timp real, indiferent de locul sau contextul în care se află utilizatorul.

abonare

Dacă sunt izolate, palpitațiile nu reprezintă un pericol, însă cu cât se manifestă mai des sau pe perioade lungi de timp acestea pot fi asociate cu diferite afecțiuni medicale (aritmii, insuficiență cardiacă). Conform autorilor studiului, pentru o persoană care înregistrează o bătaie ectopică la fiecare 15s, pe durata unei întregi zile numărul acestor bătăi ar ajunge la 5.760, moment în care riscul cardiovascular ar fi crescut.

STUDIU. Dispozitivele wearables, eficiente în screeningul persoanelor la risc de fibrilație atrială și insuficiență cardiacă
Sursă imagine: freepik.com

„Cercetarea sugerează faptul că EKG-urile provenite de la dispozitivele wearable disponibile pe piață pot ajuta la detectarea și prevenirea unor afecțiuni cardiovasculare. Următorul pas ar fi investigarea modului în care screeningul cu ajutorul acestor dispozitive ar funcționa cel mai bine în practică. Un astfel de screening poate fi combinat cu utilizarea inteligenței artificiale și a altor instrumente digitale pentru o evaluare mai precisă a riscului cardiovascular în populație” – afirmă Dr. Michele Orini, autor principal al studiului, UCL Institute of Cardiovascular Science.

Studiul a presupus analiza unor EKG-uri de 15 secunde, cu o singură derivație, provenite de la peste 83.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani. Pentru identificarea cazurilor în care s-au întâlnit bătăi ectopice, electrocardiogramele au fost analizate cu ajutorul unui instrument digital bazat pe machine learning, însă au fost verificate și de doi experți. Bătăile ectopice ale inimii au fost apoi clasificate fie drept contracții ventriculare premature (extrasistole ventriculare), fie drept contracții atriale premature (extrasistolele atriale).

Inițial au fost analizate datele provenind de la 54.016 de participanți ai proiectului UK Biobank, a căror medie de vârstă a fost 58 de ani. După efectuarea EKG-ului, starea de sănătate a acestora a fost monitorizată pentru o perioadă medie de 11,5 ani. Ulterior au fost analizate și date provenind de la 29.324 de participanți a căror medie de vârstă a fost de 64 de ani și care au fost monitorizați timp de 3,5 ani. Rezultatele studiului au scos în evidență asocierea dintre contracțiile ventriculare premature și dublarea riscului de insuficiență cardiacă, precum și asocierea dintre contracțiile atriale premature și dublarea riscului de fibrilație atrială.

Screeningul aritmiilor cu ajutorul dispozitivelor digitale precum smartwatchuri, brățări fitness sau chiar telefoane mobile nu este o noutate. Știința aduce constant dovezi care subliniază beneficiile pe care le propune utilizarea instrumentelor digitale în identificarea persoanelor la risc cardiovascular. În 2022 chiar a fost publicat ghidul EHRA, un document de poziție care vizează o serie de recomandări pentru utilizarea dispozitivelor digitale pentru detectarea și managementul aritmiilor în practica medicală. Tot în urmă cu un an, în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie a fost prezentat un studiu care demonstra avantajele screeningului fibrilației atriale cu ajutorul telefonului mobil. Conform lucrării, un astfel de screening pentru FA poate dubla ratele de diagnosticare și tratament în rândul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, comparativ cu metodele de screening tradiționale.

Citește și: