#ESCCongress. STUDIU: Auto-testarea EKG la domiciliu crește rata diagnosticării fibrilației atriale și previne AVC

  • Medicina digitală



Monitorizarea EKG la domiciliu crește șansele de diagnosticare precoce a fibrilației atriale și reduce riscul de accident vascular cerebral, conform studiului REHEARSE-AF, prezentat în cadrul #ESCCongress.

Fibrilația atrială (FA) este responsabilă pentru o treime din totalul accidentelor vasculare cerebrale (AVC). FA poate duce la formarea cheagurilor de sânge în inimă, care se desprind și ajung la creier, cauzând un AVC sau un accident ischemic tranzitor. În peste 25% dintre cazuri, FA nu este descoperită decât după un AVC, deoarece pacientul nu manifestă simptome.

abonare

„Accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilația atrială sunt mai severe și au o rată a mortalității mai mare decât celelalte. Dovezile arată că identificarea FA înainte să apară simptome și tratarea pacienților cu anticoagulante orale și alte terapii pot reduce drastic riscul de AVC, dizabilitate și moarte” – Prof. Julian Halcox, cercetător șef în cadrul studiului REHEARSE-AF, Școala Medicală Universitară Swansea, Regatul Unit.

Studiul REHEARSE-AF și-a propus să verifice dacă, oferind pacienților posibilitatea să-și înregistreze EKG-ul la domiciliu, vor fi descoperite mai multe cazuri de FA decât prin vizita de rutină la medic. Studiul a inclus 1.003 participanți, cu vârste de peste 65 de ani, cu risc de AVC, care nu se aflau sub tratament cu anticoagulante și nu au fost niciodată diagnosticați cu FA. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri: grupul de intervenție și cel de control.

Dispozitivut AliveCor Kardia Mobile, conectat la un smartphone

Membrii grupului de intervenție au fost instruiți să folosească dispozitivul AliveCor Kardia Mobile (în imagine) pentru a-și înregistra ritmul cardiac de două ori pe săptămână. Aparatul a fost conectat la un iPod cu acces la WiFi, care a trimis datele pentru a fi interpretate de medici specialiști. Procedura a durat doar 2-3 minute și a oferit medicilor o secvență de 30 de secunde pe care să o analizeze. În cazul în care înregistrările trimise au indicat FA sau alte anomalii, pacienții au fost chemați la un control medical.

Pe de altă parte, pacienții din cel de-al doilea grup au mers la medic pentru controlul de rutină, unde au beneficiat de analiza EKG.

După 12 luni de studiu, 19 pacienți din grupul de intervenție au fost diagnosticați cu FA. Doar 5 pacienți din grupul de control au primit același diagnostic, deși factorul de risc a fost similar. În plus, dispozitivul AliveCor Kardia Mobile s-a dovedit a fi sigur și eficient din punct de vedere al costurilor. Doar 2% dintre analizele trimise către medici nu au putut fi interpretate, iar costul unui diagnostic a fost în jur de 8 lire. De asemenea, majoritatea pacienților din grupul de intervenție s-au simțit mai relaxați monitorizându-și singuri ritmul cardiac, în comparație cu cei din grupul de control.

Rezultatele studiului REHEARSE-AF.
iECG=grupul de intervenție
RC=grupul de control

„Pacienții din grupul de intervenție au avut șanse de patru ori mai mari să fie diagnosticați cu fibrilație atrială. Studiul nostru sugerează că monitorizarea EKG efectuată de pacient are potențialul să reducă numărul de AVC prin diagnostic precoce și tratament cu anticoagulante orale” – Prof. Halcox.

Alte articole relevante:

Ablația, mai eficientă decât aritmicele în creșterea calității vieții pacienților cu fibrilație atrială

Oscilația tensiunii arteriale crește riscul de AVC la pacienții cu fibrilație atrială

Educația cu privire la fibrilația atrială crește aderența la tratament

Apixaban scade riscul de AVC la pacienții cu fibrilație atrială

Spironolactona mai eficientă decât medicamentele noi în tratarea hipertensiunii rezistente