#ESCCongress: Apixaban scade riscul de accident vascular cerebral la pacienții cu fibrilație atrială, tratați prin cardioversie

  • Cardiologie



Studiul EMANATE, prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie, demonstrează că apixabanul este eficient în prevenirea accidentului vascular cerebral, în urma procedurii de cardioversie pentru fibrilație atrială, fără să crească semnificativ riscul de hemoragii.

Acest studiu a comparat două grupuri de pacienți. Au fost incluși pacienți cu fibrilație atrială non-valvulară cu debut recent, care au ales să fie tratați prin cardioversie, și care nu au mai primit tratament anticoagulant de-a lungul vieții. Primul grup a primit tratamentul anticoagulant standard cu warfarină și heparină, iar al doilea grup a primit apixaban astfel:

abonare
  • 5 mg oral de două ori pe zi;
  • 2,5 mg oral de două ori pe zi, în cazul vârstei ≥80 ani, greutății ≤60 kg, sau creatininei serice ≥1.5 mg/dL;
  • O doză de încărcare de 10 mg și, respectiv, 5 mg, în cazul unei cardioversii imediate.

Rezultatele au fost următoarele:

  • 1.500 de pacienți, urmăriți timp de 30 sau de 90 de zile;
  • Pacienții tratați cu apixaban nu au suferit niciun accident vascular cerebral;
  • Pacienții tratați cu warfarină/heparină au suferit 6 accidente vasculare cerebrale;
  • Pacienții tratați cu apixaban au suferit 3 hemoragii majore și 11 hemoragii non-majore, față de 6 și 13 în cazul terapiei combinate warfarină/heparină.

Autorul studiului, Prof. Michael Ezekowitz, profesor de medicină la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia și medic cardiolog la Spitalul Bryn Mawr, afirmă: “La pacienții cu fibrilație atrială ce urmează a fi tratați prin cardioversie, apixaban cu sau fără doză de încărcare s-a dovedit sigur în utilizare. Au fost înregistrate mai puține evenimente hemoragice și mai puține accidente vasculare cerebrale decât la terapia anticoagulantă convențională. Considerăm că practica clinică va reflecta aceste rezultate pozitive.

Fibrilația atrială este cea mai frecvent întâlnită aritmie cardiacă și este însoțită de un risc de 5 ori mai mare de accident vascular cerebral. De aceea este esențială administrarea de anticoagulante în tratamentul prin cardioversie, pentru a împiedica eventualele cheaguri formate în atrii să migreze în circulația cerebrală. Apixabanul acționează la nivelul cascadei coagulării prin inhibarea factorului X.

Alte articole de interes de la #ESCCONGRESS:

Despre ghidurile de diagnostic și tratament publicate cu ocazia Congresului de către Societatea Europeană de Cardiologie, puteți citi aici.

Puteți afla mai multe detalii despre efectele antiagregantului Brilinta asupra mortalității post-infarct miocardic accesând acest link.

Despre studii care arată că subponderalitatea și sexul feminin sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare – aici.

Despre cum scade consumul de cafea riscul de deces prematur, aici.

Despre tratamentul fibrilației atriale cu anticoagulante orale de nouă generație, mai multe detalii aici.

Canakinumab are efecte antiiflamatorii și în mod surprinzător scade riscul de infarct. Accesați acest link pentru a afla cum.

Despre beneficiile rivaroxaban în boala ischemică periferică și boala coronariană stabilă, mai multe detalii în acest articol.