#ESCCongress: Beneficiile Rivaroxaban în boala ischemică periferică și boala coronariană stabilă

  • Cardiologie



În cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC) au fost prezentate două studii ce evaluează efectele Rivaroxaban, un anticoagulant de nouă generație, în boala ischemică periferică și coronariană. Acesta scade semnificativ riscul evenimentelor cardiovasculare majore (precum infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral și arteriopatia acută periferică) și îmbunătățește supraviețuirea în aceste patologii.

Studiul COMPASS a comparat eficiența aspirinei, a rivaroxabanului și a combinației dintre cele două în boala ischemică periferică și coronariană stabilă. Rezultatele au fost următoarele:

abonare
  • Au fost urmăriți 27.395 de pacienți;
  • Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri de tratament: 100 mg aspirină, 10 mg rivaroxaban și combinația de 100 mg aspirină și 5 mg rivaroxaban;
  • Tratamentul combinat reduce riscul de moarte din cauze cardiovasculare, infarct miocardic acut și accident vascular cerebral cu 24% față de aspirină;
  • Tratamentul combinat crește supraviețuirea cu 18% față de aspirină.
Pentru fiecare 1000 de pacienți tratați timp de 23 de luni, această terapie previne 13 IMA, AVC sau decese de cauze cardiovasculare și 7 decese din orice cauze, cu riscul apariției a 12 hemoragii tratabile.

Dacă terapia combinată rivaroxaban și aspirină ar fi aplicată pe scară largă, beneficiile ar fi enorme. Această combinație administrată la 10% dintre cei aproximativ 300 de milioane de pacienți de boli cardiovasculare ar preveni 100.000 de decese și de două ori mai multe evenimente vasculare premature, anual”, afirmă Prof. Salim Yusuf, autor al studiului COMPASS și director al Population Health Research Institute, în cadrul Universității McMaster.


Studiul COMPASS-PAD a comparat eficiența aspirinei, a rivaroxabanului și a combinației dintre cele două în boala ischemică periferică. Rezultatele obținute au fost în concordanță cu studiul COMPASS, după cum urmează:

  • Au fost urmăriți 27.470 de pacienți;
  • Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri de tratament: 100 mg aspirină, 10 mg rivaroxaban și combinația de 100 mg aspirină și 5 mg rivaroxaban;
  • Tratamentul combinat reduce riscul de moarte din cauze cardiovasculare, infarct miocardic acut și accident vascular cerebral cu 28% față de aspirină;
  • Tratamentul combinat reduce riscul de ischemie acută a membrelor (inclusiv amputarea) cu 46% față de aspirină.
Pentru fiecare 1000 de pacienți tratați timp de 21 de luni, această terapie previne 27 de evenimente cardiovasculare majore, cu riscul apariției a 12 hemoragii tratabile.

Prof. Salim Yusuf consideră că terapia combinată rivaroxaban-aspirină aduce mari beneficii pacienților cu boli arteriale periferice. “Acești pacienți au un risc de trei ori mai crescut de a dezvolta infarct miocardic și accident vascular cerebral, și momentan nu există un tratament antitrombotic care scade atât riscul cardiovascular, cât și riscul de afectare ischemică a membrelor. Această terapie pare a fi combinația optimă în doza optimă pentru a reduce evenimentele acute în această populație cu risc înalt”, afirmă acesta.


Boala ischemică periferică afectează 6 bărbați din 1000, după vârsta de 65 de ani, conform studiului Framingham. Se estimează că 27 de milioane de europeni și nord americani suferă de această afecțiune.

Prevalența bolilor ischemice periferice crește la bărbați odată cu vârsta, conform ALLISON, Matthew A., et al. Ethnic-specific prevalence of peripheral arterial disease in the United States. American journal of preventive medicine, 2007, 32.4: 328-333.

Rivaroxaban este un anticoagulant de nouă generație, ce acționează prin inhibarea factorului X din cascada coagulării. Acesta este aprobat în Europa din 2008, pentru prevenția tromboembolismului pulmonar la operațiile de artroplastie a genunchiului și șoldului, pentru a preveni evenimentele cardiovasculare în urma unui infarct miocardic acut ori la pacienții cu fibrilație atrială, și pentru a trata tromboza venoasă profundă.

Despre ghidurile de diagnostic și tratament publicate cu ocazia Congresului de către Societatea Europeană de Cardiologie, puteți citi aici.

Puteți afla mai multe detalii despre efectele antiagregantului Brilinta asupra mortalității post-infarct miocardic accesând acest link.

Despre studii care arată că subponderalitatea și sexul feminin sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare – aici.

Despre cum scade consumul de cafea riscul de deces prematur, aici.

Despre tratamentul fibrilației atriale cu anticoagulante orale de nouă generație, mai multe detalii aici.

Sursa foto: Societatea Europeană de Cardiologie