#ESCCongress: 4 noi ghiduri terapeutice, lansate de Societatea Europeană de Cardiologie

  • Acces la inovație



Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) lansează patru noi ghiduri menite să informeze medicii specialiști cu privire la cele mai noi inovații și proceduri din domeniul medicinei cardiovasculare. Temele noilor ghiduri sunt dubla terapie antiplachetară, boala arterială periferică (diagnostic și tratament), managementul infarctului miocardic acut la pacienții cu supradenivelare de segment ST și managementul bolilor valvulare cardiace. Medicii interesați pot descărca gratuit toate aceste ghiduri accesând link-urile din text.

Cele patru ghiduri vor fi prezentate mâine (27 august) în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie și vor fi publicate ulterior, anul acesta.

abonare
Legenda pentru citirea recomandărilor ESC

 

Ghidul pentru Dubla Terapie Antiplachetară

Dubla terapie antiplachetară (DAPT) presupune administrarea de aspirină în combinație cu antagoniști de receptor P2Y12 (ticlopidina, clopidogrel, prasugrel, ticagrelor) pacienților cu sindrom coronarian acut și cu risc ridicat de infarct miocardic. Noul ghid pune accentul pe beneficiile administrării prelungite de DAPT (mai mult de un an de la ultimul infarct miocardic), dar atrage atenția asupra riscului de sângerări. Materialul prezintă strategii de selectare a antagonistului P2Y12 potrivit, dozare a tratamentului și prevenire a sângerărilor.

Noile recomandări DAPT

 

Ghidul pentru Diagnosticarea și Tratamentul Bolii Arteriale Periferice

Ghidul pentru Diagnosticarea și Tratamentul Bolii Arteriale Periferice cuprinde toate bolile care afectează arterele, cu excepția celor arterelor coronare și aorta. Acesta a fost întocmit de ESC, în colaborare cu Societatea Europeană pentru Chirurgie vasculară (ESVS), pentru a oferi o abordare completă, interdisciplinară, a bolilor arteriale periferice (PAD). Materialul recomandă metode de diagonstic și tratament a bolilor arteriale periferice, în funcție de localizarea lor.

Noile recomandări PAD

 

Ghidul pentru Managementul Infarctului Miocardic Acut la Pacienții cu Supradenivelare de Segment ST

Cardiopatia ischemică este responsabilă pentru 1,8 milioane de decese anual (20% din totalul deceselor în Europa). Noua versiune a Ghidului pentru Managementul Infarctului Miocardic Acut la Pacienții cu Supradenivelare de Segment ST pune accentul pe diagnosticarea rapidă a infarctului miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI) și aplicarea tratamentului corespunzător pentru a maximiza șansele de supraviețuire ale pacientului, precum și pe îngrijirea corespunzătoare în timpul spitalizării. De asemenea, materialul explică avantajele prevenției secundare în cazul pacienților care au suferit deja un infarct miocardic.

Noile recomandări STEMI

 

Ghidul pentru Managementul Bolilor Valvulare Cardiace

Ghidul pentru Managementul Bolilor Valvulare Cardiace (VHD) pune accent pe diagnosticul și tratamentul VHD dobândite. Acesta cuprinde recomandări cu privire la alegerea celei mai potrivite intervenții în caz de VHD și a momentului propice, pe baza riscului impus de aceasta. De asemenea, noua versiune ține cont de noile inovații în domeniu, precum tehnicile de intervenție percutanată și stratificarea riscului cardiovascular.

Noile recomandări VHD

Fiecare ghid a fost întocmit de o echipă formată din 20-30 de experți și 2-3 coordonatori. La crearea lor au participat și Asociația Europeană de Chirurgie Cardio-Toracică și Societatea Europeană pentru Chirurgie Vasculară.