NICE recomandă utilizarea EKG-ului portabil KardiaMobile în rândul pacienților cu fibrilație atrială paroxistică

  • Medicina digitalăFibrilația atrială (FA) este cel mai comun tip de aritmie, afectând aproximativ 37,6 milioane de persoane la nivel mondial, cauzând în 2017 peste 287.000 de decese. FA paroxistică apare atunci când simptomele FA, precum palpitațiile, sunt intermitente și încetează de la sine într-un timp de 7 zile din momentul apariției.

Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) din UK, recomandă utilizarea la nivelul Sistemului Național de Sănătate (NHS) a dispozitivului KardiaMobile în cazul persoanelor cu fibrilație atrială paroxistică. Acesta este primul și singurul astfel de dispozitiv recomandat de NICE, decizia fiind luată pe baza datelor provenite din 27 de studii care i-au analizat eficacitatea și cost-eficiența la nivelul sistemului de sănătate. Datele au demonstrat o eficacitate de 5 ori mai mare a KardiaMobile, comparativ cu alte teste standard de monitorizare EKG.

abonare

Având la dispoziție KardiaMobile, persoanele din Anglia și Țara Galilor vor avea acces la un sistem de monitorizare a ritmului cardiac în orice moment al zilei și în orice loc. Dispozitivul, conectat la aplicația mobilă Kardia app, poate fi prescris de către medic în momentul în care o persoană experimentează iregularități ale ritmului cardiac la o perioadă de timp mai mare de 24 de ore una de alta. Ulterior, toate interpretările înregistrărilor EKG realizate de către dispozitiv trebuie verificate de către medic și utilizate drept suport decizional.

„Ratele de diagnostic ale fibrilației atriale pe teritoriul UK, înainte de pandemie, erau deja mult prea scăzute. Odată cu dificultățile apărute în accesul la îngrijire medicală și cu creșterea timpului de așteptare, ratele de diagnostic ale FA au scăzut și mai mult, lăsând mii de oameni la risc de a dezvolta complicații cardiovasculare care le pot pune viața în pericol. Recomandarea făcută de NICE este un pas uriaș înainte pentru serviciile cardiovasculare” – afirmă Prof. Matt Reed, Profesor RCEM, Consultant, NRS Fellow in Emergency Medicine, NHS Lothian.

KardiaMobile, dispozitiv dezvoltat de compania AliveCor, este un EKG personal, portabil și ușor de utilizat, care oferă o acuratețe ridicată în monitorizarea ritmului cardiac. Spre deosebire de metodele standard de monitorizare a ritmului cardiac, KardiaMobile poate fi utilizat oricând și oriunde. Obținerea unei înregistrări presupune plasarea de către utilizator a câte două degete de la fiecare mână deasupra celor doi electrozi, după cum poate fi observat mai jos. Înregistrarea durează 30 de secunde, iar după această perioadă aplicația mobilă va interpreta rezultatele.

NICE recomanda KardiaMobile EKG portabil pacienti FA paroxistica

Dispozitivul KardiaMobile este aprobat de către Food and Drug Administration pentru depistarea fibrilației atriale, tahicardiei și bradicardiei. În același timp, dispozitivul poate depista și ritmul cardiac normal. KardiaMobile este cel mai validat dispozitiv personal de monitorizare EKG din punct de vedere clinic.

„Multe persoane experimentează diverse simptome, însă nu realizează că este posibil să aibă o iregularitate a ritmului cardiac, precum FA. Dacă nu apelează la opinia unui specialist atunci sunt expuși la un risc mult mai mare de accident vascular cerebral asociat FA. KardiaMobile poate fi utilizat pentru monitorizarea ritmului cardiac al unei persoane la orice moment la zilei, chiar dacă persoana respectivă prezintă sau nu simptome ale fibrilației atriale” – afirmă Trudie Lobban, MBE, Fondator și Trustee al Arrhythmia Alliance & AF Association.

În 2019, FDA a aprobat și KardiaMobile 6L, primul dispozitiv EKG portabil cu 6 derivații, disponibil la nivel mondial, destinat depistării ritmului cardiac anormal. Doi ani mai târziu, în 2021, KardiaMobile 6L primește aprobare și pentru măsurarea intervalului QT, un indicator important al sănătății cardiovasculare. În prezent, KardiaMobile 6L poate detecta instant dintr-un EKG fibrilația atrială, bradicardia, tahicardia, ritmul sinusal ectopic, ritmul sinusal cu contracții ventriculare premature, ritmul sinusal cu complex QRS larg și ritmul sinusal normal.

Tot în încercarea de a veni în ajutorul pacienților cu fibrilație atrială și al medicilor, AliveCor a dezvoltat Kardia Band, un mic dispozitiv medical sub forma unui electrod care se atașează brățării ceasului inteligent Apple, permițând efectuarea unui EKG în mod continuu și discret, prin simpla lui atingere. Dispozitivul a primit aprobarea Food and Drug Administration în 2017.

Citește și: