#ESCCongress: Utilizarea noilor anticoagulante orale pentru fibrilația atrială a crescut de 4 ori

  • Health literacy



La nivel european se înregistrează o creștere a prescripției de anticoagulante orale pentru pacienții cu fibrilație atrială (FA) datorată extinderii utilizării anticoagulantelor de nouă generație (NOACs – non-vitamin K antagonist oral anticoagulants) conform unei analize prezentate la Congresul European de Cardiologie de la Barcelona, Spania. Dovezile provin din Registrul bazat pe date din viața reală creat de EURObservational Research Programme Atrial Fibrillation (EORP-AF Long-Term General Registry).

Dr.Giuseppe Boriani, profesor de cardiologie la Universitatea din Modena, Italia și coordonator al Registrului a afirmat:

abonare

„Aceasta reprezintă cea mai mare anchetă actualizată asupra folosirii anticoagulantelor orale în fibrilația atrială din Europa, care e organizată de o societate științifică și nu de industrie”

Ancheta observatională de tip prospectiv a inclus 11.096 pacienți cu fibrilație atrială din 27 de tări europene înrolate în perioada 2013-2016. Pentru 85% dintre acești pacienți s-a utilizat un anticoagulant oral. 59% au primit un antagonist de vitamină K și 41% au fost tratați cu un NOAC. Au fost analizați factorii care determină administrarea antagoniștilor de vitamină K comparative cu noile anticoagulante orale.

Rezultatele au arătat că utilizarea generală de anticoagulante orale în FA a crescut cu 5%. Aceasta se datorează în mare parte NOAC, avand în vedere creșterea disponibilității medicamentului în Europa. În cei 4 ani de la ultima anchetă, utilizarea NOAC a crescut de la 10% la 41%. 27 din 28 de tări europene compensează tratamentul cu noua generație de ACO, iar în România compensarea e în curs de negociere.

Conform studiului RE-LY dabigatran (Pradaxa) în doze mari prin comparație cu warfarina reduce riscul de AVC, fără risc major de sângerare la pacienții cu FA Sursa foto – Boehringer Ingelheim

Ghidurile ESC recomandă NOACs în detrimentul VKA cu varianții la nivelul diferitelor tări europene. Pacienților din nord-vestul Europei li se recomandă mai frecvent NOAC, în timp ce în sud-estul continentului sunt mai utilizate VKA.

Avantajele anticoagulantelor orale de nouă generație justifică superioritatea acestora față de anticoagulantele cumarinice – rata scăzută de fenomene hemoragice, administrarea facilă fără testarea periodică a coagulării, absența interacțiunilor cu diferite alimente, controlul dozării prin existența unui antidot (Praxbind pentru dabigatran). NOACs pot fi inhibitori directi de trombină (factorul II al coagulării), de tipul dabigatranului (Pradaxa), sau inhibitorii factorului X – rivaroxaban (Xarelto) sau apixaban (Eliquis).

Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de cinci ori mai mare de a face un accident vascular cerebral. În România se înregistrează anual 54.000 de decese cauzate de AVC. 15% dintre aceastea sunt atribuite FA.

Detalii despre importanța tratamentului anticoagulant în scăderea riscului de AVC – aici

Pentru mai multe informații de la Congresul European de Cardiologie accesați următoarele articole:

Detalii despre noile ghiduri terapeutice publicate de Societatea Europeană de Cardiologie – aici

Despre efectele administrării antiagregantului Brilinta (ticagrelor) pacienților care au suferit un infarct miocardic – aici

Despre studii care arată că subponderalitatea și sexul feminin sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare – aici