Ghid EHRA: Recomandări pentru utilizarea dispozitivelor digitale pentru detectarea și managementul aritmiilor în practica medicală

  • Medicina digitală



Există în prezent numeroase dispozitive digitale aprobate de către autoritățile de reglementare, folosite pentru monitorizarea ritmului și frecvenței cardiace, care pot indica prezența aritmiilor. Cu toate acestea, nu există ghiduri universale care să abordeze modul în care astfel de dispozitive ar trebui folosite în context clinic pentru a atinge maximul de eficiență.

În acest sens, a fost publicat un document de poziție în EP Europace, jurnal al Societății Europene de Cardiologie, care servește drept ghid practic pentru utilizarea dispozitivelor digitale în depistarea, monitorizarea și managementul aritmiilor. Documentul include aspecte legate de: tehnologiile aprobate de către Comisia Europeană, modul în care astfel de tehnologii sunt aplicate în rândul atleților profesioniști, nevoia screening-ului pentru fibrilația atrială, strategii de implicare a pacienților în utilizarea acestor dispozitive, ce pacienți ar trebui să utilizeze un anumit tip de dispozitive de monitorizare.

abonare

„Acesta este primul ghid practic pentru medici care prezintă modul în care ar trebui utilizate dispozitivele de monitorizare a ritmului și frecvenței cardiace. Înainte de a utiliza o anumită tehnologie, pacienții trebuie să discute cu doctorul și să ajungă la un acord cu privire la ce dispozitiv vor folosi, pentru cât timp și ce anume să facă în momentul în care dispozitivul afișează o atenționare. Documentul clarifică ce tip de tehnologie trebuie utilizată și în ce caz, fiind un mare pas înainte către servicii de sănătate echitabile” – afirmă autoarea studiului Dr. Emma Svennberg, Karolinska Institute, Suedia. 

Document de poziție: cum ar trebui folosite dispozitivele digitale pentru detectarea și managementul aritmiilor

În funcție de tehnologia pe care o utilizează, dispozitivele digitale de monitorizare și identificare a tulburarilor de ritm cardiac se împart în două categorii: dispozitive pe bază de electrocardiogramă (EKG) și dispozitive non-EKG, inclusiv dispozitivele pe bază de fotopletismografie (PPG). Dispozitivele din prima categorie, cele care folosesc electrocardiograma, pot avea caracter diagnostic, însă cele care utilizează tehnologia PPG nu. Dacă este identificată o tulburare de ritm cardiac cu ajutorul unui dispozitiv pe bază de PPG, atunci sunt necesare teste adiționale pentru a putea pune un diagnostic.

Conform ghidului practic, utilizarea unui astfel de dispozitiv în context clinic ar trebui aleasă în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte, ținându-se cont de frecvența simptomelor, durata monitorizării, infrastructura locală și preferințele utilizatorului. Mai mult decât atât, fiecare pacient trebuie să fie informat cu privire la modul în care ar trebui să răspundă feedback-ului venit din partea dispozitivului pe care îl folosește – dacă ar trebui să se prezinte de urgență la spital sau dacă situația mai poate aștepta până la următoarea vizită medicală de rutină.

Tipuri de dispozitive digitale utilizate pentru monitorizarea ritmului cardiac
Sursă imagine: E. Svennberg et al., „How to use digital devices to detect and manage arrhythmias: an EHRA practical guide”, 2022

„Dacă un pacient prezintă aritmie doar de două ori pe an, este destul de complicat ca acest lucru să fie detectat la o vizită medicală de rutină. Astfel de dispozitive digitale de monitorizare pot ajuta la documentarea acestor evenimente și la asistarea specialiștilor în punerea unui diagnostic” – continuă Dr. Svennberg.

Autorii ghidului insistă pe screening-ul persoanelor cu vârsta de peste 75 de ani, și a celor cu vârsta de peste 65 de ani dacă prezintă caracteristici specifice, precum tensiune arterială ridicată sau afecțiuni cardiovasculare, care i-ar putea predispune la un accident vascular cerebral.

Documentul acoperă dispozitive digitale precum: patch-uri ECG, dispozitive purtabile (wearables), diverse benzi care se prind pe mână, inele, căști și multe alte dispozitive bazate pe senzori care depistează iregularități în ritmul cardiac. Exemple de dispozitive pentru monitorizarea ritmului cardiac aprobate de Comisia Europeană sau Food and Drug Administration, sau care sunt încă în studii: Fitbit Sense, Apple Watch, Stetoscopul Duo, Kardia Mobile, Simple Sense, Pandantiv EKG, Plasture EKG.

Consensuri și recomandări extrase din documentul de poziție

  • Tulburările de ritm cardiac identificate cu ajutorul dispozitivelor digitale ar trebui evaluate de către o echipă medicală care să includă un specialist în aritmii sau un cardiolog.
  • Corelarea simptome-ritm cardiac pentru diagnosticul aritmiilor simptomatice poate fi realizată cu ajutorul dispozitivelor digitale bazate pe EKG.
  • În cazul aritmiilor paroxistice, se pot utiliza dispozitive digitale bazate pe EKG în înregistrarea evenimentelor, pentru documentarea și diagnosticul aritmiilor.
  • Pentru diagnosticarea aritmiilor este preferabilă utilizarea unui dispozitiv digital bazat pe EKG, decât a unuia bazat pe PPG.
  • Screening-ul sistematic este benefic în depistarea fibrilației atriale la pacienți cu vârsta mai mare de 75 de ani.
  • Atât dispozitivele bazate pe EKG cât și cele bazate pe PPG sunt de preferat în fața palpării manuale a pulsului.
  • Pentru screening-ul sistematic al fibrilației atriale pot fi utilizate atât dispozitive bazate pe EKG cât și pe PPG.
  • Dacă monitorizarea cu un dispozitiv PPG indică existența fibrilației atriale se recomandă confirmarea diagnosticului printr-o metodă bazată pe EKG.
  • Dacă este diagnosticată FA în timpul unui screening, medicul trebuie să informeze pacientul cu privire la metodele de tratament și managementul factorilor de risc.
  • Dacă un dispozitiv digital indică o citire anormală după începerea tratamentului antiaritmic, este necesară realizarea promptă a unui EKG cu 12 derivații.

Odată cu apariția pandemiei COVID-19 din ultimii doi ani, nevoia utilizării tehnologiei și dispozitivelor medicale digitale în medicină a fost accentuată. În acest sens, Observatorul European pentru Sisteme și Politici de Sănătate a publicat un document care analizează utilizarea instrumentelor digitale destinate sănătății înainte și în timpul pandemiei COVID-19, precum și importanța utilizării acestora inclusiv după încetarea pandemiei.

Fibrilația atrială (FA) este cel mai întâlnit tip de aritmie, estimările arătând că până în anul 2060, la nivel European, aproximativ 17,9 milioane de oameni vor fi diagnosticați cu această condiție. În cazul în care afecțiunea nu este ținută sub control, o complicație majoră la care pot ajunge pacienții cu FA este accidentul vascular cerebral. Aproximativ o treime din pacienții cu fibrilație atrială nu prezintă simptome, iar diagnosticul timpuriu permite oferirea tratamentului potrivit pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral. Monitorizarea ritmului cardiac utilizând dispozitive digitale este o modalitate eficientă de a detecta aritmiile asimptomatice tratabile. 

Citește și: