#ESCCongress: Subponderalitatea și sexul feminin, factori surprinzători în patologia cardiovasculară

  • Cardiologie



 

În cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC) au fost prezentate o serie de rezultate ale unor studii ce evaluează starea de subponderalitate și sexul feminin în cadrul bolilor cardiovasculare.

Intervenția de revascularizare coronariană percutană în Europa

Un studiu a evaluat riscul pacienților subponderali după efectuarea unei proceduri de cateterizare coronariană (tratamentul intervențional al infarctului miocardic). În mod surprinzător, acești pacienți au avut o evoluție mai proastă decât pacienții supraponderali:

abonare
  • Studiul a urmărit  1.035.727 de pacienți, dintre care 0,4% subponderali și 19,4% cu obezitate și obezitate morbidă;
  • Pacienții subponderali au avut o mortalitate de 6%, față de 1,2% pentru pacienții obezi;
  • Pacienții subponderali au avut o probabilitate cu 18% mai mare de a fi reinternați în decurs de 30 de zile după cateterizarea cardiacă decât cei cu o greutate normală, iar cei obezi cu 10% mai mică.

Un indice de masă corporală (IMC) crescut reprezintă un factor de risc pentru bolile coronariene, dar studiile arată ca pacienții obezi și supraponderali au o evoluție mai bună și mai puține complicații după proceduri de revascularizare coronariană percutană. Studiul nostru aduce noi date la acest “paradox al obezității” și arată că pacienții subponderali și fragili au o evoluție mai proastă, în ceea ce privește mortalitatea, durata internării, costurile și reinternarea”, afirmă autorul studiului, Dr. Afnan Tariq, cardiolog la spitalul Lenox Hill, New York, SUA.


Alte studii au avut ca scop diferența între sexul feminin și masculin într-o serie de patologii cardiovasculare, precum hipercolersterolemia și infarctul miocardic.

Tratamentul hipercolesterolemiei cu statine în Europa

Studiul DYSIS a comparat pacienții cu un risc foarte înalt de evenimente cardiovasculare în ceea ce privește tratamentul hipercolersterolemiei cu statine:

  • Au fost incluși în studiu 46.310 pacienți, dintre care 40,3% femei;
  • Dintre acestea, 17,5% atingeau obiectivul terapeutic de scădere a colesterolului cu densitate mică (LDL-C, cunoscut drept “colesterolul rău”) sub 70 mg/dL, față de 24% dintre bărbați.

Femeile cu un risc cardiovascular foarte înalt sunt tratate cu statine mai slabe și în doze mai mici decât bărbații. Acestea au o probabilitate cu 32% mai mică să atingă țintele terapeutice recomandate de Societatea Europeană de Cardiologie. Sunt necesare mai multe studii pentru a descoperi de ce femeile sunt insuficient tratate și pentru a preveni astfel boli cardiovasculare”, afirmă autorul studiului Dr. Anselm Kai Gitt, cardiolog la Heart Centre Ludwigshafen, Germania.

Cauzele de mortalitate ale femeilor în Europa
Cauzele de mortalitate ale bărbaților în Europa

Un alt studiu a observat o diferență între sexe, de data aceasta în favoarea femeilor, în ceea ce privește mortalitatea prin infarct. Acesta a urmărit 51.725 pacienți, de-a lungul a 20 de ani, și a observat că mortalitatea prin infarct miocardic acut (IMA) a scăzut de-a lungul anilor, mai ales în cazul femeilor. Astfel:

  • În cazul infarctului cu supradenivelare de segment ST (STEMI), mortalitatea în spital a scăzut cu 4,3% în cazul bărbaților și cu 11,4% în cazul femeilor;
  • În cazul infarctului fără supradenivelare de segment ST (NSTEMI), mortalitatea în spital a scăzut cu 5% în cazul bărbaților și cu 7,4% în cazul femeilor;
  • În cazul pacienților mai tineri (sub 60 de ani), mortalitatea femeilor a scăzut în ultimii 20 de ani cu 6% (pentru STEMI) și cu 13% (pentru NSTEMI), iar cea a bărbaților a rămas constantă.

Femeile au în continuare o mortalitate mai mare decât bărbații în urma unui IMA, probabil și datorită faptului că în medie sunt cu 8 ani mai în vârstă și au mai mulți factori de risc cardiovasculari și mai multe comorbidități. Totuși, mortalitatea a avut o scadere mai abruptă în cazul femeilor, datorită utilizării mai frecvente a revascularizării coronariene percutane”, conform Dr. Dragana Radovanovic,  de la Universitatea din Zurich, Elveția.


Aceste studii vin în contextul unei incidențe crescute a bolilor cardiovasculare în Europa și în lume. În 2015, 85 de milioane de europeni sufereau de boli cardiovasculare, conform statisticilor ESC, acestea fiind principala cauză de mortalitate sub 65 de ani.

1,8 milioane de bărbați și 2,1 milioane de femei mor anual datorită bolilor cardiovasculare. Pentru infarctul miocardic acut, de două ori mai mulți bărbați au fost internați decât femei.

Despre ghidurile de diagnostic și tratament publicate cu ocazia Congresului de către Societatea Europeană de Cardiologie, puteți citi aici.

Puteți afla mai multe detalii despre efectele antiagregantului Brilinta asupra mortalității post-infarct miocardic accesând acest link.

Sursa foto: ES Cardio