FDA aprobă Kardiaband, primul device medical utilizat împreună cu Apple Watch pentru obținerea unui EKG

  • Medicina digitalăFood and Drug Administration (FDA) a aprobat utilizarea dispozitivului EKG Kardiaband, al companiei AliveCor, drept prim device medical folosit ca accesoriu pentru Apple Watch. Acesta se prezintă sub forma unui electrod atașat brățării ceasului inteligent, care permite efectuarea unui EKG în mod continuu și discret, prin simpla lui atingere.

În acest mod, utilizatorii ceasului inteligent Apple vor putea fi capabili să își înregistreze electrocardiograma într-un timp foarte scurt. Alături de Kardiaband, AliveCor introduce și software-ul SmartRythm bazat pe inteligență artificială, cu scopul de a monitoriza și detecta modificările ritmul cardiac, în timpul efectuării EKG-ului. În cazul în care sunt detectate astfel de modificări, smartwatch-ul va notifica persoana în cauză, pentru a se adresa unui medic.

abonare

”Acesta este un device medical. Nu este o jucărie care îți spune că inima ta pare să bată în mod neregulat. Acesta este un device aprobat de FDA.” – afirmă Vic Gundotra, CEO AliveCor

Până în acest moment, pentru detectarea ritmului anormal al inimii și fibrilației atriale, AliveCor propunea device-ul KardiaMobile. Acesta presupune atașarea a doi electrozi pe spatele smartphone-ului și conectarea acestora la o aplicație de monitorizare. Spre deosebire de Kardiaband, utilizarea KardiaMobile este mai incomodă, din simplul motiv că persoana trebuie să țină telefonul cu două mâini (corespunzător fiecărui electrod) și să aștepte 30 de secunde pentru o citire completă.

Utilizarea Kardiaband poate juca un rol foarte important în prevenția atacului vascular cerebral, prin depistarea timpurile a fibrilației atriale (urmată de prescrierea, de către medic, a unui tratament anticoagulant).

Odată cu lansarea smartwatch-ului Apple Watch Series 3, a fost afirmată dorința companiei Apple de a se implica activ în asistența medicală primară. Despre această inițiativă se pot găsi mai multe detalii aici. În acest scop au fost debutate numeroase studii care să califice Apple Watch S3 drept device medical utilizat pentru screening-ul diferitelor afecțiuni.

S-au realizat și se realizează în continuare numeroase studii care urmăresc senzorul integrat în Apple Watch pentru detecția ritmului anormal al inimii. „Apple Heart Study” este unul dintre principalele studii care urmăresc rigurozitatea acestui senzor și capacitatea smartwatch-ului în analiza și preluarea datelor, în scopul detectării fibrilației atriale. Mai multe date despre acest studiu pot fi citite aici.

De asemenea, compania Cardiogram a dezvoltat recent tehnologia DeepHeart, bazată tot pe inteligență artificială, care face ceasurile inteligente capabile să depisteze apneea din timpul somnului, hipertensiunea și diabetul cu o acuratețe foarte mare. Detalii despre DeepHeart pot fi citite aici.

Alte articole relevante:

Oscilația tensiunii arteriale crește riscul de AVC la pacienții cu fibrilație atrială

Ablația, mai eficientă decât antiaritmicele în creșterea calității vieții pacienților cu fibrilație atrială