#ESCCongress: Canakinumab scade riscul de atac de cord și cancer pulmonar prin reducerea inflamației

  • Acces la inovație



Canakinumab (inhibitor interleukina-1β) scade riscul de atac de cord și de cancer pulmonar prin țintirea și reducerea răspunsului inflamator sistemic, conform rezultatelor studiului clinic de fază III CANTOS, prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie.

Până de curând afecțiunile cardiovasculare au fost considerate mai degrabă boli metabolice, decât inflamatorii. Principala cauză a aterosclerozei a fost considerată depunerea de colesterol pe pereții arterelor. Totuși, cercetări efectuate în ultimele decenii asociază din ce în ce mai mult afecțiunile cardiovasculare cu răspunsul inflamator al sistemului imunitar.

abonare
Formarea plăcilor ateromatoase și evoluția aterosclerozei.
Sursă foto: ahajournals.org

Interleukina-1 (IL-1) este o proteină care are rol în producerea inflamațiilor acute sau cronice în cazul în care țesutul a suferit o leziune. IL-1β în special poate provoca inflamații sistemice la nivelul arterelor, în cazul pacienților care suferă de boli cardiovasculare.

Canakinumab (ACZ885) este un anticorp monoclonal, folosit în inițial pentru tratarea bolilor autoimune (sub denumirea de Ilaris), care poate neutraliza proteina interleukin-1β, astfel reducând inflamația asociată cu procesul de ateroscleroza.

Rolul jucat de interleukin-1 în bolile cardiovasculare
Sursă foto: ahajournals.org

Scopul studiului de fază III CANTOS a fost să verifice dacă reducerea inflamației scade riscul de apariție a unui atac de cord, fără să reducă nivelul colesterolemiei pacienților.

Rezultatele studiului au arătat că tratamentul cu canakinumab a avut efecte benefice asupra pacienților cu ateroscleroză inflamatorie și care au suferit un atac de cord în trecut:

  • riscul de probleme cardiovasculare majore a fost redus cu 15%, în cazul pacienților care au adăugat 150mg de canakinumab la terapia standard
  • riscul de atac de cord a fost redus cu 24%
  • riscul de mortalitate de cauză cardiovasculară a scăzut cu 10%

„Aceste descoperiri confirmă rezultatele a mai mult de două decenii de cercetare, care au arătat că jumătate dintre persoanele care suferă un atac de cord nu au colesterol ridicat. Pentru prima dată am demonstrat că reducerea inflamației scade riscul cardiovascular, independent de nivelul de colesterol. Reducând inflamația, am putea obține rezultate mult mai bune în cazul populațiilor cu risc cardiovascular foarte ridicat”- Dr. Paul M. Ridker, cercetător șef și director al Centrului pentru Prevenția Bolilor Cardiovasculare din Brigham.

În cadrul studiului CANTOS, s-a observat și că reducerea inflamației ca urmare a tratamentului cu ACZ885 are efecte benefice și asupra pacienților care suferă de cancer pulmonar. Grupul de participanți care a fost tratat cu 300mg de canakinumab a avut o rată de mortalitate cu 77% mai scăzută, iar cazurile de cancer pulmonar au fost cu 67% mai reduse.

Pe de altă parte, s-a constatat că pacienții tratați cu canakinumab au fot supuși unui risc crescut de a suferi infecții cauzatoare de moarte. Acest fapt, combinat cu prețul ridicat al tratamentului, i-a făcut pe unii experți să se declare sceptici în privința medicamentului.

Cu toate acestea, Novartis, compania producătoare, consideră că ACZ885 și-a dovedit eficiența în timpul testelor clinice, în ciuda eficienței limitate în cazul tratării bolilor cardiovasculare.

Studiul CANTOS a fost realizat pe o cohortă de 10.061 de pacienți cu probleme inflamatorii persistente și care au suferit un atac de cord în trecut. Doze de 50, 150, și 300 mg au fost administrate pacienților aleși aleator, odată cu terapia standard, iar rezultatele au fost urmărite pe o durată de aproximativ 4 ani.

 

Mai multe știri de la #ESCCongress:

Aici puteți citi despre creșterea numărului de anticoagulante orale folosite pentru tratarea fibrilației atriale.

Aici puteți citi cum afectează subponderalitatea și sexul feminin patologia cardiovasculară.

Aici puteți citi cum consumul de cafea scade riscul de deces prematur.